Yaşam

Ayasofya’yı Evinden Gez (Evde Kal!)

Evde olduğumuz bu günlerde Türkiye ve bazı ülkelerdeki müzeler, kütüphaneler, opera salonları ve bunlar gibi kültürel ve tarihi alanlar internet üzerinden faaliyete açıldı.

Müzeler ayağınıza geldi. Evet evet yanlış okumadınız müzeler ayağınıza geldi. Evde olduğumuz bu günlerde Türkiye ve bazı ülkelerdeki müzeler, kütüphaneler, opera salonları ve bunlar gibi kültürel ve tarihi alanlar internet üzerinden faaliyete açıldı. Evde kaldığınız bu günlerde 50’den fazla kültürel alanda yapabileceğiniz bir çok etkinlik sizlere sunuluyor. Oturduğunuz yerden müzeleri, tarihi alanları online olarak gezebilirsiniz.

Ayasofya Tarihçesi

Dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasında yer alan Ayasofya; mimarisi, ihtişamı, büyüklüğü ve işlevselliği ile sanat dünyasında önemli bir yer tutar.

Ayasofya Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu en büyük kilise olup aynı yerde üç kez inşa edilmiştir. İlk yapıldığında Megale Ekklesia (Büyük Kilise) olarak adlandırılmış, 5’inci yüzyıldan İstanbul’un fethine kadar Hagia Sophia (Kutsal Bilgelik) olarak isimlendirilmiştir. İmparator Konstantios tarafından 360 yılında yaptırılan Megale Ekklesia ve İmparator II. Theodosis’in 415 yılında yeniden inşa ettirdiği kilise halk ayaklanmalarında yıkılmıştır.

Günümüz Ayasofya’sı, İmparator Justinianos tarafından dönemin iki önemli mimarı Tralles’li (Aydın) Anthemios ve Miletos’lu (Balat) İsidoros’a yaptırılmıştır. Kayıtlardan, iki baş mimar ile birlikte çalışan yüz mimar ve her mimarın emrinde yüz işçinin binanın yapımını 5 yıl 10 ay gibi kısa bir sürede tamamladıkları anlaşılmaktadır. 916 yıl kilise olarak ibadete açık olan yapı, Fatih Sultan Mehmed’in 1453’te İstanbul’u fethetmesiyle camiye çevrilmiştir.

Fetihten hemen sonra yapı güçlendirilerek en iyi şekilde korunmuş ve Osmanlı Dönemi ilaveleri ile birlikte cami olarak varlığını sürdürmüştür. 16’ncı ve 17’nci yüzyıllarda, Ayasofya’nın içine mihraplar, minber, müezzin mahfilleri, vaaz kürsüsü ve maksureler eklenmiştir.

Yapının dışına farklı dönemlerde yaptırılan minareler, medrese, sıbyan mektebi, muvakkithane, şadırvan, sebiller, güneş saatleri, mütevelli heyeti odası ile Ayasofya, Osmanlı Dönemi’nde kompleks bir yapıya dönüştürülmüştür. Ayasofya, Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ve Bakanlar Kurulu kararı ile 1935 yılında müzeye dönüştürülmüştür.

Ayasofya’yı online olarak gezmek için buraya tıklayın.

 

Aşk Bu Mu? (Acısı Var, İzi Yok) İzle

Aslı Gibidir (Hayatta Herkese Göre Bir Rol Vardır)

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu