Ordan BurdanSağlık

Normal Doğum Nedir?

Normal doğum nedir? Normal doğum hakkında bilinmesi gerekenler

Çok kutsal ve çok heyecanlı olan doğum anı her kadın için çok özeldir. Annelik duygusunu yaşamanın verdiği heyecanla birlikte doğum anını düşündükçe gelen endişe duygusu kimi zamanda yerini korkuya bırakabiliyor. Bu düşüncelerle baş edebilmenin en iyi yolu da doğumla ilgili doğru bir şekilde bilinçlenmeden geçmektedir? Peki normal doğum nedir? normal doğum hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Normal Doğum Nedir?

Her doğum bir mucizedir fakat günümüzde sezaryen, modern doğum yöntemi olarak görülmektedir. Bu normal doğumu eski moda olarak değerlendirmek demektir ki bu görüş tamamen yanlıştır. Normal doğum doğal, sağlıklı ve güvenlidir. Tabii ki sezaryen doğumu kötülemek de doğru olmaz çünkü sezaryen gerçekten gerekli olduğunda harika bir yöntemdir.

Normal doğum; en az 37 haftayı doldurmuş bebeğin vajinal yoldan rahim dışına çıkması olarak tanımlanabilir. Normal doğum mümkün olduğunca müdahale edilmeden yapılır çünkü hem annenin bedeni hem de bebek ne yapacaklarını tam olarak bildiği mükemmel bir sistem içindedir. Anne ve bebek fiziksel ve duygusal açıdan desteklenerek işleyişe katkı sağlanmalıdır.

Normal doğumda,  ilaç ve cerrahi müdahaleye gerek kalmadan anne bebeğini doğal hormonların etkisiyle doğurmaktadır. Bu yüzden anne adayı doğumun her anının farkındadır ve bebekte daha aktif roldedir. Normal doğum sırasında salgılanan hormonlar hem anne için hem de bebek için oldukça olumlu etkilere sahiptir.

Doğum Belirtileri Nelerdir?

Kasılmalar

Gerçek doğum sancıları zamanla artan sık bir şekilde ve şiddetle devam eder. İlk kasılmaları hissettiğinizde saate bakın ve bir sonraki kasılmanın kaç dakika sonra geldiğini hesaplayarak düzenli olup olmadığını kontrol edin eğer kasılmalarınız düzenli olarak gerçekleşiyorsa hemen doktorunuza haber verin.

Su Gelmesi

Bebek anne rahmi içerisinde “amniyon sıvısı” içerisinde bulunur ve bu sıvının boşalması halinde kasılma olmasa dahi hemen doktora gidilmesi gerekmektedir. Bebeği enfeksiyonlara karşı koruyan bu sıvı boşaldıktan sonra en geç 12 saat içinde doğum gerçekleşmelidir. Su bazen çok fazla bazen de azar azar gelebilir ve genellikle berrak renksizdir.

Kanama / Nişan Gelmesi

Rahim ağzında biriken ve tıkaç görevi gören bazı salgılar, bebeği enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Tıkacın açılması ve vajinadan atılması sırasında kanama meydana gelir. Buna halk arasında nişan gelmesi de denilmektedir. Başka bir belirti olmasa bile bu durumda da hemen doktoru aramanız gerekir.

Normal Doğum Ne Kadar Sürer?

Birçok kadın sancılarının başladığı andan itibaren doğumun başladığını düşünse de aslında tıbbi olarak rahim ağzının 4 cm açıldığı andan itibaren doğum başlamış kabul edilir. Sonrasında ise sıklaşan sancılarla birlikte rahim ağzının 10 cm’e kadar ulaşır. Bunu bebeğin ve eşinin (plasenta) rahimden dışarı çıkması izler.

Normal doğumun süresi kişiden kişiye değişir hatta aynı kişinin birinci ve ikinci hamileliklerinde bile süre farklıdır. Ancak ortalama olarak; rahim 4 cm açıldıktan sonra (tıbben doğum süresi başladığında) her saat başı 1 cm daha açılır. Yani 6-8 saat arasında 10 cm açıklığa ulaşılır. Annenin doğru zamanda ve doğru şekilde ıkınması ile 30-60 dakika içinde bebeğin doğumu gerçekleşir.

Doğum süresi ilk kez doğum yapan annelerin, daha önce doğum yapmış annelere göre daha uzun sürebilir.  İlk doğumlar yaklaşık 10 saat civarında sürerken sonraki doğumlar 6-7 saat hatta bazen daha kısa sürebilmektedir.

Ağrısız Doğum (Epidural) Nasıl Yapılır?

Epidural Doğum Nedir? Ağrısız Doğum Nasıl Yapılır?

Doğal Doğumun 4 Faydası!!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu