Ordan BurdanYaşam

Osman Gazi’nin Eşi Bala Hatun Kimdir?

İkinci Osmanlı padişahı Orhan Gazi'nin annesi ve Osman Gazi'in 1280'de evlendiği ilk eşi Bala Hatun kimdir?

Bala Hatun, Malhun HâtunMal HâtunMala Hatun ya da Kameriye Hâtun (d. 1280 – ö. Kasım 1323), ikinci Osmanlı padişahı Orhan Gazi’nin annesi ve Osman Gazi’in 1280’de evlendiği ilk eşidir.

Bala Hatun Kimdir?

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in eşi ve ikinci padişah Orhan Gazi’in annesidir. Şeyh Edebali’nin kızı Bala Hatun. Kendi adına yapılmış, daha çok ev ortamına benzeyen türbesi bulunur. Osmanlı padişahlarının doğma büyüme yabancı kadınları sarayda Müslümanlaştırarak kendilerine eş yapma geleneği o dönemde olmadığı için Bala Hatun’un Türk olduğu kesindir.

İlk dönem Osmanlı Kaynaklarında Osman Gazi’nin eşi ve Şeyh Edebali’nin kızının ismi şu şekilde geçmektedir: Aşık Paşazade (s.6 ve 35) Neşri (s.82,83) tarihinde MALHON (Malhun) Hatun diye geçer. Oruç Bey Tarihinde (s.9 ve 12) Rabia Bala Hatun denilmektedir. Rüstem Paşa tarihinde ise bu kadının ismi Bala Hatun diye geçer.

Osman Gazi İle Evliliği…

Osman Gazi sıkça şeyhi Edebali’nin sohbetlerine ve derslerine katılıyordu. Ancak son zamanlarda ince bir düşünce aldı Osman Gazi’yi. Bu düşüncenin sebebi ise Şeyh Edebali’nin kızı Bala Hatundur. Bala Hatun ahlak ve cemal yönünden bütün güzellikleri taşımaktadır. Osman Gazi’de bu sevdaya daha fazla dayanamaz ve durumu şeyine anlatmaya karar verir. Bala Hatunu babasında istetir. Dizi dibinde yetiştiği Şeyhinin kendisini kıramayacağından da emindir. Oysa şeyhi ‘Şimdi zamanı değil’ diyerek bu isteği geri çevirmiştir. Osman Gazi de sabırla beklemeye başlamıştır.

Bir gün…

Osman Bey’in Şeyh Edebali’nin tekkesinde arkadaşı ile sohbete daldılar.Daha sonra odasına çekilen arkadaşı gidince tek kalan Osman Gazi yatma hazırlığında bulunuyordu ki odasında bulunan Kur’an Kerim gözüne ilişti ve Kur’an odada dururken ayaklarını uzatıp yatamadı. Diz çöküp sabaha kadar huşu ve edep ile oturdu.Sabaha doğru gözlerinin kapanmasıyla kısa bir uykuya dalan Osman Gazi Cenab-ı Hak tarafından bir ses gelerek; Ey Osman sen benim kelamıma hürmeti ikram eyledin. Ben dahi sen ve senin evladını ve etba-ını alemde ebedi muazzez ve muhterem kıldım.

Osman Gazi bu rüyadan sonra Şey Edebali dergahına daha sık gelmeye başladı. Gene dergahta kaldığı bir gece bir rüya daha görür; Rüyasında Şeyh Edebali’nin göğsünden çıkan bir ayın (hilal) kendi koynuna girmesi ve orada bir çınara dönüşerek büyümesi ardından tüm dünyayı kaplamasını gördü. Rüyasını sabah olunca hocasına anlattı. Şeyh Edebali ona: ‘Müjde ey Osman! Hak Teala sana ve senin evladına saltanat verdi. Bütün dünya evladının himayesi altında olacak ve kızım Bala Hatun da sana eş olacak’, diyerek rüyasını tabir etti. Böylece Osman Gazi ondokuz yaşındayken şeyhi Edebali’nin kız Bala Hatun ile evlendi.

Osman Gazi’nin Bala Hatunla evliliği Aşıkpaşazade’de şöyle geçmektedir: “Şeyhe haber virdi. Şeyh eydür: “Oğul Osman! Padişâhlık sana ve nesline mübârek olsun, ve benüm kızım Bala senün helâlin oldı,” der.

Esra Bilgiç’in İlk Sinema Filmi Adanış: Kutsal Kavga Yakında Sinemalarda

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu