Sağlık

Karahindiba Faydaları Nelerdir? Karahindiba Çayı Nasıl Yapılır?

A,B ve C vitamini açısında oldukça zengin olan Karahindiba nedir? Vücuda faydaları nelerdir?

Botanik Bilgi : Bileşikgiller familyasındandır. Gövdesiz bir bitkidir. Yaprakları rozet şeklinde direkt kökten çıkarak çevresine yayılır. Yapraklarının kenarı irili, ufaklı, dişli veya odun testeresinin ağzı şeklindedir. Yaprak uçları mızrak veya mala şeklinde, üst yüzeyi koyu yeşil, alt yüzeyi açık yeşil ve ortada ana bir damar mevcuttur. Çiçekleri takriben 10-40cm uzunluğunda, içinde sarımsı beyaz süt kıvamında bir sıvı bulunur ve tepesinde 100-200adet dil şeklindeki sarı taç yapraklardan meydana gelen bir çiçek bulunur. Çiçekleri olgunlaştıktan sonra dökülerek dağılmaz aksine büzülerek toplanır ve kupa yaprakları tarafından iyice sarılarak koni şeklini alır. Koni içinde olgunlaşan tohumlar kupa yapraklarının geri doğru kıvrılması ile ortaya çıkar ve her tohumun gerisinde 1-3cm uzunluğunda bir sap ve bu sapın üzerinde şemsiye şeklinde tüycükler bulunur. Olgunlaşan tohumları rüzgarlı havada tüycükleri alarak uzaklara taşır ve böylece Karahindibaya hemen her yerde rastlamak mümkün olur. Kökleri serçe parmak kalınlığında 10-20cm uzunluğunda ayrıca saçak şeklinde yan köklere sahiptir ve içinde süt gibi beyaz bir bitki özü mevcuttur.

Karahindiba (Taraxacum officinale); çok zengin bir beta-karoten kaynağı olup vücutta A vitamini haline dönüşmektedir. Bu çiçekli bitki aynı zamanda; C vitamini, potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve fosfor bakımından çok zengindir.

Halk arasında bilinen diğer isimleri; çıtlık, arslandişi, güneyik, radika, katagan ve saçratkudur. Karahindiba alırken; böcek ilacı, gübre ve diğer kimyasallara maruz kalmadığını bildiğiniz ürünleri seçmeye çalışın. Karahindiba çayını kapsül veya toz olarak bulmak mümkündür.

Karahindiba’nın faydaları nelerdir?

-İdrar söktürücü, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici etkileri vardır.
-Kökleri antiviral, iştah açıcı, safra kesesi ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici ve sindirime yardımcı özellikler taşırken, çiçekleri ise hem güçlü bir antioksidandır hem de bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Karahindiba, çiğ yenildiğinde veya kurutulup çay biçiminde kullanıldığında, kan temizleyici, sindirim kolaylaştırıcı ve canlandırıcı etkilere sahiptir.
-Pankreas üzerine olumlu etkisi vardır ve böbreklerin çalışmasında aktif rol oynar.
-Ergenlik sivilceleri karahindibanın kan temizleyici özelliklerini sayesinde iyileştirilebilirler.
-Karahindiba, içerdiği mineral tuzların yanı sıra, metabolizma hastalıklarına karşı çok önemli maddeleri de içerir.
-Sarılık ve dalak hastalıklarında da karahindiba kullanılır.
-Kan temizleyici etkisi sayesinde, romatizma ve gut hastalıklarında da yardımcı olabilir.

Karahindiba’nın zararları var mı?

Karahindibayı almadan önce mutlaka sağlığınız için alerjik bir reaksiyon oluşturup oluşturmayacağını denemeniz gerekmektedir. Ayrıca herhangi bir ilaç kullananlar, hamileler ve bünyesi hassas olanların kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmaları gerekmektedir.

Karahindiba ne şekilde kullanılır?

Karahindiba kökü ve yaprağı genellikle; göğüs ve kadın sağlığı ilaçları, üriner sorunları, apseler ve yaralar için çay formunda kullanılır.

Karahindiba çayı nasıl yapılır?

Malzemeler : 1 su bardağı kavrulmuş karahindiba kökü, rezene tohumları, karanfil, tarçın, kurutulmuş zencefil kökü, 1 çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı:

Tüm baharatları sıcak bir tavada 30-45 saniye kadar kızartın.
Daha sonra kavrulmuş karahindiba kökünü üzerine ekleyin bir iki çevirdikten sonra ateşten alın.
Bu karışımdan 1 kaşık alarak bir su bardağı kaynamış suya ekleyin ve 5-10 dakika demlenmesini bekleyin.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu