MutfakOrdan BurdanYaşam

Kurban Eti Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Kurban Bayramı yaklaştı. Kurban etlerini derin dondurucularda muhafaza etmenin yöntemleri.

Öncelikle kurban eti, sıcak ve taze olduğu için 14-20 derecede 5-6 saat dinlendirilmelidir. Kullanım şekline göre direkt soğutucuya koyulan sıcak etlerin bozulma riski bulunur. Büyük parça etlerin ise içleri donmayacağı için dondurucuya konulmamasına özen gösterilmelidir.

Etin kesilir kesilmez hemen dondurucuya yerleştirilmesi sertleşmesine neden olur. Sıcak etler oda sıcaklığında dinlendirilmeden soğutucuya konursa, kasılmadan dolayı iç ısısı yeterince düşmez ve birkaç gün sonra bozulmaya başlar.

En önemlisi de etler 12 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeye başlanmalıdır. Kullanımına göre etler kıymalık, kızartmalık ve haşlamalık olarak ayrılmalıdır,
Etler, kullanım miktarlarına göre porsiyonlandıktan sonra ambalajlanmalıdır. Hemen tüketilecek etler buzdolabında 4 derecede saklanmalı, uzun süre bekleyecek olan etler ise dondurucunun en soğuk bölmesine yerleştirilmelidir.

kurban eti ile ilgili görsel sonucu

Etlerinizi yıl boyunca sağlıklı bir şekilde tüketebilmeniz için etinizin kolayca çözünecek bir yerde olmaması gerekir. Dondurucudan çıkardığınız etler kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır. Çözülen bir eti tekrar dondurursanız gıda zehirlenmesine yol açabilir. Bu nedenle yukarıda da dediğimiz gibi etlerin porsiyonlara bölündükten sonra saklanması çok önemlidir.

Etlerin buzunun çözülmesi ise oda sıcaklığında değil buzdolabında gerçekleştirilmelidir.

Kokan bir et kesinlikle tüketilmemelidir.

Peki Et Ne Kadar Saklanabilir?

Burada etin nasıl parçalandığı önemlidir. Koyun parça etleri 4-8 ay, koyun kıyması 1-3 ay; dana parça etleri 6-10 ay, dana kıyması 1-3 ay; sığır parça etleri 8-12 ay, sığır kıyması 1-3 ay tüketilebilir.

Etleri doğru ve sağlıklı bir biçimde muhafaza etmenin önemine vurgu yapmışken bir diğer önemli husus da bayramın telaşına kapılıp hastalıkları tetiklememektir. Siz de bu bayramda ailenizle beraber mutlu ve sağlıklı vakitler geçirmek istiyorsanız sağlıklı besin tüketimine özen göstermelisiniz.

KURBAN ETİ KAVURMA ŞEKLİNDE YENMELİ!

Kurban etinin mümkün olduğunca kavurma şeklinde tüketilmesi gerektiğini de söyleyen Prof. Dr. Özyaral sözlerine şöyle devam etti: ‘’En doğru pişirme şekli etin kendi yağıyla kavrulmasıdır. İsteğe bağlı olarak soğan, biber, domates gibi sebzeler eklenerek sotelenebilir. Etin yanında bulgur, ayran, şalgam ya da salata ile servis edilmesi hazmı kolaylaştırır. Sağlık açısından da daha doğru bir tercihtir. Dinlendirilmeden ızgara şeklinde tüketilmesinin, özellikle az pişmiş olarak yenmesinin de çok doğru olmadığını belirtirim.”

Derin Dondurucuda Kavurma Nasıl Saklanır?

Derin Dondurucuda Köfte Nasıl Saklanır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu