Sağlık

Rambutan Nedir? Rambutan Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Tropikal bir meyve olan rambutan meyvesinin faydaları nelerdir? Rambutan meyvesi nasıl yenir?

Rambutan Nedir?

Tropikal meyve kategorisine giren rambutan, Avrupa ülkelerinde çok yaygın olarak satılsa da, ülkemizde henüz çok az yerde satılmaktadır. Bu duruma rambutan fiyatlarının aşırı yüksek olması da neden olmaktadır.

Birçok yeme şekline sahip olan rambutan genel olarak ısırılarak yenmektedir. Vietnam, Malezya ve Tayland ülkelerinde yaygın bir şekilde üretilen bir meyve olarak, sağlık için de son derece faydalıdır. Türkiye’de Antalya ilinde yetiştiriciliği yapılan bir meyve olmasına karşın rambutan ağacını ve meyvesini ilk kez duyanlar mutlaka vardır.

Rambutanın Özellikleri Nelerdir?

Meyvenin dış yapısı tüylü olan ancak içinden çıkan meyvesi yumurta şekline benzeyen rambutan, tropikal iklimlerde yetişme özelliğine sahip olduğu için, ülkemizin pek çok yeri bu meyvenin yetişmesi için uygun koşullara sahip değildir.

Demir vitamini açısından zengin bir içeriğe sahip olmasından dolayı, kansızlık sorunu olanlar için ideal bir meyve özelliğindedir. Aynı zamanda rambutan meyvesi cildin güzelleşmesi ve daha parlak görünmesi için de oldukça yararlı bir meyvedir.

Çekirdeği ve meyvesi birbirine yapışık bir şekilde olmasına karşın, çekirdeği kesinlikle yenmemelidir. Kullanım şekli olarak salata ve kokteyllerde rambutan meyvesi ile şık bir sunum yapılması mümkündür. İçerisinde; demir, kalsiyum, magnezyum, protein ve karbonhidrat bulunmaktadır.

Rambutanın Faydaları Nelerdir?

Ülkemizde nadir bulunan bir meyve olan rambutan, göz sağlığından cilt sağlığına kadar pek çok konuda şifa dağıtan tropikal bir meyvedir. Kan değerlerinin doğal bir şekilde iyileşmesine etki eden bir meyve olarak, özellikle kalp damar hastalıklarına sahip olanların mutlaka temin ederek tüketmeleri gerekmektedir.

Fiyatı oldukça yüksek düzeyde olsa da, doğal yoldan sağlık elde etmek için, fiyatını fazlasıyla hak etmektedir. C vitamini, potasyum, magnezyum ve protein içeriği yüksek bir meyve olmasından dolayı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ve hastalıkları önleyici bir özelliğe sahiptir. Ayrıca kolesterolü dengeleyici özelliği nedeniyle bu hastaların kullanması önerilen bir meyvedir.

Rambutanın en çok bilinen ve ispatlanmış faydaları şunlardır;

  • Düzenli olarak bu meyveyi yiyen insanların ciltlerinin çok güzel olduğu gözlenmiştir. Bunun sebebi de ciltteki kırışıklıkları azaltması ve hücreleri yenileyerek daha canlı bir görünüm vermesidir.
  • Oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan bir meyvedir. Oksidatif stres, vücutta çok sayıda serbest radikallerin birikmesidir. Serbest radikaller hücrelerde çok fazla birikirse; kanser oluşur, zamanından önce yaşlanılır, parkinson, ateroskleroz, alerji, artrit ve kardiyovasküler hastalıklarına yakalanma riski artar.
  • Kalori açısından zengin olan meyve diyet listelerinin vazgeçilmezidir. Sağlıklı şekilde kilo vermek isteyen insanlar gönül rahatlığıyla ve elbette aşırıya kaçmadan rambutan tüketebilirler.
  • Bağırsak hareketlerini hızlandırarak sindirim sistemini düzene sokar.
  • Yağı saç sağlığı için çok faydalıdır. Bunun yanında yapraklarından da fayda sağlanmaktadır. Meyvenin yaprakları ezilerek macun yapılır ve duştan önce saçlara sürülür. 10 – 15 dakika bekledikten sonra yıkanır. Bu sayede saçlara parlaklık ve güç kazandırılır.
    Yüksek lif içeren meyve sindirim sistemi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Kronik kabızlık sorunu çekenler için birebirdir.
  • Kalsiyum ve demir açısından zengindir. Bu sayede kemiklerin gelişimi için çok faydalıdır. Aynı zamanda kemik yorgunluğunu geçirir. Daha çok ileri yaşlarda görülen osteoporoz oluşumunu önler.
  • Metabolizmayı hızlandırır ve vücuda enerji verir.
  • Protein açısından zengin olan meyve büyümeyi ve gelişmeyi desteklemektedir.
  • Antioksidan açısından zengin olmasıyla başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı koruma sağlar.
  • Çinliler çok eski zamanlardan bu yana mide rahatsızlığı, baş ağrısı ve iltihabi hastalıkların tedavisinde bu meyveden yararlanmışlardır.
  • Yapılan bilimsel araştırmalar sperm oluşumunu artırdığını ve kısırlık tedavisine yardımcı olduğunu ortaya çıkarmıştır.
  • C vitamini açısından zengin olması sebebiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. C vitamini ayrıca kalp sağlığını koruduğu için kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini de azaltmaktadır.
  • Vücudun ihtiyacı olan demir karşılayarak, anemi hastalığını engeller.
  • Fareler üzerinde yapılan deneylerde diyabet hastaları için faydalı olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Meyvenin kabuğundan elde edilen fenolik ekstraktlar, farelere enjekte edilmiş ve bunların kandaki glukoz düzeyini hızlı bir şekilde düşürdüğü tespit edilmiştir. Bu nedenle aşırıya kaçmadan şeker hastalarının da tüketebileceği bir besin olduğu sonucuna varılmıştır.
  • Demir bakımından zengin olduğu için hamilelik döneminde faydalıdır. Fakat olası bir yan etkiye maruz kalmamak için doktora danışarak tüketmek daha doğru olacaktır.
  • Antibakteriyel ve anstiseptik özelliklere sahiptir. Bu sayede vücudu enfeksiyonlara karşı korumaktadır.
  • Meyvesi ve yaprakları kadar kabukları kadar sağlık için şifa kaynağıdır. Kabuklarının dizanteriye ve ateşe iyi geldiği bilinmektedir. Bunun için kabuklar haşlanır ve kaynatılan su günde 1-2 fincan olacak şekilde içilebilir.

Rambutan Nasıl Yenir?

Görünüm itibarıyla oldukça farklı bir meyve olan rambutanın nasıl yendiği de kendisi kadar dikkat çekici bir konudur. Dışarıdan bakıldığında dikenli ve tehlikeli bir görünüme sahip olan meyveyi yemek istiyorsanız, iyice olgunlaşmış olanlarını seçmelisiniz.

Tropik bir meyve olan rambutan, ülkemizde de son yıllarda oldukça popüler hale gelmeye başladı. Bu nedenle nasıl tüketildiğini öğrenmekte fayda bulunuyor. İçi dışına göre daha sert olan meyvenin olgun olanını seçtikten sonra bir bıçak yardımıyla ortasından kesilir.

Meyvenin ortasındaki çekirdeği etli kısmından parçalanmadan ayrılmalıdır. Çekirdek kısmı ve dış kabuğu tüketilmez. Arada kalan beyaz kısım yani yenen kısmın tadı ise bazılarına harika, bazıları için çok kötü gelebilir. Bu tamamen kişinin damak tadıyla alakalıdır. Tadı hafif ekşi ve tatlı arasında olan meyve sade olarak tüketilebildiği gibi salatalara da eklenebilir.

Rambutanın Yan Etkileri Nelerdir?

Herhangi bir yan etkisi olmamasına karşın, tropikal bir meyve oluşundan dolayı fazla tüketilmemesi önerilen bir meyvedir. Diğer yandan çekirdeğinin vücutta bazı yan etkilere sebep olacağı ihtimaline karşın mutlaka çekirdeğinden ayrılarak tüketilmelidir. 

Kanserli hücrelerin yok olmasında etkili olan rambutan, kanser hastaları için mutlaka doktor kontrolünde tüketilmesi gereken bir meyve özelliğindedir.

Çekirdeğinin yenmemesi gerektiği dışında herhangi bir yan etkiye sahip olmayan rambutan, demir eksikliği ve kabızlık gibi önemli sağlık sorunlarından korunmak ve iyileşmek için kullanılması önerilen bir meyvedir. İri üzümleri andıran tadı ile pek çok kek tariflerinin ve salataların içine oldukça hoş bir koku ve lezzet katacak özelliktedir.

Bazlama Tarifi

Punch Nakışı Nasıl Yapılır?

Sen Çal Kapımı Konusu Nedir? Oyuncu Kadrosunda Kimler Var?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu