Ordan BurdanYaşam

Bilimsel Olarak Anksiyeteyi Hafifleten 4 Şarkı

Ruhu besleyen, rahatlatan hatta iyileştiren müziğin anksiyeteye iyi geldiğini biliyor musunuz?

Müzik, kökü Yunanca olan bir kelimedir ve dünyanın her yerinde aynı anlamı taşımaktadır. Müzik, tarih boyunca kişiler ve toplumlar arasında duygu ve düşüncelerin anlatımında ve iletişiminde kullanılmış en etkili yöntemdir. Müzik, kişileri sadece ruhsal olarak güçlü kılmaz, aynı zamanda akıl ve vücut sağlığının tedavisinde kullanılan en etkili terapi metotlarından biridir.

Tarihte, Farabi ve İbn-i Sina’nın sağlık alanında müziği kullandığına şahit olurken, Yunan mitolojisinde Apollo’nun hem müzik hem sağlık tanrısı olduğunu ve tasvirlerde elinden müzik aletini düşürmediğini görüyoruz. Günümüze gelirsek, dünya genelinde tam 300’ün üzerinde üniversitede müzik terapi üzerine lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi veriliyor. Müzik ile tedavi yöntemlerinden biri de anksiyete için kullanılmaktadır. İşte anksiyeteye iyi 4 müzik.

Bilimsel Olarak Anksiyeteyi Hafifleten 4 Şarkı

Dr. Lewis-Hodgson, Mindlab Enstitüsü ile birlikte çalışarak bazı şarkıların anksiyeteyi azalttığını ortaya koydu. Bu şarkılar kalp atışı, nefes ve kan basıncını olumlu yönde etkiliyor.

Müziğin dünyadaki her insanın zihin durumunu en az bir kez etkilediğini söyleyebiliriz herhalde. Bugüne dek yürütülmüş bir çok çalışma müzik ve duygular arasında bir ilişki olduğunu kanıtlıyor. Bazı şarkılar bizi sinirlendiriyor, üzüyor ya da mutlu ediyor, bazıları ise bizi rahatlatıyor. Hatta bazı şarkıların terapitik özellikleri var ve bunlar kaygıyı azaltabiliyor. Öyle ki anksiyeteyi hafifleten şarkıların bir listesi bile mevcut.

‘Müziğin iyileştirici bir gücü vardır. İnsanları birkaç saatliğine dertlerinden uzaklaştırma gücüne sahiptir.’
Elton John

1. Marconi Union: Weightless

Anksiyeteyi hafifleten en güçlü şarkı.

Mindlab, Weightless şarkısını 2011’de dünyanın en rahatlatıcı şarkısı olarak tanımladı. Araştırmaya göre bu şarkı diğerlerinde %11 daha rahatlatıcı. Araştırmalar kaygıyı %65’e kadar azalttığını tespit etti. Marconi Union’ın rahatlatıcı bir şarkı bestelemek için bilinçli olarak bilimsel teorileri dikkate alması düşünüldüğünde bu hiç şaşırtıcı değil. Bu İngiliz Ses Terapisi Akademisi tarafından da onaylanmıştır.

2. DJ Sahah: Mellomaniac

DJ Sahah’ın Mellomaniac (Chillout Mix) şarkısı da anksiyeteyi hafifleten şarkılar grubunun bir parçası. Mindlab’da yapılan deneyler kalp atışlarını %27’ye kadar yavaşlattığını ve hatta kronik ağrı üzerinde ağrı kesici etkisi olabileceğini gösteriyor.

3. Enya: Watermark

Watermark ilk çıktığında Warner Music UK’nin yapımcısı Rod Dickins’i adeta büyülemişti. Dickins bu şarkı sayesinde daha iyi uyuduğunu söylemişti. Watermark’da kullanılan sesler Enya tarafıdan 200 kez üst üste getirilmiştir. Sonuç olarak Enya’nın sesi hipnotik ve uyarıcı seslerle karışıyor.

4. Mozart: Canzonetta Sull’aria

Mozart’ın Canzonetta Sull’aria adlı bestesi, Figaro’nun Düğünü’nün 3. perdesinden kısa bir düet Obua ve telli çalgılar kullanılarak çalınıyor. Doktor Lewis-Hodgson’un sıralamasına göre, Mozart: Canzonetta Sull’aria kaygıyı azaltan şarkılar arasında dördüncü sırada.

2020’de Kadınların Spotify’da En Çok Dinlediği Müzik Listeleri

2020’nin En Çok Okunan Kitapları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu