Ordan BurdanYaşam

Çocuklara Özel Uyku Öncesi Öykü Kitapları

National Sleep Foundation’ın yürüttüğü araştırmaya göre, uykudan önce kitap okumak bedeni uykuya hazırlar ve rahatlatır. Bizde sizler için çocuklara özel uyku öncesi öykü kitaplarını birkaçını derledik. İşte çocuklarınıza uyutmadan önce okuyabileceğiniz öykü kitapları.

Çocuklara Özel Uyku Öncesi Öykü Kitapları

1. Martı – Jonathan Livingston

Çocuklara Özel Uyku Öncesi Öykü Kitapları
Martı – Jonathan Livingston

Konusu: Durgun denizin minik dalgacıkları üzerinde, güneşin altın gibi ışıldadığı pırıl pırıl bir sabahtı. Sahilden bir mil uzaklıkta, denizi kucaklarcasına ilerleyen bir balıkçı teknesi, martılara kahvaltı zamanının geldiğini haber veriyordu. Binlerce martı, bir lokma yiyecek için mücadeleye girişmişti bile. İşte zor bir gün daha başlıyordu.

2. Gergedanlar Krep Yemez – Anna Kemp & Sara Ogilvie

Çocuklara Özel Uyku Öncesi Öykü Kitapları
Gergedanlar Krep Yemez – Anna Kemp & Sara Ogilvie

Konusu: Begüm, her sabah olduğu gibi, mutfakta kahvaltı yapıyordu. Briden arkasından, büyük mor gergedan geçti ve masadaki tabaktan bir krep alıp yemeye başladı. “İnanılır gibi değil! otobüsten bile büyük! Hem de mor!” Üstelik bu gergedan çok kabaydı. Begüm’ün krebini izin bile almadan yemişti.

3. İyi Kalpli Küçük Tavşan – Michael Escoffier

Çocuklara Özel Uyku Öncesi Öykü Kitapları
İyi Kalpli Küçük Tavşan – Michael Escoffier

Konusu: Yeni Bir Dünya Kuralım! Türkçeye ilk kez kitabı çevrilen Fransız yazar Michael Escoffier 1970 yılında doğdu. Eşi ve iki çocuğuyla Lyon’da yaşayan yazar, İyi Kalpli Küçük Tavşan kitabında kaderine karşı koyan ve böylece bütün tavşan kardeşlerinin kaderini değiştiren ince düşünceli, zeki ve sevimli bir tavşanın hikayesini anlatıyor.

4. Evimin İnsanı – Nurgül Ateş

Çocuklara Özel Uyku Öncesi Öykü Kitapları
Evimin İnsanı – Nurgül Ateş

Konusu: Kedilerin Dünyasında Bir İnsan Güneş, birbirinin aynı geçen günlerinden sıkılmıştı. Belki de eve bir insan alsa iyi olurdu. Ne güzel, yaşar giderlerdi. Ne patronu Şişko, ne de arkadaşları Yedibela ve Uyuntu bu fikre sıcak baktı. Onlara göre evde insan beslemek zordu. Bütün gün çalışıyordu, evde o insan ne yapacaktı tek başına?

Ayrıca onun yemesi içmesi, bakımı doktoru derken, ohoo, bir kedi için masraflı işti insan bakmak. Hem insanlar nankör olurdu. “Bakma sen insanlara evcil dendiğine, onlar hâlâ vahşi… İyisi mi sen bir muhabbet kuşu al, sıkılırsan yersin!” bile dediler. Ama Güneş’i vazgeçiremediler. Güneş, internette videosunu görüp beğendiği bir insanın bakımını üstlenmeyi kafasına koymuştu.

5. Küçük Kara Balık – Samed Behrengi

Çocuklara Özel Uyku Öncesi Öykü Kitapları
Küçük Kara Balık – Samed Behrengi

Konusu: Samed Behrengi (1939-1968), İranlı bir yazar. On bir yıl İran’ın Azerbaycan kesiminde köy köy dolaşarak öğretmenlik yaptı. Öğretmenken bile öğrenciliği bırakmadı: Halkın dilinde dolaşan masalları, söylenceleri derledi, yorumladı, yeniden yazdı. Bu arada Tebriz Üniversitesinde İngilizce öğrenimi gördü. 1968 yılının Eylül ayında, daha 29 yaşındayken, Aras Irmağı kışısında ölüsü bulundu. Yüzerken boğulduğu söylentisi yayıldıysa da buna kimse inanmadı. Çünkü Samed Behrengi, yazdığı masallarla, ülkesinin başına çöreklenmiş Şahlık düzenini açık açık eleştiriyor, her türlü baskı yönetimine karşı çıkıyordu.

Küçük Kara Balık, onun yalnızca İran’da değil, dünyanın pek çok ülkesine tanınıp sevilmesine yol açmış bir ölümsüz kitaptır. Bu küçük kitap, Bratislava ve Bolonga Dünya Çocuk Kitapları Fuarlarında ödüller aldı. Yediden yetmişe herkesin severek bir çırpıda okuyacağı bu güzelim çocuk öyküsünü yeni bir çevirisiyle sunuyoruz.

6. Üç Kedi Bir Dilek – Sara Şahinkanat

Çocuklara Özel Uyku Öncesi Öykü Kitapları
Üç Kedi Bir Dilek – Sara Şahinkanat

Konusu: Beyoğlu Macerası – Bilgi Avcıları Gizli Görevde kitabıyla çocukların sevgilisi olan Sara Şahinkanat ve Ayşe İnan Alican’dan çok güzel bir kitap daha: Üç Kedi, Bir Dilek. Damda üç kedi: Piti, Pati ve Pus, sırtüstü uzanmış gökyüzünü seyrediyorlar… Peki ne bekliyorlar? Belki de bir dilekleri var yıldızlardan… Sara Şahinkanat’ın yazdığı Üç Kedi Bir Dilek’e hayranlık uyandıran resimleriyle varlık kazandıran Ayşe İnan Alican eşlik ediyor.

7. Allah’ı Arayan Çocuk – Hatice Kübra Tongar

Çocuklara Özel Uyku Öncesi Öykü Kitapları
Allah’ı Arayan Çocuk – Hatice Kübra Tongar

Hasta annesinin ateşini kim düşürebilir? Bir itfaiyeci mi? Yoksa mikropları hapse atmak için bir polis mi gerekli? Ya da belki bir tamirci annesinin tüm yaralarını onarabilir? Sahi, hastalara şifa veren hangisi olabilir?

Doktor amcadan duyduğu ‘Hastalıkların ilacı Allah’tadır’ cümlesiyle yollara düşen ve Güneş’ten Gökkuşağı’na birçok kişiye Allah’ın nerede olduğunu soran bir çocuğun hikayesi bu…

Fıtrat Pedagojisi kitabının yazarı Hatice Kübra Tongar, her çocuğun sorduğu ‘Allah nerede’ sorusuna cevap vermeye çalışırken, hem küçük okurlarını, hem de anne-babaları keyifli bir serüvene davet ediyor.
Peki, sizce küçük çocuk Allah’ı nerede buluyor?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu