Yaşam

Psikolojide Çığır Açan Kadınlar

Yaşadıkları dönemlerde kadınların üniversitelere girişlerinin yasak olmasına ve aldıkları derecelerinin verilmemesine rağmen psikolojiye önemli katkılarda bulunmuşlardır. Psikolojiye önemli katkılar sunan ve psikolojide çığır açan kadınlar…

Anna Freud

Anna Freud
Anna Freud

3 Aralık 1895 yılında Sigmund Freud’un altıncı çocuğu olarak Viyana’da doğdu. Babasının yolunu izleyerek oda psikolojiyi seçti. Babasının psikanaliz çalışmalarında ona yardımcı oldu. Kendisi özellikle çocuk psikolojisi alanının üzerinde durup, çocuk psikoterapisi alanını geliştirmeye yardım etti. 9 Ekim 1982 yılında ise Londra’da ölmüştür.

Çiğdem Kağıtçıbaşı

Çiğdem Kağıtçıbaşı
Çiğdem Kağıtçıbaşı

29 Ocak 1940 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir.  Amerikan Kız Koleji’nden mezun olduktan sonra Massachusetts’teki Wellesley College’de Psikoloji üzerine eğitim aldı.  Doktorasını ise Kaliforniya Üniversitesi’nde yaptı. Türkiye’nin ilk sosyal psikologlarından biridir. Yaptığı uygulamalarla Türkiye’de sosyal psikolojiye büyük katkılar sağlamıştır. Uluslararası olarak psikoloji dünyasındaki önemli isimlerin arasında yerini almıştır. Çiğdem Kağıtçı, insan gelişimi ve aile arasındaki etkileşimi kültürlerarası bir bakış açısıyla incelemiş ve bunun doğrultusunda Geliştirdiği kültürlerarası benlik ve aile modeli ile psikolojide ABD egemenliğine karşı çıkmıştır. Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) kurucularındandır. Profesör Doktor Çiğdem Kağıtçıbaşı  2 Mart 2017 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Mary Ainsworth

Mary Ainsworth 
Mary Ainsworth

1 Aralık 1913 yılında ABD’de doğmuştur. Üç kız kardeşin en büyüğüdür.15 yaşındayken  William McDougall’ın “Character and the Conduct of Life” adlı kitabını okuduktan sonra psikolog olmaya karar verir. 16 yaşında başladığı Toronto Üniversitesi’nden 1936 yılında Yüksek lisans derecesini alıp 1939 yılında ise doktorasını aldı. Gelişim psikolojisi alanında bir çok çalışmalar yaptı. Çocuk gelişimine büyük katkılarından dolayı bir çok ödüle layık görüldü. Mary Ainsworth, 21 Mart 1999 yılında vefat etti.

Melanie Klein

Melanie Klein
Melanie Klein

Avusturya asıllı Melanie Klein, 30 Mart 1882 yılında Viyana’da dünyaya geldi. 21 yaşında evlenip 3 çocuk sahibi oldu. Mutsuz olduğu bir evlilikten sonra psikanalize ilgi duymaya başladı. Dönemin ünlü psikologları ile birlikte psikanaliz üzerine çeşitli çalışmalar yaptı. Oyun terapisinin gelişmesinde büyük bir rol oynadı. Nesne İlişkileri Okulu’nun kurucusu olarak kabul edilmektedir. 22 Eylül 1960 yılında Londra’da ölmüştür.

Margaret Washburn

Margaret Washburn
Margaret Washburn

25 Temmuz 1871 yılında New York’da doğdu. Ailesinin tek çocuğuydu. Amerika’da psikoloji alanında doktora derecesi alan ilk kadın oldu. Psikolojinin bir bilim ve bilimsel meslek olarak gelişimine büyük ölçüde katkı sağladı. Hayvan davranışları ve duyum/algı gibi temel psikolojik süreçlerin nasıl işlediği ile ilgili çalışmalar yaptı.

Mesleklerindeki “İlk” Emekçi Kadınlar

Psikolojik Şiddet “Mobbing”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu