Ordan BurdanSağlık

Diş Çürümesinin Sebepleri Nelerdir?

Dişler hem sağlığımız açısından hem de görüntü açısından oldukça önemlidir. Dişler neden çürür?

Diş Nedir?

Diş, mine, dentin, sement ve pulpadan oluşan bir yapıya sahiptir. Mine dişi dıştan koruyan en sert maddedir. Dentin ise minenin altında yer alır ve dişin %75’ini oluşturur. Mine kadar sert değil duyarlı bir yapıya sahiptir. Pulpa yani diş özü denen katman ise dişin ortasında bulunan yumuşak dokudur. İçerisinden kan damarları geçer. Aynı zamanda sinir hücreleri de bulunduğu için soğuğa ve sıcağa aşırı duyarlıdır. Sement ise kökü kaplayan kemiksi bir yapıdır. Diş kökünün çene kemiğine tutunmasını sağlayan bir maddedir.

Diş Çürüğü Nedir?

Diş çürüğü çocuklar ve yetişkinlerde diş bakımının yeterli yapılmaması sonucunda ağız da görülen diş deformasyonudur. Ağız ve dişlerde bakterilerin oluşturduğu hasarlardan dolayı oluşan oyuklardır.

Diş Çürümesinin Sebepleri Nelerdir?

Ağızda bulunan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağız içerisinde kalan artıklarından asit oluşturur ve bu asitlerde diş minesini bozarak dişte çürükler meydana getirmeye başlar. Diş çürümesinin başlıca sebepleri ;

  • Karbonhidratlı yiyecekler (Şeker, Nişasta vb.)
  • Kola vb. gazlı içecekler
  • Çikolata
  • Aşırı çay tüketimi
  • Beyaz ekmek
  • Aşırı soğuk yiyecek ve ya içecekler
  • Fazla limon tüketimi

Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?

Dişleri düzenli fırçalayarak ve bakımını yaparak diş çürüğü oluşmasını önleyebiliriz. Öncelikle ilk işimiz dişimize uygun bir diş fırçası seçmektir. Diş fırçasının orta sertlikte olmasına dikkat edilmelidir. Mutlaka florürlü diş macunu kullanılması gereklidir. Ardında sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatarken dişlerimizi fırçalamalı ve mutlaka her gün diş ipiyle dişlerimizi temizlemeliyiz. Şekerli yiyecekleri ana öğünlerde yemeye dikkat etmeliyiz. Mutlaka diş hekimine düzenli bir şekilde gidilip gerekli kontrollerin yaptırılması gerekir.

Ağız Ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu