ModaOrdan BurdanYaşam

Huipil Nedir?

Huipil, orta Meksika'dan Orta Amerika'ya kadar yerli kadınların giydiği en yaygın geleneksel giysidir.

Huipil, orta Meksika’dan Orta Amerika’ya kadar yerli kadınların giydiği en yaygın gelenekselgiysidir. Maya kadınları hakkında internette bir araştırma yaparsanız göreceğiniz ilk şey, rengarenk huipil isimli örtüleridir.

Huipil Nedir?

Maya kadınları hakkında internette bir araştırma yaparsanız göreceğiniz ilk şey, rengarenk huipil isimli örtüleridir. Bu rengarenk örtüler, kadınların dokuma tezgahlarından çıkar. Dokumacılığın tarihi en az antik Mayalar kadar eskidir ve dokumacılık Mayaların en önemli kültürel etkinlikleri arasındadır. Geleneklerinde, kadınlar dokudukları huipilleri parlak takılar ve kemerlerle, başlarına taktıkları tüy ve mücevherlerle tamamlıyorlarmış. Bu Mayalarda zenginlik, soyluluk ve zengin zanaatın bir ifadesiymiş. Hatta kadınlar evlenme çağına geldiğinde, dokuma becerilerine göre değerlendirilirmiş!

Mayalarda her köyün, her topluluğun kendine ait belli desenleri var. Kim ne giyiyorsa, üzerindeki huipil’den nereden geldiği anlaşılır. Bir nevi kimlik yani. Huipillere işlenen geleneksel desenler kuş, böcek, hayvan, meyve ve bitkilerdir.

İskoç Erkeklerinin Giydiği Etek; Kilt Nedir?

Meksika Şapkası Olarak Bilinen “Sombrero” Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu