Mutfak

Salça Nasıl Muhafaza Edilir?

Marketlerden aldığımız salçalar buzdolabında tutulmalarına rağmen çabuk bir sürede küfleniyorlar. Peki salçaları küflendirmeden nasıl saklayabiliriz?

Salçanın Küflenmemesi İçin Ne Yapmalı?

Ev yapımı salçalarda genellikle bu sorunla karşılaşılmamakta; marketlerden alınmış biber ya da domates salçaları ise daha çabuk küflenmekte veya bozulmaktadır. Ev yapımı salçaları insan nüfusunun çoğunluğunun yaşadığı şehirlerde bulmak veya üretmek ise neredeyse imkansız görülmektedir. Birçoğumuzun kullandığı hazır salçaların bozulmasını önlemek için birkaç basit yöntemden bahsetmek istiyoruz:

Salça İçerisindeki Fazla Suyu Uzaklaştırın: Hazır salçalarda su miktarı fazladır. Bu suyu iki şekilde uzaklaştırabilirsiniz: Ya 70 derecede fırın kabında salçanızı yarım saat veya bir saat, ara ara karıştırarak bekletin (Fırın kapağının biraz açık kalmasına dikkat edin); ya da üzerini tülbentle kapatıp güneş alan bir yerde bekletin.

Salçanın Hava İle Temasını Kesin: Salçanızı teneke kutularda değil, cam kavanozlarda almaya özen gösterin. Teneke kutuların hava ile temasını kesmek zor olduğundan daha çabuk küflenecektir. Bir de salçanızı mümkün olduğunca çabuk tüketebileceğiniz küçük kavanozlarda almaya özen gösterin.

Salçaya Bazı Maddeler Ekleyin: salçayı uzun süreli küflenmeden koruyan maddelerin başında tuz gelmektedir. Salça ne kadar tuzlu olursa o kadar dayanıklı olur. Yine zerdeçal da salçanın ömrünü uzatmaktadır. Bir miktar tuz ile zerdeçalı salçanıza ekleyerek küflenmesini önleyebilirsiniz. Kekik, nane, zerdeçal gibi baharatlar bozulmayı geciktirmektedir.

Salçanın Isısını Düşürün: En etkili yöntemdir desek hata etmiş sayılmayız sanırım. Salçanın küflenmesini önlemek için derin dondurucu ya da buzlukta saklayın. Buz kaplarına ya da buzdolabı poşetlerine kullanacağınız miktarlara göre pay edip dondurabilirsiniz.

Bu yöntemlerin dışında salçayı alırken muhakkak temiz kaşık kullanın. Ayrıca salçanın üzerinin bitkisel yağlar ile kaplanması da dillendirilse de her kullanımda bunu yapmak zor görünmektedir.

Evde Kolay Domates Salçası Yapımı

Evde Biber Salçası Yapımı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu