Yaşam

Öğretmenler Günü Tarihçesi

Öğretmenler günü neden 24 Kasım da kutlanır? 24 Kasım Öğretmenler gününün anlam ve önemi...

Öğretmenler günü öğretmenlik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için kutlanılan özel bir gündür. Türkiye’de Kasım ayının 24‘ünde kutlanılan öğretmenler günü, Dünya genelinde 1994 yılından beri 5 Ekim günü kutlanır.

5 Ekim 1966 yılında Paris’te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı” toplantısında UNESCO temsilcileri ve ILO tarafından Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”’nin kabul edilişinin yıl dönümüdür. Bunun için her yıl 5 Ekim’de Dünya öğretmenler günü kutlanır.

Öğretmen Günü Tarihçesi

Türkiye de öğretmenler günü 24 Kasım 1981 yılından beri kutlanır. 11 Kasım 1928 yılında bakanlar kurulu Mustafa Kemal Atatürk’e “Milli Mektepleri Başöğretmenliği” unvanını vermiştir. 24 Kasım’da ise Millet Mektepleri Talimatnamesi’nin yayımlanmasıyla Atatürk’ün başöğretmenliği unvanı resmileştirilmiştir.

Atatürk’ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında baş öğretmen oluşunun yıl dönümlerinde ülke genelinde Öğretmenler günü kutlamalarına karar verilmiştir. Türkiye de Öğretmenler günü 24 Kasım 1981 yılından beri kutlanır.

 

Büyük Saat | Turgut Uyar

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu