Yaşam

Darülaceze – Bir Sevgi ve Umut Kapısı

Darülaceze, asırlık şefkat yuvası. 1896 yılında yaşlı, bakıma muhtaç ve çocukları barındırmak için II. Abdülhamit tarafından yaptırılan bir kurumdur.

Darülaceze Nedir?

Darülaceze kelime anlamı olarak Dar “ev”, aceze ise “acizler” anlamına gelmektedir. Bir diğer söylenişiyle düşkünler evi olarak adlandırılabilir.

Darülaceze Nasıl Kuruldu?

II. Abdülhamit döneminde Osmanlı – Rus savaşından (1877-1878) sonra Balkanlar‘dan gruplar halinde bir çok insan Osmanlı topraklarına göç etmeye başlamıştı. Balkanlardan gelen yaşlı, kimsesiz ve sakat kimseler  dilencilik yaparak hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlardı. Din milliyet farkı gözetmeden müslüman ve gayrimüslimlere yardım edilecek bir müessese açılmaya karar verildi. Müessesenin inşa edilmesi ve  işletilmesi için Dâhiliye Nezareti‘ne verilmiş ve Dâhiliye Nazırı olan Halil Rıfat Paşa bu işin başına geçirilmiştir.

Darülaceze Mensupları
Abdulhamit dönemi Darülaceze mensuplarının bir fotoğrafı.

Kurum için Maliye Nazırı Agop Paşa‘nın başkanlığında, bankerler, mali kurum yöneticileri ve ticaret odası başkanından oluşan bir topluluk kuruldu. Darülaceze için başta II. Abdülhamit tarafından yapılan müslümanlar ve gayrimüslimlerin bağışlarıyla kısa sürede 70.000 liradan fazla bağış toplandı. 1890-1892 yıllarında kurumun kurulacağı yer ve planları üzerinde çalışmalar yapıldı. 10 Kasım 1892 tarihinde Dahiliye Nazırı Halil Rifat Paşa tarafından binanın temeli atıldı. Binanın planında odalar, sanatkar olarak yetiştirilecek çocuklar için sanat odaları, atölyeler, bir cami, bir kilise ve bir havra inşa edildi. Darülaceze resmi olarak 31 Ocak 1896 tarihinde açıldı.

Darülaceze Havra
Darülaceze’de Yahudi’lerin ibadet etmeleri için açılan havra.

Darülaceze’nin İç Yapısı

Kurumun iç alanları şöyle tertip edilmiştir; idare binası, iki erkeklere iki kadınlara olmak üzere aceze pavyonu, hastane, bir yetimhane, çamaşırhane ve hamam ayrıca el sanatları ve imalathaneler, fırın ve ibadethaneler bulunmaktaydı. Burada ilim ve sanat eğitimi gören çocuklar, eğitim sonrasında diploma alarak mezun oluyorlardı.

1896 yılında kurulan 126 yıllık darülaceze kurulduğu günden bu güne kadar varoluş felsefesinden ödün vermeden çalışmaya devam etmiştir.

Darülaceze'de İş Eğitimi
Darülaceze’de meslek edinen insanları anlatan eski bir görsel.

Darülaceze ve Kadın

Herkes için umudun kapısı olan bu kurum kız çocuklarımız ve yaşlı kadınlarımızın gerek bakımları gerek eğitimleriyle ayrı bir özenle ilgilenmektedir.

Unutmayınız, kadının olmadığı yerde insan da yoktur

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde yaptığı konuşmada Unutmayınız, kadının olmadığı yerde insan da yoktur diyen Darülaceze başkanı Hamza Cebeci kadınlara verdikleri önemi özel bir şekilde ifade ediyor.

Kivi Tadında özel içeriğidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu