Ordan BurdanYaşam

Ev Dekorasyonunu Kendin Yap!

Sizler için ekonomik, iz bırakmayan ve pratik ev dekorasyon fikirleri & kendin yap projeleri…

Bugün sizlere decombo.com’dan evlerinizde çok rahat bir şekilde uygulayabileceğiniz, mobilya ve dekorasyonunuz için çözüm olabilecek, zekice ve birbirinden yaratıcı Kendin Yap projelerini paylaşacağız.

Ev Dekorasyonunu Kendin Yap!

Kiralık bir evde yaşadığınız için mobilya ve dekorasyona çok fazla para harcamak istemiyor musunuz? Titiz bir ev sahibine mi sahipsiniz? Duvar rengini değiştirememek veya duvara bir şey asamamak sizi kısıtlıyor mu? Kiralık bir evde oturuyor olsanız bile servet harcamadan ve depozitonuzdan ödün vermeden evinizi kişiselleştirebilirsiniz! Bu yazıda, kiralık dairenizde uygulayabileceğiniz, mobilya ve dekorasyonunuz için çözüm olabilecek, zekice ve birbirinden yaratıcı DIY-Kendin Yap projeleri bulacaksınız. İşte, portatif, iz bırakmayan, ekonomik ve pratik ev dekorasyon fikirleri ve kendin yap projeleri

Özgür tasarım anlayışının ev dekorasyonuna da yansıdığı bu zamanda, artık mobilyalarınızı takım olarak satın almak zorunda değilsiniz. “Yemek grubu” veya “oturma grubu” satın almanız demek, içinde kullanmayacağınız mobilyalar da olan ve muhtemelen salon ölçülerinize tam oturmayan gereksiz bir sürü mobilya için servet harcamanız demektir. Üstelik kiralık bir eve çıktıysanız ve geçici bir ev için para harcamak istemiyorsanız, muhtemelen daha kalitesiz ve içinize sinmeyen mobilya takımları alacaksınız. Buna hiç gerek yok! Mobilyalarınızı farklı mağazalardan, ikinci el dükkanlardan ve kendi eski mobilyalarınız arasından seçerek veya kendiniz tasarlayarak, evinize çok daha uygun ve yaratıcı eşyalara sahip olabilirsiniz.

1. Masanızı ve Orta Sehpanızı Kendiniz Yapın

Örneğin, oturma odanız için üzerinde değişiklikler yaparak başka evlerde de kullanabileceğiniz bir yemek masası ve orta sehpa tasarlayabilirsiniz. Kendiniz de basitçe yapabileceğiniz bu mobilyalar için neden para harcayasınız ki? Hem böylece çok daha ucuz maliyetli, orijinal, ihtiyaçlarınızı karşılayan ve taşınırken değiştirmek zorunda kalmayacağınız bir masa ve sehpaya sahip olursunuz. Bunun için yapmanız gerekenler;

  1. Varsa evinizden yoksa eskicilerden masa ve sehpa tablası olarak kullanabileceğiniz objeler bulmak. Bu eski bir kapı, dolap, palet veya vintage bir valiz olabilir. Yeter ki oturma odanızın stilini yansıtan bir parça olsun.
  2. Masa ve sehpa tablanıza uygun tarzda ayaklar satın almak. Masa ve sehpa ayaklarını çeşitli yapı marketlerden, hatta internet üzerinden satın alabilirsiniz.

Not: Eğer küçük bir salonunuz varsa daha fonksiyonel bir kullanım için, sehpanızın alt tarafını dergilerinizi koyabileceğiniz bir bölüm veya depolama alanı olarak tasarlayabilirsiniz. Veya yemek servislerinizi koymak için masanızın alt tarafına çekmeceler ekleyebilirsiniz.

2. Mobilyalarınızı Boyayın

Geldik, pratik ev dekorasyon fikirleri ve kendin yap projeleri arasındaki en popüler yönteme… Hazır farklı mobilya parçalarını bir arada kullanmak moda olmuşken, neden ne kadar oturacağınız belli olmayan kiralık bir ev için mobilya takımı satın alasınız ki? Onun yerine bütçenize uygun mobilyaları ayrı ayrı satın alarak, çok daha ucuz ve yaratıcı bir mobilya takımı oluşturabilirsiniz. Nasıl mı?

  1. Eviniz için beğendiğiniz ve bütçenize uygun mobilya parçalarını toplayın. Bunun için ucuz mobilya mağazalarını, spotçuları, eskicileri ve antikacıları dolaşabilirsiniz. Sadece devasa ve abartılı parçalar seçmemeye dikkat edin. Seçtiğiniz parçalar oran olarak birbiriyle uyumlu olmalı.
  2. Bulduğunuz parçaları istediğiniz bir renge boyayın. Sevdiğiniz cesur bir rengi seçmekten korkmayın çünkü yeni bir eve taşındığınızda veya aynı renkten sıkıldığınızda mobilyanızı istediğiniz gibi yeniden boyayabilirsiniz.
  3. Eğer döşemeli koltuk veya sandalye satın aldıysanız, desenli veya düz, beğendiğiniz bir kumaş ile döşemeciye yeniden kaplatabilirsiniz. Dediğim gibi çok ayrıntılı parçalar olmasın. Yoksa astarı yüzünden pahalıya gelebilir.

3. Portatif Duvarlar Kullanın

Açık planlı bir salona mı sahipsiniz? Oturma odanız ve yemek odanız bir arada olabilir veya açık bir mutfağa sahip olabilirsiniz. Hatta belki bir stüdyo daire içerisinde yatağınız ve yaşam alanınız bir aradadır. Belki de aileniz veya arkadaşlarınızla paylaştığınız oturma odası veya ortak kullanımlı diğer bir odada kendinize özel bir alan ayırmak istiyorsunuzdur. Mahremiyet, dağınıklığı gizlemek veya sadece kendinize ayrı bir kişisel alan tanımlamak için illa ki duvar örmeye gerek yok! Kendiniz bir paravan tasarlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler;

  1. Dikdörtgen çerçeveler yaparak bunları menteşelerle birbirine birleştirin. (Bunun için bir marangozdan da yardım alabilirsiniz.)
  2. İstediğiniz bir malzemeyi kullanarak çerçeveleri kaplayın. Kaplama şekliniz tamamen yaratıcılığınıza kalmış. Rengarenk boyadığınız kontraplaklar, harika desenlerde kumaşlar veya ışığı geçiren tül perdeler kullanabilirsiniz. Evinizin tarzına uygun olsun yeter ki.

Not: İsterseniz paravanın ayaklarına küçük tekerler monte ederek istediğiniz gibi hareket ettirebilirsiniz.

Bir çok yüzeye uygulanabilen çıkarılabilir duvar kağıtlarını, dışarıdan destek almadan kendi kendinize istediğiniz yüzeye kolaylıkca uygulayabilirsiniz. Üstelik, uzun ömürlü bu duvar kağıtlarını dilediğiniz zaman çıkarıp farklı yüzeylere yapıştırarak defalarca kullanabilmeniz mümkün.

Duvarlarınızda iz ve leke yapmayan bu mucize malzeme sayesinde ev sahibiniz ile aranızı bozmadan duvarlarınıza renk ve stil katabilirsiniz. Eğer siz de kiralık evinizin duvarlarını boyamak istemiyorsanız, düz renkli veya desenli seçenekleri olan geçici duvar kağıtlarını kullanmayı deneyebilirsiniz. Hatta istediğiniz resmi, istediğiniz ebatlarda 3 boyutlu duvar kağıdı olarak bastırıp duvarınıza uygulayarak mekanlarınızda fark yaratabilirsiniz.

4. Duvarlarınızda Çıkarılabilir Duvar Kağıdı Kullanın

Bir çok yüzeye uygulanabilen çıkarılabilir duvar kağıtlarını, dışarıdan destek almadan kendi kendinize istediğiniz yüzeye kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Üstelik, uzun ömürlü bu duvar kağıtlarını dilediğiniz zaman çıkarıp farklı yüzeylere yapıştırarak defalarca kullanabilmeniz mümkün.

Duvarlarınızda iz ve leke yapmayan bu mucize malzeme sayesinde ev sahibiniz ile aranızı bozmadan duvarlarınıza renk ve stil katabilirsiniz. Eğer siz de kiralık evinizin duvarlarını boyamak istemiyorsanız, düz renkli veya desenli seçenekleri olan geçici duvar kağıtlarını kullanmayı deneyebilirsiniz. Hatta istediğiniz resmi, istediğiniz ebatlarda 3 boyutlu duvar kağıdı olarak bastırıp duvarınıza uygulayarak mekanlarınızda fark yaratabilirsiniz.

5. Dev Tablolarla Duvarlarınızı Kaplayın

Tüm odayı duvar kağıdı ile kaplamak istemiyorsanız, bütün bir duvarı kaplamak sizin için maliyetli geliyorsa veya kendi kendinize duvar kağıdı uygulamak zor görünüyorsa; yaratıcı bir opsiyon olarak duvarlarınızda dev çerçeveler kullanın! Tabi ki bunu bütün duvarlarınıza uygulamanız gerekmiyor. Belki sadece oturma odanızda bir odak noktası oluşturmak için bile kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler;

  1. Bir marangozdan istediğiniz ebatlarda mdf paneller satın alın.
  2. Seçtiğiniz duvar kağıdını panellerinizin ebatında kesin. Duvar kağıdı fırçası kullanarak düzgünce yapıştırın ve spatula ile hava kabarcıklarını alarak kurumaya bırakın.
  3. Panellerinizin ebatında hazır çerçeveler satın alın veya kendi dekoratif çerçevenizi yapıp, istediğiniz renkte sprey boyayla boyayarak panellerinizi çerçeveleyin.
  4. Ve çerçevelerinizi duvara asın! İz bırakmayan güçlü bir bant ile dev çerçevelerinizi duvara sabitleyebilirsiniz.

6. Kendi Özel Halınızı Yapın

Halılar şok edici bir şekilde pahalı olabiliyor, bu durum onları DIY-Kendin yap projeleri için en iyi konulardan biri yapıyor. Bir de kiralık bir evde oturuyor veya geçici bir evde kalıyorsanız, o kadar para verip aldığınız halı taşındığınızda büyük olasılıkla yeni evinize uymuyor. Evinizde halı veya kilim serilecek metrekarelerce alan olduğundan bahsetmiyoruz bile.

Bu durumda yapılacak tek bir şey var: Halınızı kendiniz yapın! Hem sıkılınca değiştirmeniz kolay olur, hem de eğer evde çocuk varsa halıda oluşabilecek lekeler canınızı daha az sıkar. Üstelik bununla ilgili piyasadaki halılardan çok daha yaratıcı ve stil sahibi DIY-kendin yap halı örnekleri var.

Örneğin, farklı renk ve desenlerdeki kot kumaşı, kilim, el örgüsü, döşemelik kumaş gibi parçaları birbirine dikerek ve sağlam bir kumaşla astarlayarak patchwork bir halı yapabilirsiniz. Yeteneğiniz varsa kendi halınızı örebilir veya kendi boyadığınız kumaşları eski halınızın üzerine geçirerek kullanabilirsiniz. Daha basit olarak, ponponları birleştirerek sevimli ve dekoratif bir kilime sahip olabilir, eski kumaşları şeritler olarak kesip örerek kalın bir kumaşın üzerine yapıştırabilirsiniz. Seçim yapması size, zevkinize, vaktinize, yeteneğinize ve bütçenize kalmış.

7. Aydınlatmayı Değiştirin

Evinize ucuz maliyetli ve havalı bir şeyler eklemek istiyorsanız, tavan lambanızı yeniden dekore edebilirsiniz. Bununla ilgili birbirinden yaratıcı örnekler var. Siz de eski kumaşları, cam kavanozları, seramik kaseleri, teneke kutuları, renkli şişeleri, ağaç dallarını, hasır ipleri, dantelleri ve aklınıza gelebilecek her türlü malzemeyi kullanarak tüm yaratıcılığınızla evinizi aydınlatabilirsiniz.

8. Depolama Alanları Yaratın

Küçük bir kiralık evde yaşıyorsanız, bulduğunuz her boşluğu depolama alanı olarak değerlendirmek istersiniz. Bunun için koltuk ve sehpa altlarınız depolama için ideal alanlardır. Eğer yeni evinize bazalı koltuk veya orta sehpa satın almadıysanız ve eviniz için ucuz bir kanepe veya sehpa arıyorsanız aşağıdaki fikirler işinize yarayabilir;

  1. Evinizde oturma alanı olarak değerlendirmek istediğiniz bir boşluk varsa, sol üst resimdeki kanepe modelini deneyebilirsiniz. Bunun için, öncelikle iki adet kitaplığı arka arkaya birbirine monte edip yan yatırın, böylece oturmak için bir yüzey alanı oluşacak. Daha sonra üst tarafı minder ve yastıklarla konforlu hale getirip, alt tarafını ise kutu ve sepetler ile doldurarak depolama alanı veya kitaplık olarak kullanabilirsiniz. Bu kanepe fikri, çocuk odaları ve yatak odası için de son derece işlevsel olacaktır.
  2. Aynı fikri sağ üst resimdeki gibi bir sehpa yaparken de değerlendirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken yüzeyi minderle örtmek yerine, sehpa tablası olarak kullanabileceğiniz başka bir malzemeyi yüzeye monte etmek olacak.

9. İz Bırakmayan Bantlarla Evinizi Renklendirin

Şeffaf, gold, parlak, mat her türlü renk ve desene sahip olan bu muhteşem bantlarla duvarlarınızda eğlenceli veya şık her türlü görünümü yakalayabilirsiniz. ‘Washi Bant’ adı verilen, duvardan kolayca çıkarılan ve iz bırakmayan bu bantları; kırtasiyelerde, ev dekorasyonu mağazalarında ve internette kolaylıkla bulabilirsiniz. Uygulaması çok kolay ve pratik olan bu bantları ne şekilde kullanacağınız ise tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış. Daha fazla yaratıcı duvar dekorasyonu fikri için:

10. Perdelerinizi Kendiniz Dikin

Kendi perdenizi dikmek, eğer kiralık bir evde oturuyorsanız yapabileceğiniz en akıllıca tercihlerden biri olacaktır. Geçici bir ev için perde alışverişi yapmaya kesinlikle gerek yok. Perdelerinizi kendiniz de evinizde basitçe yapabilirsiniz.

Bunun için ihtiyacınız olan şeyler, güzel bir kumaş ve herhangi bir yapı marketten bulabileceğiniz perde çubukları olacak. Kumaş olarak evinizdeki eski kumaşlardan patchwork yapabilirsiniz, şık bir masa örtüsünü kullanabilirsiniz ve hatta kendi perdenizi örebilirsiniz. Tonlarca örneğini bulabileceğiniz DIY-kendin yap perde projelerinden beğendiğiniz bir tanesini evinize uyarlayabilirsiniz. Sonuç olarak kendi el yapımı perdeleriniz, geçici bir süre kalacağınız kiralık eviniz için kesinlikle çok daha ucuz, kullanışlı ve yaratıcı olacaktır.

Kaynak: decombo.com

Semizotu Nedir? Semizotunun Faydaları Nelerdir?

Korona Virüs Teşhisli Biri Evde Nasıl Bakılmalı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu