Ordan BurdanYaşam

Çin Denizlerinin Korkulu Rüyası ”İlk Kadın Korsan Ching Shih”

1809’da Çin hükümeti bir tuzak kurdu. Güney sularının kontrolünü ele geçiren Kızıl Bayraklı korsan filosunu ele geçiren bir grubu arıyorlardı. Yetkililer onları bir körfezde kuşatarak, ezici bir ateş gücü ile üç hafta boyunca korsanları kuşattı. Sonunda, Red Flags büyük ölçüde yara almadan bir hükümet gemileri mezarlığından çıktı. Kızıl Bayrakların başında tarihin en korkunç korsanlarından biri vardı – 70.000’den fazla erkeğin lideri olan eski bir fahişe, Ching Shih. İlginç bir şekilde, gelmiş geçmiş en başarılı korsan, Asyalı bir kadın olan Ching Shih’dir.

Tarihin bu bölümünün bize öğrettiği bir şey varsa, o da kararlı bir kadının durdurulamaz olduğu ve tarihi yeniden yazma gücüne sahip olduğudur.

Çin Denizlerinin Korkulu Rüyası ”İlk Kadın Korsan Ching Shih”

“Korsanlar” kelimesini duyduğunuzda, inkar edilemez bir şekilde, hayat öyküleri milyonlarca genci ve yetişkini birkaç yüzyıldır büyüleyen, acımasız adamları düşünmeye başlayacaksınız. Bu adamlar, Blackbeard, Henry Morgan ve Sir Francis Drake gibi isimler. Birçok tarih okuyucusunun zihninde bir zil çalabilir. Yani bu adamlar tüm zamanların en başarılı korsanları olarak görülüyordu. Ancak bu popüler fikirlerin aksine, kayıtlı tarihteki en başarılı korsan daha önce bahsedilen Amerikalı veya Avrupalı ​​erkeklerden biri değildi. Çünkü bugün Ching Shih adıyla tanınan, sadece ‘Ching’in dul eşi’ anlamına gelen olağanüstü bir Asyalı kadındı. Gücünün zirvesinde, 800’den fazla büyük gemiye, 1000 küçük gemiye ve 70.000’den fazla korsan ekibine komuta etmiştir.

Buna karşılık, zirvesindeki aşırı heyecanlı Karasakal, gülünç 300 gemi ve birkaç bin korsan mürettebatına komuta ediyordu.

Çin Denizlerinin Korkulu Rüyası ”İlk Kadın Korsan Ching Shih”
Ching Shih

Ching Shih’in Çocukluğu

Ching Shih, 1775 yılında Çin’in Guangdong eyaletide dünyaya gelmiştir. Shih, yoksulluk içinde yaşayan toplumunda Shih Yang olarak doğmuştur. Bu dönemin kadınlarının çoğuna benzer şekilde, on üç yaşına geldiğinde (ergenliğe ulaştıktan sonra), ailesinin gelirini desteklemek için fahişeliğe zorlandı. Kanton liman kentinde, çiçek tekneleri olarak da bilinen yüzen genelevlerden birinde çalıştı. Bu tekneler, müşteriyle birlikte yakındaki sahil boyunca yelken açıyordu. O zamanlar Çinliler, teknenin sallanmasının cinsel zevklere tamamen yeni bir boyut eklediğini ve genel deneyimi geliştirdiğini fark etti.

Çin Denizlerinin Korkulu Rüyası ”İlk Kadın Korsan Ching Shih”
1871’de Çin’in Kanton bölgesindeki çiçek tekneleri

Kısa bir süre içinde genç Ching Shih, çarpıcı güzelliği ve cömert misafirperverliği nedeniyle kasabada popüler hale geldi. Bu, kraliyet sarayının saray mensupları, ordu askeri komutanları, liman kentini ziyaret eden zengin tüccarlar ve çok daha fazlası dahil olmak üzere birçok yüksek profilli müşteriyi cezbetti.

Bunun dışında, mütevazı kökenleri göz önüne alındığında, çocukluk dönemi hakkında çok az şey bilinmektedir.

Zheng Yi İle Tanışması – Korsanlığa İlk Adım

1801 yılında, kötü şöhretli Kızıl Bayrak Filosunun kötü şöhretli korsan komutanı Zheng Yi, Kanton limanında Ching Shih ile karşılaştı ve onun güzelliği karşısında büyülendi. Yüzen genelevi ziyaret edip Ching Shih ile tanışır, duygularını ifade eder ve onunla evlenmesini ister. Bu noktada, Ching Shih, ancak “parasal kazançları üzerinde yüzde elli pay ve korsan filosu üzerinde kısmi bir kontrol verilirse” onunla evleneceğini söyler. Ona olan sevgisinde boğulan Zheng Yi, onun koşullarını kabul etti ve onunla evlendi.

Bu olaylar zincirinin doğruluğu bugün sıklıkla tartışılmaktadır. Bir grup tarihçi, Zheng Yi’nin adamlarına Ching Shih’i genelevden zorla evlenerek kaçırmalarını emrettiğini de iddia ediyor. Her iki durumda da, birlikteliklerinden en çok yararlanan Ching Shih olmuştur. Onun Zheng Yi ile karşılaşması, genellikle daha büyük zafere giden basamak taşı olarak kabul edilir ve bu da onu kaydedilen en başarılı korsanlardan biri olarak tarihe kazımıştır.

Kızıl Bayrak Filosunun Yükselişi

Zheng Yi ve Ching Shih’in ortak komutası altında, Kızıl Bayrak Filosu daha önce hiç olmadığı kadar büyümeye ve gelişmeye başlamıştır. Filo, düğünlerinden önce 200 gemiye sahipken birkaç ay içinde 1800 gemiye sahip olmuştur.

Çin Denizlerinin Korkulu Rüyası ”İlk Kadın Korsan Ching Shih”
Kanton’daki hurdaların fotoğrafı. Ching Shih, gücünün zirvesinde bu korsan gemilerinin yaklaşık 1.800’üne komuta etti.

Kocasına katıldıktan hemen sonra, Ching Shih, bazı güçlü reformlar uyguladı. Tüm mürettebat tarafından sıkı bir şekilde uyulması gereken yasalar oluşturdu. İşte o yasalar;

  1. Yetkisiz emir veren veya emirleri yerine getirmeyi reddeden korsanlar, kendilerini haklı çıkarma şansı olmadan yerinde idam edilecek.
  2. Ele geçirilen tüm malların inceleme için sunulması gerekiyor. Herhangi bir korsan malları saklarken veya eksik bildirirken bulunursa, suçun büyüklüğüne bağlı olarak vücudunun bir kısmı kesilir.
  3. Sadakat ve dürüstlük çok takdir edilir ve değerli korsanlar cömertçe ödüllendirilir. Böylece diğerlerine örnek olur.
  4. Kadın tutsaklara saygılı davranılması gerekiyor. Kadınlar görünüşlerine göre ayrılacak, zayıf, hamile ve çekici olmayanlar hemen serbest bırakılacak.
  5. Çekici kadın tutsaklar fidye için alıkonulacak. Korsanlara bu çekici kadınlarla karşılıklı rıza ile evlenme özgürlüğü verilecek.
  6. Sadakatsizlik ve tecavüz ciddi bir suç olarak değerlendirilecek. Bu suçlular hemen asılacak ve evlilik öncesi rızaya dayalı seks durumunda, her iki suçlu da idam edilecek. Birkaç vakada, adam hadım edilir ve kadın filodan sürülür.

Bunların dışında, mürettebatın kendilerine duyduğu minnettarlığın bir ifadesi olarak mutluluğu akılda tutularak çeşitli ekonomik reformlar uygulamıştır. Bu, bölgedeki korsan gruplarının çoğunun kendilerini koşulsuz olarak Kızıl Bayrak Filosu bayrağı altında birleştirmesiyle sonuçlanmış ve bu da gezegenin en büyük korsan filosu haline gelmesine sebep olmuştur.

Çin Denizlerinin Korkulu Rüyası ”İlk Kadın Korsan Ching Shih”
Kızıl Bayrak Filosunun bir gemiyi yağmalayıp yok ettiğini gösteren bir örnek.

Bu sırada, bir varisleri olmayan korsan çift, yakınlarındaki bir sahil köyünden Cheung Po adında, yirmili yaşlarının ortalarında genç bir balıkçıyı evlat edinmeye karar verirler. Bu Cheung Po’nun, Zheng Yi ve Ching Shih’den sonra mürettebatı komuta eden ikinci kişi olduğu anlamına geliyordu. Bu hareket, birçok mürettebat üyesini korsan çiftin neden tamamen yetişkin bir adamı evlat edinmeyi seçtiği konusunda şaşırtmıştır. Bunun cevabı şöyledir;

Evliliğinden altı yıl sonra, 1807’de Ching Shih’in hayatı ani trajik bir hal alır. Zheng Yi, Vietnam kıyılarında yıkıcı bir fırtınanın arka planında vefat eder. Evlatlık oğulları Chang Pao, Kızıl Bayrak Filosunun baş komutanı ve korsan kraliçe Ching Shih’in sırdaşı olarak atanır. Bu trajedinin ortasında, ortak gemilerin güce aç kaptanları arasında iktidar için bir iç çatlak oluşur ve Kızıl Bayrak Filosunun geleceği tehlikeye girer. Kısa sürede Ching Shih, birkaç kurnaz iş taktiği kullanarak filonun komutasını ele geçirmeyi, yeğeni ve kuzenleri de dahil olmak üzere Zheng Yi’ye sadık grupların desteğini kazanmayı başarır. Kısa bir süre sonra, güce aç hainler, bir örnek oluşturmak ve darbenin gelecekteki olasılıklarını caydırmak için yakalanır ve kamuoyunda idam edilirler.

Bu durumun ardından, daha sıkı bir disiplin önlemleri ve yasalar uygulanır. Kanun kırıcılar, rütbelerine bakılmaksızın anında öldürülmüştür.

Şaşırtıcı Gerçek

Korsan kraliçesi, kocasının ölümünden iki hafta sonra, Kızıl Bayrak Filosu komutanı olan, evlatlık oğluyla evleneceğini açıklar. Kendisiyle çok uzun zamandır gayri meşru bir ilişkiyi paylaştığı bilinmektedir. Bu da gösteriyor ki ilk evliliğinden hamile kalmamasının sebebi evlatlığıymış.

Ching Shih’in Mutlak Hakimiyeti

Ching Shih liderliğinde, Kızıl Bayrak Filosu yeni sahil köylerini ele geçirmek için yola çıkar. Güney Çin Denizi üzerinde tam kontrol ve hakimiyet sergiler. Bu, gemileri korsanlar tarafından düzenli olarak yağmalandığı için İngiliz ve Fransız sömürgecilerin karşılaştıkları sorunlara bir ek olarak gelir.

Kızıl Bayrak Filosu, işlerini muazzam bir ölçekte yürütmektedirler. Ching Shih’in bilgisi olmadan, ordusu Güney Çin Denizi’nde tek bir gemi hareket ettiremezdi. Kıyı kasabalarının tamamı onlar için çalışıyor, onlara yiyecek, mal ve diğer erzakları sağlıyordu. Güney Çin Denizi’ni geçmek isteyen gemiler, korsanlar tarafından vergilendirildi. Reddederlerse saldırıya uğrar ve hemen yağmalanırlardı.

Yine de Çin hanedanı bütün bunlara çaresizce bir son vermek ister. Böylece, acemi Mandarin donanma gemileri, Güney Çin Denizi’ndeki Kızıl Bayrak Filosuyla yüzleşmek ve onları yok etmek için gönderilir. Savaştan sadece birkaç saat sonra, Mandarin donanması aşağılayıcı bir yenilgiye uğradı. Ching Shih bu fırsatı kullandı ve Mandarin mürettebatının Kızıl Bayrak Filosu ile el ele vermeleri halinde cezalandırılmayacağını açıkladı. Yani Mandarin donanması, korsanlar tarafından yağmalandı ve Qing hanedanı, donanmasının büyük bir bölümünü kaybetti.

Anlaşma Sağlandı

Çin İmparatoru, bir kadının kendisine ait olan toprağı, denizi, kaynakları ve insanı böylesine muazzam miktarda kontrol ettiğini düşündükçe çok öfkeleniyordu. Bu nedenle, korsanlarla barış anlaşması imzalama girişiminde bulundu. İmparator, Ching Shih’in deniz üzerindeki hükümdarlığını sona erdirmeyi umarak, Kızıl Bayrak Filosunun tüm korsanlarına bir af teklif etti.

Bu sırada Kızıl Bayrak Filosu Portekiz donanmasının saldırısına uğradı. Portekiz donanması daha önce iki kez yenilmişti. Ancak bu sefer işler farklıydı, üstün gemiler ve silahlarla hazırlanmışlardı. Bu Portekizlilere üstünlük sağladı ve Kızıl Bayrak Filosu aynı yoğunlukta bir saldırı ile karşılık veremedi.

Ching Shih, ısrar etmenin bir anlamı olmadığı gerçeğini fark etti. Çünkü Portekiz donanması acımasızca filosunu yok ediyordu. Bu yüzden Çin imparatorunun sunduğu affı hemen kabul etti. Kızıl Bayrak Filosunun tüm mürettebatı teslim olmaya zorlandı. İmparator, korsanların yıllar boyunca biriken tüm ganimetleri herhangi bir büyük yankı ile karşılaşmadan evlerine götürmelerine izin verdi. Dahası Çin bürokrasisinde birkaç korsana iş verildi. Ching Shih’in evlatlık oğlu ve daha sonra kocası olan Chang Pao ile Qing’in Guangdong donanmasının kaptanı oldu. 1813’te ilk çocuğu olan, Cheung Yu Lin adında oğlunu ve ardından nerede olduğu uzun zamandır bilinmeyen, tarihte kaybolmuş bir kızı olmuştur.

1822’de ikinci kocası denizde hayatını kaybettikten sonra çocuklarıyla birlikte Macau’ya taşındı ve denizde kazandığı tüm servetiyle bir kumarhane açtı. Ayrıca Ching Shih, tuz ticaretiyle de uğraşıyordu. Hayatının sonlarına doğru, Macau’da bir genelev açtı, bu bölüm hikayesinin her şeyin başladığı yerden tam bir daire içinde sona ermesini sağladı.

Neden olduğu onca sorundan sonra, altmış dokuz yaşındayken uykusunda huzur içinde ölmüştür. Sömürülen bir fahişe olarak ölmedi, bunun yerine her fırsatı değerlendiren ve hayatını olumlu yönde etkileyecek şekilde değerlendirdi. Bu hikayeyi çevreleyen tüm şiddet ve yasadışı faaliyetlere rağmen, Ching Shih’in hayatı, fuhuşa zorlanan acınası bir genç gencin, acımasız korsanlardan oluşan en büyük filoya komuta etmeye nasıl devam ettiğine ve aynı zamanda güçlü imparatoru nasıl bastırdığına dair güzel ve şiirsel bir mesaj iletiyor.

Tarihin bu bölümünün bize öğrettiği bir şey varsa, o da kararlı bir kadının durdurulamaz olduğu ve tarihi yeniden yazma gücüne sahip olduğudur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu