Ordan BurdanSağlık

Diş Taşı (Tartar) Nedir? Nasıl Temizlenir?

Dişler düzenli olarak plağa maruz kaldığında, onların üzerinde oluşan sert mineral birikintisine diş taşı denir.

Dişler düzenli olarak plağa maruz kaldığında, onların üzerinde oluşan sert mineral birikintisine diş taşı denir. Dişlerin altındaki sert, inişli çıkışlı hat bunun bir işaretidir. Bununla birlikte, diş taşı ayrıca diş eti çizgisinin altında da oluşabilir. Dental hijyenistler, dişlerdeki diş taşı birikintisini uzaklaştırabilir ve iyi bir ağız bakım alışkanlığı ile bunların tekrar oluşması engellenebilir.

Diş Taşı (Tartar) Nedir?

Diş taşı dişlerin yüzeyinde normalden farklı oluşmuş diş yüzeyinde dilinizle hissedebildiğiniz ve besinlerin tükürükle birlikte birleşerek bakteri plağı dediğimiz sertleşmesiyle taş haline gelmesiyle dişlerin yüzeylerinin üzerine tutunmasıyla oluşan normal dışı yapılardır.

Diş Taşı Oluşumunun Belirtileri

Diş taşı ya da tartar dediğimiz bu birikintiler, yoğun bakteri içerir ve sertleştiği için fırçalamayla çıkmaz. Bunun sonucunda diş etlerini tahriş eder, iltihaplanmaya, kanamaya ve sonunda diş eti hastalıklarına neden olur. Diş taşı, diş eti çizgisinin altında görülmeye başladığında kanamaya neden olabilecek kabarık şişliklere neden olabilir. Diş eti çizgisinin üzerindeki diş taşı birikintisi sarı veya bronz renktedir ve uzaklaştırılmadığında daha da büyüyebilir. Diş eti çizgisinin altında ise kahverengi veya siyah renkte olabilir. Yalnızca diş hekimi uzmanları, dişlerdeki diş taşı birikintisini diş taşı temizliği adı verilen bir işlemle başarılı bir şekilde uzaklaştırabilir.

Bir diş eti problemi oluşması için diş eti kanaması oluşması gerekmektedir. Diş etlerinizde kanama oluyorsa kesinlikle hekiminize başvurmalısınız. Diş eti hastalıklarında ağrı olmadığı için genellikle başvuru gecikmektedir.

Diş Taşının Önlenmesi

Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekimi ziyareti, diş taşının tekrar oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Her altı ayda bir veya önerilen sıklıkta bir diş hekimini ziyaret etmek, diş hekiminin diş taşının tekrar oluşup oluşmadığını görmesini sağlar. Ayrıca diş hekimi fırçalama tekniği konusunda size tavsiyelerde de bulunabilir.

Diş Taşı Ağızda Koku Yapar mı?

Diş taşının kendisi ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir. Çürüğün ve diş eti problemlerinin oluşmasında ana etken yetersiz ağız bakımıdır.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş taşı temizliği sonrası görülen iki problem vardır. Biri; diş hassasiyetidir. İki üç hafta kadar diş hassasiyeti söz konusu olur. İkincisi diş eti kanamalarında artış başlayabilir. Bu tedavinin etkisi olarak başlar. Fırçaladıkça üç günden sonra çok hızlı bir şekilde iyileştikçe azalacaktır. Sağlıklı bir yer asla kanamaz. Diş eti de bir örtü olduğundan sağlıklı bir diş eti asla kanamaz.

Dt. Aslı Tapan’dan Diş Taşı Hakkında Bilgi

Endoskopi Nedir? Kimlere Uygulanır ve Nasıl Yapılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu