Ordan Burdan

Mustafa Akkad kimdir? Çağrı Filminin Yönetmeni Mustafa Akkad’ın Hayatı

Hayatı boyunca büyük işlere imza atmış, başarılı yapımcı ve yönetmen Mustafa Akkad'ın hayatı.

Çağrı, Çölün Aslanı Ömer Muhtar, Risallah ve Halloween gibi büyük ses getirmiş filmlere imza atan Suriye asıllı Amerikalı yönetmen Mustafa Akkad’ın hayatı.

Mustafa Akkad’ın Hayata Atılışı

Mustafa Akkad, 1 Temmuz 1930 yılında Suriye’nin Halep şehrinde dünyaya gelmiştir. Eğitimini liseye kadar Halep’te gören Mustafa Akkad; 19 yaşında Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nde (UCLA) tiyatro eğitimi almak için ABD’ye gitmiştir. UCLA’da eğitimini tamamlayan Mustafa Akkad, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde (USC) sinema üzerine master yapmıştır. USC’de tanıştığı Amerikalı yönetmenlerden Sam Peckinpah, Mustafa Akkad’ın akıl hocası olmuştur ve onun sayesinde Hollywood’a girmeyi başarmıştır.

Halloween Serisi,  Büyü Ses Getirecek Çağrı Filmi ve Ömer Muhtar

Hayatı boyunca büyük işlere imza atan Mustafa Akkad, Halloween (Cadılar Bayramı) film serinin de yapımcısıdır. Bu film sayesinde kendisine “Cadılar Bayramı filmlerinin büyükbabası” lakabı verilmiştir. Mustafa Akkad’ın başyapıtı olarak kabul edilen ve tüm dünyada ses getiren filmi ise Çağrı (The Message) filmidir. Film Hz. Muhammed’in hayatını konu almaktadır. Filmde Hz. Muhammed ve ailesi gösterilmeden, olaylar Hz. Hamza ve Ebu Süfyan üzerinden anlatılmıştır. Büyük başarı elde eden bu filmde Hz. Hamza’yı Anthony Quinn canlandırırken, Ebu Süfyan’ı ise Michael Ansara canlandırmıştır. Doğu ve Batı medeniyetlerinde büyük ilgi gören filmin iki versiyonu çekilmiştir. Filmin Doğu serisinde Ebu Sufyan’ı Abdula Gayth canlandırmıştır. Hz. Hamza rolü ise; Bilâl ve Zeyd rollerinin anlatımı için çok daha kısa sahnelere indirgenmiştir. (Ülkemizde Batı versiyonu gösterime girmiştir.)

Sinema tarihinin baş yapıtları arasında yer alan; Çölün Aslanı Ömer Muhtar

Mustafa Akkad; 1981 yılında çoğunu Libya devletinin finanse ettiği, Çölün Aslanı Ömer Muhtar filmini çekmiştir. Film Libya halkının 1920-1930’larda Ömer Muhtar önderliğinde İtalyan sömürgeciliğine karşı mücadelesini anlatmaktadır. Libya-Arap ortak yapım olan Çölün Aslanı Ömer Muhtar, etkileyici savaş sahneleriyle dikkat çekmiştir. Bu filmde de Anthony Quinn ve onun dışında Oliver Reed rol almıştır. 1 Milyon Dolar hasılat getiren Çölün Aslanı Ömer Muhtar, sinema tarihinin baş yapıtları arasında yer almaktadır.

Mustafa Akkad Çağrı Filmini Çekerken
Mustafa Akkad Çağrı Filmini Çekerken

Son yıllar…

Hayatının son yıllarını, Selahaddin Eyyubî’nin hayatını konu edecek bir film için sponsor arayarak geçirmiştir. Öyle ki Mustafa Akkad, bu film için İstanbul Büyükçekmece’de bir set kurmuştur. Filme sponsor bulamadığı için ABD’ye geri dönmüştür.

Mustafa Akkad, 9 Kasım 2005’te Amman’da, Irak el-Kaidesi tarafından gerçekleştirilen üç uluslararası otele düzenlenen terör saldırılarında yaralanmıştır. Kızı ile birlikte orada olan Mustafa Akkad, 11 Kasım günü kızıyla birlikte vefat etmiştir.

Mustafa Akkad’ın Filmleri

  1. 1976 – Çağrı (yapımcı ve yönetmen)
  2. 1976 – Ar Risâlah (yapımcı ve yönetmen)
  3. 1981 – Çöl Aslanı Ömer Muhtar (yapımcı ve yönetmen)
  4. 1985 – Appointment with Fear
  5. 1986 – Free Ride
  6. 2002 – Cadılar Bayramı: Tüm serisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu