Ordan BurdanSeyahat

Beyşehir Gölü – Konya

Beyşehir Gölü, Konya'nın Göller yöresinde yer alan Türkiye'nin en büyük göllerinden bir tanesidir.

Türkiye’nin ikinci en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü, Konya’nın Göller yöresinde yer almaktadır.

Beyşehir Gölü – Konya

Beyşehir Gölü, Konya’nın Göller yöresinde yer alan Türkiye’nin en büyük göllerinden bir tanesidir. İçinde barındırdığı yaban hayatı ve doğal güzellikleri ile dikkatleri üzerine çeken Beyşehir Gölü; Milli Park Statüsü’ne alınmış olup, milli park alanı ise 88 bin 750 hektardır. Beyşehir Gölü, yeraltından Manavgat Çayı ile Akdeniz’e ulaşır. Göl, Toroslardan akan yağmur suları ve akarsulardan ziyade suyun büyük çoğunluğunu yer altı kaynakları oluşturmaktadır.

Gölde, büyüklü küçüklü 33 ada bulunmaktadır ve büyük adalar genellikle gölün batısında yer almaktadır. Barındırdığı yaban hayatı, doğal güzellikleri ve tarihi değerleri ile göllerimiz içerisinde özel bir yeri olan Beyşehir Gölü; irili ufaklı adaları, kumsalları, karstik mağaraları ve bozulmamış bitki örtüsü ile ülkemizin en güzel göllerinden biridir. Ayrıca gölde olta balıkçılığı yapılmakta, yürüyüş, bisiklet ve diğer doğa sporlarına uygun bölgeler bulunmaktadır.

Beyşehir Gölü - Konya
Beyşehir Gölü – Yaban hayatı

Beyşehir Gölü; kuş gözlemciliği için eşsiz alanlardandır çünkü gölde; Eylül ve Ekim aylarında ördekler, bahriler, yalıçapkınları, sumrular, leylekler ve martılar ve on binleri aşan kuş grupları vardır. Bunlara sakarmekelerin ve kazların da eklenmesiyle ekim ayı sonlarında göldeki toplam kuş çeşidi elli binleri geçer. Gölde bulunan adalar, av baskısı ve insan etkinliklerinden nispeten uzak olması sebebiyle; karabataklar, balıkçıllar, martılar ve yırtıcılar için beslenme ve kuluçka alanı olarak önem taşımaktadır. Öyle ki tepeli pelikanın ilk bilinen kuluçka kolonileri ilk olarak Beyşehir Gölü adalarında tespit edilmiştir.

Beyşehir Gölünde Bulunan Adalar

  • Mada Adası
  • Hacı Akif Adası
  • İğneli Ada
  • Çeçen Adası
  • Aygır Adası

Beyşehir Gölü Efsanesi

Beyşehir Gölü’nün uzun yıllardır konuşulan “yürüyen kervan” efsanesi nedir?

Efsaneye göre kış aylarında oldukça soğuk olan Konya Beyşehir Gölü; soğuk geçen bir kış döneminde üzeri tamamen buzlaşmıştır ve karlarla kaplanmıştır. Karlardan dolayı gölü fark etmeyen deve kervanı, Anamas dağından inerek ilerlemektedir.

Develer ile beraber yürüyen Yörükler gölü çöl sanarak yollarına devam etmişlerdir. Etraftaki insanların şaşkın bakışları dikkatlerini çekmiştir. Meraklı kalabalığın buradan geçmeye nasıl cesaret ettiklerini sorması üzerine, Yörükbaşı “Burası çöl değil de göl mü?” diyerek insanlara yanıt vermiştir ve bu duruma çok şaşırmıştır. Geçtikleri bu yolun çöl olmayıp göl olduğunu fark eden Yörükler, göl kıyısında develerden birisini keserek dua etmişleridir.

Beyşehir Gölü - Konya
Beyşehir Gölü – Ada

Beyşehir Gölü Milli Parkı

1993 yılında Milli Park statüsüne alınmış olan Beyşehir Gölü, doğal yaşamın devamlılığı açısından büyük önem taşımaktadır. Beyşehir Gölü Milli Parkı ülkemize özgü pek çok bitki ve hayvan türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda yapabileceğiniz aktiviteler ise; su sporları, dağ sporları ve av sporlarıdır. Aynı zamanda gölde bulundan iki tane plaj sayesinde gölün tadını da çıkartabiliyorsunuz. Gölün insan boyunu aşmaması nedeniyle çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Beyşehir Gölünde bulunan bu plajlar ise; Üstünler, Karadiken, Bademli kıyıları ile Budak, Kıreli ve Tolca kıyılarıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu