Sağlık

20’lik Diş Nedir? Kaç Yaşında Çıkmaya Başlar?

20’lik dişler çenenin en arka kısmında yer alan halk arasında 20 yaş dişi olarak bilinen ağızda en son çıkan yetişkinlik dişleridir. 20lik dişler genelde ağıza uyum sağlamamalarından dolayı ağrı ve rahatsızlıklara yol açarlar. 20lik dişin çıkarken rahatsızlık vermesi çıkarken yeterli alana sahip olmamalarından kaynaklanır. Bu nedenle 20lik dişlerin ameliyatla alınması gerekebilir. Şiddetli ağrılara neden olan 20lik dişlerin çıkmaya başlamasıyla birlikte diğer dişlerde etkilenebilir bu yüzden uzman hekimlerden yardım alınması önemlidir. Gelin hep birlikte 20’lik Diş Nedir? Kaç Yaşında Çıkmaya Başlar? öğrenelim.

20’lik Diş Nedir? Kaç Yaşında Çıkmaya Başlar?

20’lik Diş Nedir?

Bebeklik döneminde başlayan diş gelişimi, 6 ay ve 3 yaş arasında altta ve üstte 10’ar adet olmak üzere 20 tanedir. 9-10 yaşlarında dökülmeye başlayan süt dişleri toplamda 32 adet olmak üzere 28 tanesi ergenlik döneminde çıkmış olur. Geriye kalan 4 tane azı dişi ise çenenin en arka kısımlarında üst ve altta yer alan 20lik dişlerdir. Çene yapısı uygun olan kişilerde 20lik dişler çıkarken bir sorun yaratmayabilirler. Çene yapısı daha küçük ağızlarda ise ağrılara yol açabilir. Bu nedenle 20lik dişlerin çekilmesi veya cerrahi operasyonla alınması gerekebilir.

20lik diş ağrısı
20lik diş ağrısı çeken biri

20’lik Diş Kaç Yaşında Çıkmaya Başlar?

Adları 20lik diş olmasına rağmen 20lik dişler 20 yaşında çıkmak durumunda değillerdir. 20lik dişler genel olarak 17-25 yaş aralığında çıkarlar. Çıkmadığı durumda çene de gömülü kalmış olup ağrılara neden olabilir. Bu yüzden bireylerin 20lik dişler için diş hekimine kontrol ettirmeleri gerekir.

20’lik Diş Belirtileri Nelerdir?

  • Diş etlerinde hassasiyet oluşur,
  • Ağrı çeneye ve kulağa vurur,
  • Dişlerde ve diş etlerinde ağrılar oluşur,
  • Baş ağrısı görülür,
  • Ağızda kötü kokular oluşur,
  • Çiğneme esnasında ağrı hissedilir,
  • Lenf bezlerinde şişlikler oluşur.

Önemli : Sayfadaki yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi olmak için mutlaka bir hekime başvurmanız gerekmektedir.

Diş Çürümesinin Sebepleri Nelerdir?

Ağız Ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu