Yaşam

Ağlamak, Nefes Almak Kadar Doğaldır!

Nefes almak kadar doğal olan ağlamanın faydaları...

Nefes almak kadar doğal olan ağlamanın faydaları…

Ağlamak, Nefes Almak Kadar Doğaldır!

Öncelikle genel olarak bakıldığında ağlamak kişiyi daha duygusal ve utanç verici gibi gösterdiği düşünülmesiyle utanç verici olabilir. Oysaki ağlamak çocuklar kadar yetişkinler için de normal ve sağlıklı bir durumdur. Ağlamanın hem psikolojik hem de fizyolojik olarak etkisi büyüktür. Duyguları yansıtmada iyi bir araç olan ve onları kontrolümüz altında tutmada büyük görev görmektedir.

Hepimizin de bildiği gibi ağlayan kişi ağladıktan sonra duygusal anlamda kendini rahatlamış ve özgür hisseder. Bunun nedeni gözlerde bulunan salgı bezlerinde uyarılma sağlanması ve parasempatik sinir sisteminin aktif hale gelmesidir. Bu duruma baktığımızda ise bedenin genelinde bir rahatlama oluşur.

Travmatik bir şey yaşamasa da, ciddi bir şekilde depresyona girmese de sıradan bir insan günlük rutininin içinde çatışmalar ve içerlemeler yaşayabilir. Bunlar zaman ilerleyip biriktikçe beynin limbik sistemi içinde veya kalbin belli köşelerinde problem yaratabilir. Ağlamak ise bu zararlı etkileri daha en başından siler atar.

Sosyal ve Klinik Psikoloji Dergisi’nde yapılan bir çalışmada ise ağlayan insanların ruh sağlığının çok daha çabuk düzeldiği saptandı. Özellikle bir mutluluk sonrası gelen ağlamanın ruh sağlığına pozitif yönde maksimum etki yaptığı görüldü.

Sonuç olarak ağlamak, denetimsiz bırakıldığında insanın üstünde negatif etkisi olan duygusal stresi azaltmanın doğal yöntemidir. Ayrıca, kendimize doğal tepkilerimizi yaşamaya izin vermenin muazzam bir değeri vardır. Ağlamak gerginliği gevşetir, kan basıncını düşürür ve endorfin üretimini tetikler. Kısaca ağlamak insanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlar

“Bütün duygular hissedilmelidir. Bazen tepinmeye ve fırtına gibi esmeye ihtiyaç duyarsınız. Bazen hıçkırarak ağlamaya da, terlemeye de titremeye de. O yüzden duygularınızı ortaya dökün ve rahatlayın”

                                                                                                                  John Bradshaw

Psk. Sena Çetiner

Psk. Sena Çetiner’in Daha Fazla Yazısına Ulaşmak İçin Tıklayınız…

Anksiyete Bozukluğu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu