Sağlık

Genel Cerrahi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Halk arasında ismi hariciye olarak geçen genel cerrahi, tıbbın en önemli ve geniş kapsamlı alanlarından biridir

Genel Cerrahi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar? Genel cerrahi, vücutta sistemik ve yerel sorunların cerrahi yöntemlerle tedavisidir. Bunun yanı sıra, genel prensipler gibi konuları içeren ve gelişimleri açısından pek çok cerrahi ve temel tıp dalını etkilemiş bir teknik disiplindir.

Genel Cerrahi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Latince köken olan cerrahi kelimesi ‘el işi’ anlamına gelmektedir ve tıbbın en eski dallarından biridir. Cerrahi, ilaçla ya da diğer tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasıdır. Ameliyat türleri çoğunlukla organ veya bağlı bulunduğu sistemin adı ile anılmaktadır.

Genel Cerrahi bazı olgularda sadece ameliyat ile değil koruyucu hekimlik ile ameliyattan korunmayı da hedefler. Genel Cerrahi Bölümü, ilgi alanın genişliği nedeni ile birçok disiplin ile işbirliği içinde çalışmaktadır. Bu bölümün hastalarının büyük çoğunluğunu çeşitli tipte kanser vakaları oluşturmaktadır.

Genel Cerrahi’nin bir diğer ilgi alanı da travmatolojidir. Travmalı hastalarda sıklıkla çoklu organ sistemi yaralanmalarının var oluşu nedeniyle Ortopedi, Nöroşirurji, Üroloji, Kalp ve Damar Cerrahisi bölümleri ile birlikte hareket edilmektedir. Özellikle şiddetli çoklu organ yaralanmalarında, tüm bu tıp dallarının eşgüdümünü Genel Cerrahi Bölümü üstlenmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu