Ordan Burdan

Sadri Alışık Kimdir?

Turist Ömer ve Ofsayt Osman gibi karakterleriyle hafızalara kazınan usta oyuncu Sadri Alışık kimdir? Sadri alışık'ın hayatı ve yer aldığı  filmler...

Turist Ömer ve Ofsayt Osman gibi karakterleriyle hafızalara kazınan usta oyuncu Sadri Alışık kimdir? Sadri Alışık’ın hayatı ve yer aldığı  filmler…

Sadri Alışık Kimdir?

Sadri Alışık, 5 Nisan 1925 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Doğum adı Mehmet Sadrettin Alışık’tır. Çocukluk yıllarındayken tiyatroya ilgi duymuş ve sahneye ilk defa 1939 yılında Eminönü Halkevinde amatör olarak çıkmıştır. Beykoz Ortaokulu ve İstanbul Erkek Lisesinde eğitim görmüştür. Lisedeyken Cağaloğlu Halkevi’nde tiyatro eğitimi almıştır. Ankara Devlet Konservatuarını kazandı fakat gözlerinin miyop olduğundan dolayı gidemedi. Güzel Sanatlar Akademisi Resim bölümünde eğitim gördü. Profesyonel olarak 1943 yılında tiyatroda oyunculuk yapmaya başlamıştır.

Yönetmen Faruk Kenç’in teklifi üzerine ilk filmi Günahsızlar’ı 1944 yılında çekmiştir. Sinema filmlerinde rol alırken aynı zamanda tiyatro oyunlarında da yer almış ve seslendirmelerde yapmıştır. 1951 yılında ilk evliliğini Neriman Esen ile yapmıştır. 1957 yılında boşanmıştır.

1950 yılında sokak şarkıcısını canlandırdığı Hicran Yarası adlı film yılın en çok izlenen filmi oldu. Ardından Düşman Yolları Kesti ve Kalpaklılar adlı filmlerde yer almıştır. 1959 yılında çektiği Zümrüt adlı dizide canlandırdığı Doktor Fuat rolüyle en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı. Aynı yıl Çolpan İlhan ile evlendi. 1960 yılında oğulları Kerem Alışık dünyaya geldi.

Sadri Alışık, baş rollerinde Ayhan Işık’ın olduğu Helal Olsun Ali Abi filminde ilk defa canlandırdığı Turist Ömer karakterini canlandırdı. Bu filmden sonra sevilen Turist Ömer karakterine bir çok film çekildi. 1965 yılından “Bu da mı gol değil be? Adaletine insanlığına kurban olayım hâkim bey bu da mı gol değil?” repliğiyle hatırlanan Ofsayt Osman karakterine hayat vermiştir.

Sadri Alışık, 18 Mart 1995 yılında solunum yetmezliğinden yaşamını yitirmiştir. 69 yıllık yaşamına 200’ü aşkın film sığdırmış ve unutulmaz karakterlere imzasını atmıştır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu