Ordan BurdanYaşam

İskoç Erkeklerinin Giydiği Etek; Kilt Nedir?

Kilt, İskoç erkeklerinin giydiği etek. İskoçya'da düğün ve balo gibi özel günlerde giyilen bu etekler aslında ulusal gururun ve aile/klan ilişkilerinin önemli bir sembolüdür.

Düğün ve balo gibi özel günlerde giyilse de, ulusal gururun ve aile/klan ilişkilerinin önemli sembolüdür kilt. İskoç kostümü; ceket, yelek, gömlek, kravat, kilt, kilt iğnesi, dize kadar yün çorap, kurdele ve hafif takım elbise ayakkabılarından oluşur. Ayrıca kilt İskoçlar için gücün,romantikliğin ve dramatizmin de en büyük sembolüdür.

İskoç Erkeklerinin Giydiği Etek; Kilt Nedir?

Kilt, İskoçya’da erkeklerin giydiği eteğe verilen isimdir. İskoçyalı erkeklerin geleneksel olarak giydikleri Kilt, balo ve düğün tarzındaki özel günlerde giyilmektedir. Temel olarak ulusal bir gurur ve aile ile klan ilişkilerinde oldukça önemli olan bir unsurdur. Kilt, İskoç erkeklerin geleneksel bir kostümüdür. Bu kostümü oluşturan unsurlar da Kilt, Kilt iğnesi, ceket, gömlek, kravat, yelek, diz hizasında yün çorap, kurdele ve hafif takım elbise ayakkabısından oluşmaktadır.

Tarih boyunca pek çok kez istilalara uğrayan, doğa harikası yeşilliği ile göz kamaştıran İskoçya, bahsi geçtiğinde aklınıza hemen İskoç erkeklerinin giydiği Kilt olarak adlandırılan etek, İskoç viskisi ve gayda gelir. İskoç erkeklerinin giydiği Kilt 500 yıllık geçmişinde oldukça fazla değişiklik geçirmiş olsa da günümüzde de İskoçya ve İskoç erkeklerinin geleneksel sembollerinin başında gelmektedir.

Kilt giyme ile ilgili geleneğin başlangıcının 1500 ‘lü yıllara dayandığı bilinmektedir. Bu dönemde İskoçyalı erkekler, av için çıktıklarında diz kapaklarına kadar uzanan omuz atkıları kullanıyorlardı. Zamanla bu değişti ve daha geniş atkılar takmaya başladılar. Geniş atkıları da fazla kumaş taşıdıkları için, üst kısımları kullanmamaya başladılar ve sadece altta kalan kısmını kullanmaya devam ettiler. Tarihte bilinen il Kilt örnekleri bu şeklide ortaya çıkmıştı.

İngiltere’nin sömürgesi olan İskoçya’da 1747 yılında o dönem hüküm süren İngiltere kralı II. George’un emriyle Kilt giyilmesi yasaklandı. Ancak İskoç erkekleri ve tüm halk Kralı protesto ederek Kilt giymeye ve İskoç geleneklerini sürdürmeye devam ettiler. Kilt giyme yasağı 1782 yılında kaldırıldı, ancak Kilt, İskoçya sosyalizminin önemli bir simgesi durumuna geldi. İskoç erkekler,  zamanımızda hala özel günlerde ve törenlerde Kilt giymeye, gayda çalmaya devam ediyor.

Kilt; 18. yy. in ikinci yarısında bir İngiliz sanayici tarafından, highland’lilerin giyim tarzını bütün gün çalışanların daha rahat edebileceği bir sekle çevirmeyi amaçlayan Thomas Rawlinson’un icat ettiği bir şey gibi görünüyor. Sanayi devriminin urunu ve çıkış sekli aslında eski gelenekleri korumak değil, bunun tam zıttı; highland’lileri topraklarından koparıp fabrikalara çekmek için yapılan bir giysi. ve bu anlamda yine çıkış sekli İskoçya’nın ulusal giysisi olmayan; İskoç’ların büyük çoğunluğunu oluşturan lowland’lilerin highland’lilerin giyiniş tarzını “barbarca” olarak değerlendirip; aşağılamalarına kadar dayanan giysi.

Melting Me Softly İzle (Ji Cahng Wook Yeni Dizisi Eylül Ayında..)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu