Yaşam

Tarihi Değiştiren Kadınlar

Kimi edebiyatla kimi bilimle kimi de siyasi olarak tarihin akışını değiştiren ve tarihe yön veren kadınlar. Milattan öncesinden günümüze kadar gelen tarihi akışını değiştiren kadınları sizler için derledik. İşte tarihi değiştiren kadınlar… 

Tarihi Değiştiren Kadınlar

Sappho
Sappho’nun bir tasviri.
Jeanne d'Arc
Jeanne d’Arc’ın zırhlı bir fotoğrafı.

Jeanne d’Arc, 6 Ocak 1412 yılında doğmuştur. Yüz Yıl Savaşı boyunca Fransa’yı İngiltere’ye karşı müdafaa etmiştir. Henüz 19 yaşındayken 30 Mayıs 1431 yılında kilise din adamları tarafından yakılmıştır. 500 sene sonra ise Azize ilan edilmiştir.

Jane Austen
Jane Austen’ın kız kardeşi tarafından yapılmış portresi.

Jane Austen, 16 Aralık 1775 yılında doğmuştur. Kadınların çok nadir yazı yazdığı dönemde, Kül ve Ateş ile Gurur ve Önyargı gibi romanları yazmıştır. Döneminde bir çok kadına örnek olmayı başarmıştır. 18 Temmuz 1817 yılında ölmüştür.

Florence Nightingale
Florence Nightingale’İn bir fotoğrafı.

Florence Nightingale, 12 Mayıs 1820 yılında doğmuştur. Modern hemşireliğin kurucusudur. Savaş sırasında hemşirelerin yöneticiliğini yapmıştır. 13 Ağustos 1910 yılında ölmüştür.

Marie Curie
Marie Curie Nobel ödüllü ilk kadın bilimci.

Marie Curie, 7 Kasım 1867 yılında doğmuştur. Radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmıştır. Radyoloji biliminin kurucusudur. Nobel ödülü alan ilk kadın fizikçi ve kimyagerdir. 4 Temmuz 1934 yılında ölmüştür.

Emily Murphy
Emily Murphy Kanada’nın ilk kadın yargıcı.

Emily Murphy, 14 Mart 1868 yılında doğmuştur. Kanasa ve Britanya İmparatorluğu’ndaki ilk kadın yargıç olmuştur. Kadınların insan olarak sayılmadığı kanunun değiştirilmesini sağlamıştır. 27 Ekim 1933 yılında ölmüştür.

Eleanor Roosevelt
Eleanor Roosevelt insan hakları bildirisini savunana first lady.

Eleanor Roosevelt, 11 Ekim 1884 yılında doğmuştur. Uluslarasi İnsan Hakları Bildirgesi’ni Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna sunmuş ve kabul edilmesini sağlamıştır. 7 Kasım 1962 yılında kalp yetmezliğinden ölmüştür.

Amelia Earhart
Amelia Earhart Atlantik’i uçarak geçen ilk kadın pilottur.

Amelia Earhart, 24 Temmuz 1897 yılında doğmuştur. Atlas Okyanusunu tek başına geçen Amerikalı ilk kadın pilottur. 2 Temmuz 1937’de  Howland Adası’na giderken uçağı kaybolmuştur. Uçak aranmış fakat bulunamamıştır. 1938 yılında öldüğü duyurulmuştur.

Indira Gandhi
Indira Gandhi Hindistan’ın ilk kadın başbakanı.
Anne Frank
Anne Frank’ın okul sırasından bir fotoğrafı.

Anne Frank, 12 Haziran 1929 yılında dünyaya gelmiştir. Yahudi kökenli Alman günlük yazarıdır. 13 yaşında yazdığı günlükleriyle Nazi zulmünü dünyaya duyurmuştur. 1945 yılında ise ölmüştür. Günlüğü ailede savaştan tek kurtulan kişi olan babası Otto Frank tarafından 1947 yılında yayımlatılmıştır.

benazir bhutto
Pakistanın ilk kadın başbakanı olan Benazir Bhutto’nun bir fotoğrafı.

Benazir Bhutto, 21 Haziran 1953 yılında dünyaya gelmiştir. Pakistan’ın ilk kadın başbakanıdır. İki kez başbakanlık yapmıştır. Yoksuların ve kadınların gözetilmesi için dünyaya örnek olmuş bir liderdir. Benazir Bhutto, 27 Aralık 2007 yılında bir suikast sonucu yaşamını yitirmiştir.

Tarihin Akışını Değiştiren Kadın: Theodora

Virginia Woolf Neden İntihar Etti?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu