Ordan BurdanSağlık

Mantar Hastalıklarından Kurtulmak İçin En Etkili 8 Doğal Yöntem

Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş Mantar enfeksiyonlarından kurtulmak için en doğal 8 yöntemi bizlere anlatıyor.

Sorun ister inatçı ayak tırnağı mantarları ister sık sık nükseden vajinal mantarlar ya da ciltte oluşan mantar enfeksiyonları olsun, bunları önlemek hatta tedavi etmek için doğa size birçok seçenek sunuyor. Ciddi yan etkileri olan ilaçlar yerine bu doğal güçleri devreye sokmak çok daha mantıklı bir strateji. İşte Mantar Hastalıklarından Kurtulmak İçin En Etkili 8 Doğal Yöntem…

Mantar Hastalıklarından Kurtulmak İçin En Etkili 8 Doğal Yöntem

1. Probiyotik takviyesi kullanın

Probiyotik takviyelerin sayısız faydalarından biri de mantar gibi sağlığa zararlı olabilecek mikroorganizmaları kontrol altında tutmalarıdır. Bağırsak florasındaki probiyotikler azaldıkça mantar enfeksiyonlarına yakalanma riski de o kadar artar. Eğer mantar enfeksiyonlarından ve Candida’dan şikayetçiyseniz, mutlaka Probiyotik takviyesi kullanmalısınız. Ancak bu takviyelerin enterik kapsül, yani bağırsakta çözülen türde olduklarından emin olmalısınız. Aksi halde hepsi mide asidinde yok olup giderler.

2. Diyetinizi dost bakterilerle zenginleştirin

Bağırsak floranızda ne kadar çok faydalı bakteri varsa, istilacı güçlere karşı o kadar dirençli bir bağışıklık sistemine sahip olursunuz. Probiyotik takviyesi kullanın, ama bunun yanında dost bakteriler açısından zengin beslenmeye de gayret edin. Yapmanız gereken çok basit: Diyetinize turşu, yoğurt ve kefir gibi dost bakteriler içeren geleneksel besinler ekleyin. Ev yapımı olmaları koşuluyla hepsi de bol miktarda probiyotik içerir.  Kimi zaman hastalarım bana, diyetlerinde çok fazla probiyotik olmasının bir zararı olup olmadığını soruyorlar. Hayır, hiçbir zararı yok. Aksine bağırsaklarınızda ne kadar çok probiyotik varsa o kadar iyi. Bu arada katkı maddeleriyle dolu yiyeceklerin bağırsak floranızdaki faydalı bakterileri katlettiğini de hatırlatmak istiyorum.

3. Şekerden, ekmek ve hamur işlerinden uzak durun

Vücuttaki tüm mantarlar ve zararlı bakteriler şekerle beslenir. Diyetinizde ne kadar çok şeker ve vücutta şeker olarak parçalanan basit karbonhidrat varsa mantarlar da o kadar çoğalır. Yani şeker içeren tüm besinlerden, tahıllardan, ekmek, pilav, kurabiye ve poğaçadan uzak durmanız gerekiyor. Eğer devamlı tekrarlayan mantar probleminiz varsa meyveden de uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü meyvelerin içinde bulunan şeker, enfeksiyonun tamamen temizlenmesi zorlaştıracaktır.

4. Anti-mantar besinler tüketin

Bazı besinler mantar enfeksiyonlarıyla savaşmak konusunda son derece etkilidir. İşte listenin en üst sıralarında yer alanlar: Sarımsak, soğan, zencefil, limon ve Hindistan cevizi yağı.

5. Alkolden uzak durun

Eğer mantar enfeksiyonu ile savaşıyorsanız alkolün -özellikle de bira, votka ve şarabın- durumu daha da kötüleştireceğini unutmayın. Alkol, mantarların çoğalması için uygun bir ortam yaratır. Üstelik, aynı şekerli yiyeceklerde olduğu gibi bu organizmaların vücutta kontrolsüz bir şekilde çoğalması,  kişiyi adeta alkole doğru çeker. Tam bir kısır döngü! Alkol zehirdir, kullanmayın.

6. Gıda boyalarına dikkat

Yiyeceklere daha çekici bir görünüm vermek için kullanılan gıda boyaları sadece mantar enfeksiyonlarını tetiklemekle kalmaz aynı zamanda kanserojendir. Birçok yiyecekte karşınıza çıkabileceklerini unutmayın. Dondurmalarda, şekerlerde, meyve sularında ve sosis, salam gibi şarküteri ürünlerinde kullanılan bu zararlı kimyasallardan kaçınmak için yiyeceklerinizi en doğal halleriyle tüketmeye çalışın.

7. Lavanta yağını deneyin

Yüzyıllardır parfümcülükte ve tıbbi amaçlarla kullanılan bu hoş kokulu bitkinin cilt ve tırnak mantarlarını tedavi etmek konusunda da etkili olduğunu biliyor musunuz? Lavanta yağı mantar hücresinin zarını parçalayarak yok ediyor. Bu arada söz konusu süper gücün, bakteri ve virüslerle de aynı şekilde savaştığını belirtmek istiyorum. Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından birinin antibiyotiklere dirençli hastalıklar olduğu düşünülürse lavanta yağı daha da önem kazanıyor.

8. Ayaklarınız hava alsın

Mantar enfeksiyonlarından en çok nasibini alan ayak tırnaklarıdır. Tırnağın şeklinin ve renginin değişmesine neden olan bu sorun, gerçekten de can sıkıcı bir hal alabilir. Ama yukarıda da belirttiğim üzere, hayati tehlikesi olmayan bir sorun için ölümcül bir ilaç reçete etmek de, almak da büyük bir saçmalıktır! Söz konusu problemle baş etmek için öncelikle bu bölümdeki önerileri uygulamalısınız. Yani probiyotik zengini beslenin, mantar enfeksiyonlarını tetikleyen yiyeceklerden kaçının ve sorunlu bölgeye lavanta yağı uygulayın. Dikkat etmeniz gereken bir şey daha var: Bırakın ayaklarınız hava alsın. Söz konusu organizmalar nemli ortamları sever,  mümkün olan her fırsatta ayakkabılarınızı çıkarın ve yalın ayak dolaşın. Yaz aylarında sandalet giymek de iyi bir fikir.

Yoğurdun Faydaları Nelerdir?

Dr. Mehmet Öz’ün Korona Virüsü İçin Tavsiyeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu