Sağlık

Trimester Nedir?

Gebelik dönemleri için kullanılan Latince kökenli olan trimester kelimesi 3 ay anlamına gelmektedir. Tıbbi olarak da 9 aylık gebelik süresinin her 3 aylık dönemlerine verilen isimdir.

Trimester

Gebelik dönemleri için kullanılan trimester; 9 aylık gebelik sürecinin üç ayrı dönemde ele alınması için kullanılan bir terimdir. Gebeliğin genel gelişiminin anlaşılması açısından oldukça faydalı ve önemli olan bu yöntem; hamileliğin süreçlerini daha iyi anlamak, bilinçli kararlar vermenize ve önünüzdeki büyük değişikliklere hazırlanmanıza yardımcı olmaktadır.

9 aylık gebelik sürecini 3 ayrı bölüme ayıran trimesterin; ilk 3 ay 1. Trimester, 4-5 ve 6. aylar 2. trimester, 7-8 ve 9. aylar ise 3., yani son trimester dönemine işaret eder. Yani hamilelikte 3’er aylık periyodlarla yaşanan 3 büyük kırılma noktası vardır.

1. Trimester

İlk 3 aylık döneme verilen isimdir. Bu dönem anne adayının hamileliğe alışmaya çalıştığı, bebeğin organ gelişiminin başladığı ve tamamlandığı bir dönemdir. İlk üç aylık dönemde anne adayının vücudunda fiziksel ve hormonla bazı değişikler meydana gelir. Bu değişiklikler kısaca;

  • İlk belirtisi regl olmazsınız.
  • Sürekli yorgun hissedersiniz.
  • Sıkça mide bulantısı yaşarsınız.
  • Değişik ruh hallerine girebilirsiniz.
  • Göğüsler tamamen hassaslaşır.
  • Kilo alımı başlar.
  • Baş ağrıları yaşanır.
  • İdrar yollarında enfeksiyon görülebilir.

Hamilelikte Ultrasonun Önemi Nedir? Ultrason Zararlı Mıdır? Tıklayınız…

2. Trimester

İkinci 3 aylık dönemde; bebeğin gelişimini sürdürdüğü, anne adayının hamilelik sürecine alıştığı bir dönemdir. Bu ikinci dönemde anne adaylarında genellikle; göbek ve göğüs büyümesi, düzensiz kasılmalar, cilt değişiklikleri, baş dönmesi ve bacak ağrıları görülebilmektedir.

3. Trimester

Son trimester dönemi olan bu evrede bebek artık tüm gelişimlerini tamamlamıştır. Anne adaylarını doğum sıkıntısını ve heyecanını yaşadığı son dönemdir.

Emzirme Döneminde ve Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli, Alınan Kilolar Nasıl Verilir? Tıklayınız…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu