Yaşam

Uzun ve Mutlu Bir İlişkinin Sırrı

Hemen hemen hepimiz huzurlu ve uzun bir ilişkiye sahip olmak isteriz. Peki böyle bir ilişkiye sahip olmak için nelere dikkat etmeliyiz?

1. Sevgi ve Saygı Bir Arada

‘’Karşımızdaki kişinin iyi taraflarını da kötü taraflarını da olduğu gibi kabul etmeliyiz. Bir çıkar gözetmeden sevmeliyiz. Çünkü çıkarsız sevgi, sevgilerin en güzelidir.’’ Sevmediğimiz bir insanla hem mutlu hem de uzun süre birlikte olamayız, ve saygı duymadığımız bir kişiyi de sevemeyiz. Bu yüzden sevgi ve saygının ilişkide birlikte olması gerekir. Birlikte olduğu vakit bu hem sizi uzun hem de mutlu bir ilişkiye götürür.

2. Şeffaf ve Dürüst Olmak

Çiftlerin birbirlerine karşı şeffaf olduğu bir başka ifade ile açık olduğu ilişkiler her zaman güven ve huzur dolu ilişkilerdir. Kişiler birbirlerine dürüst yaklaşıp her konuda şeffaf ve güven verici bir tutum sergiliyorsa zaten böyle ilişkiler genelde uzun soluklu ve mutlu olur.

3. Takdir Etmek ve Değer Vermek

Çoğu insan taktir edilmekten karşısındaki kişiden değer görmekten hoşlanır. Sağlıklı bir ilişki için yapılması gerekenlerin arasında karşımızdaki kişiyi taktir etmek başardığı ve güzel sonuçlar elde ettiği durumlarda onunla gurur duyduğumuzu söylemek karşımızdaki kişide büyük bir etki yaratır. Her iki tarafında birbirini dengeli şekilde beğenip taktir ettiği ilişkilerin ömrü daha uzun olabilmektedir.

4. Problemleri Konuşma

Her ilişkinin kendine göre sıkıntı ve problemlerinin olması çok doğaldır. Burada bireylerin, doğru bir iletişim ile karşılıklı olarak ortadaki sorunu konuşup çözüme kavuşturmak için çabalaması devreye girmektedir. Önemli olan çiftlerin bu gibi problem içerikli bir duruma nasıl yaklaştığıdır. Bireyin problem karşısındaki tutumu eğer yıkıcı ve şiddetli olursa bu durum ilişkinin ömrünü kısaltırken daha yapıcı ve olayları empati yaparak değerlendiren çiftlerin ilişkileri daha sağlıklı olmaktadır.

5. Kişisel Alan

Hepimiz ilişkide, kendimiz gibi olmamıza ve benliğimizi korumanıza olanak sağlayan bir kişisel alana ihtiyaç duyarız. Ama bazen bazı insanlar bu kişisel alanımızı ihlal edebilir ve sınırlarımızı zorlayabilirler. Bizim sınır koyarken dengeyi iyi ayarlamamız gerekir. Çok kullanılan bir tabir olarak ‘’biz bir elmanın iki yarısıyız’’ şeklinde yanlış bir tutum vardır. Burada aslında sağlıklı olan biz ikimiz ayrı ayrı elmayız (bireyiz). Birey olarak kendimize ait özel bir alanımız var ve biz birbirimizin bu alanlarına saygı duymalıyız. Karşı tarafın bu alanınızı ihlal etmesi durumunda ilişkilerde uzun vadede sorun yaşanması çok sık gördüğümüz bir durumdur. Unutmayın ki sağlıklı konulan sınırlar sağlıklı ilişkileri de beraberinde getirir.

Psk. Sena Çetiner

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu