Yaşam

Anneler Gününün Gerçek Hikayesi

Yıllardır tüm dünyada büyük bir saygı ve özenle kutlanan Anneler Günü’nün gerçek hikayesini hiç merak ettiniz mi? İlk olarak kim tarafından ve nasıl ortaya çıkmıştır? Biz sizler için Anneler Gününün gerçek hikayesini araştırdık. İşte Anneler Günü’nün hüzün ve saygı dolu hikayesi…

Anneler Gününün Hikayesi

Philedelphia’da yaşayan Anna Jarvis adında bir genç kız; annesini ve babasını 3 yıl ara ile kaybetmiştir. Annesinin vefatından sonra kendine gelemeyen Anna, uzun süre yas tutmuştur. Vefat etmeden önce hasta olan annesi ile yeterince vakit geçirmediği için sürekli kendini suçlamıştır. Ve bir süre sonra hayata küsmüştür. Bu suçluluk duygusu ile her gün annesinin mezarını ziyarete gitmiş ve ona en sevdiği çiçekler olan beyaz karanfillerden götürmüştür. Anna’nın girdiği bu durum bir süre sonra en yakın komşularının dikkatini çekmiştir. Ona yardımcı olmak isteyen komşusu sayesinde Anna bu bunalımlı halinden çıkmayı bir miktar başarmıştır.

Anna komşusunun yardımı sayesinde; annesinin kaybına olan hüznü geçmese de artık annesini acı ile değil sevgi ile anmaya başlamıştır. Yıllar geçse de annesinin vefat ettiği o günün acısını dindiremeyen Anna; her yıl annesinin ölüm yıldönümüne denk gelen Mayıs ayının ikinci Pazar gününü onu anarak geçirmiştir. Ancak sadece bununla yetinmeyen Anna, herkesin kaybetmeden önce sevdiklerinin bilhassa da annelerinin kıymetini bilmelerini istemiştir. Bu nedenle de başka çocukların da annelerine; onlar hayattayken kıymet vermeleri gerektiğini hatırlatacak bir şeyler yapmak istemiştir. Kendisinin de her yıl annesini andığı o günü tüm çocukların annelerinin kıymetini bilmeleri ve onları hatırlamaları için kısacası; Anneler Günü’nün tüm ülkede kutlanması için yüksek mevkideki kişilerle, uzun uğraşlar sonrasında iletişime geçmiştir.

Anneleri onurlandırmak için sunulan bu özel gün fikrine çok sıcak bakan yetkililer fikir belediye başkanına taşımıştır. Onun da bu fikri beğenmesiyle Anneler Günü fikri; gazetelere haber olarak basılmış ve herkesin duyması sağlanmıştır. Bu fikir kısa bir süre sonra Amerika Birleşik Devletleri Kongresi tarafından da kabul görmüş ve resmi olarak ilk kez 1908 yılında kutlanmıştır.

O günden sonra hızla yayılan bu özel gün; günümüzde de dünyanın her yerinde aynı coşku ile kutlanmaktadır. Anna Jarvis’in annesinin mezarına götürdüğü beyaz karanfiller de; Anneler Günü’nü temsil eden çiçekler olarak kabul edilmektedir.

Türkiye’de Anneler Günü

Türkiye’de Anneler Günü ise, ilk kez 1955 yılından kutlanmıştır. O yıldan beri her Mayıs ayının ikinci Pazar gününde büyük bir coşku ve özenle kutlanmaktadır. Ancak neredeyse bütün ülkelerin kutladığı Anneler Günü bazı ülkelerde farklı tarihlerde de kutlanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu