Kişisel BakımOrdan Burdan

Doğal Yollarla Saç Arındırma Yöntemi: No Poo Nedir?

Kozmetik ürünlerinde bulunan kimyasalların hem saça hem cilde ciddi zararlar veriyor. Bu durumda birçok kişinin alternatif yollar aramasına neden oluyor. Saçlarınızı doğal yollarla arındırmak isteyenlerin yeni akımı da 'no poo' yöntemi.

Saçlarını şampuanlarla yıkanmadığı bir dünyayı düşünmek, her gün şampuanla saçlarını yıkayan birisi için zor olabilir fakat imkansız değil! Kozmetik ürünlerinde bulunan kimyasalların hem saça hem cilde ciddi zararlar veriyor olması insanların alternatif yollar aramasına sebep oldu. Saçlarına doğal yollarlar arındırmak ve bakım yapmak isteyen yeni bir akıma imza atarak “No Poo” yöntemini geliştirdiler… Peki nedir bu “No Poo” yöntemi?

Doğal Yollarla Saç Arındırma Yöntemi: No Poo Nedir?

“No Poo”, aslında İngilizce “no shampoo”nun kısaltılmış halidir. Türkçe’ye tam çevirirsek “şampuansız” diyebiliriz. Eğer içeriklerine göre güzellik alışverişi yapıyorsanız biliyorsunuzdur ki piyasadaki şampuanların birçoğu, içlerinde paraben gibi hem çevreye hem de vücudunuza zararlı olan bir çok zehirli kimyasal barındırmakta. İçi kimyasallarla dolu şampuanlar yerine daha doğal ve daha sağlıklı ürünler kullanarak da saçımızı temizleyebiliyorsak neden yapmayalım düşüncesiyle girişilen bir durumdur. Daha sağlıklı ve gerçek bir temizlik için zehirsiz ve doğal temizleyicilerden yararlanılması gerektiğini düşünenlerin ortaya çıkardığı bir akım “No Poo”. Bu akıma dahil olanlara ise “No Pooer” deniyor.

No Poo Neden Ortaya Çıktı?

Bu akımı savunanlar saç derisinin kendi kendisini temizleme özelliği olduğunu savunuyor. Şampuanlar içeriği nedeniyle cildin sebum dengesini bozuyor ve saçların daha çok yağlanmasına ya da daha çok kurumasına neden oluyor. Hem de bu ürünler saçlarınızda bağımlılık yapıyor. Yani uzun süre kullandıktan sonra şampuan kullanmadan saçlarınızın arınmadığı gibi bir izlenim edinmenize neden olabiliyor. Saçlarınızın daha sağlıklı olması için aslında sadece suyun bile yeterli olduğuna inanıyor bu akıma dahil olanlar.

No Poo Nasıl Uygulanır?

Şampuan kullanmadan yalnızca su ile saçlarınızı arındırmanız mümkün. No pooer olduktan yaklaşık 4 hafta sonra bu akıma tam anlamıyla alışacağınız öne sürülüyor. Eğer yalnızca su ile temizlenmek içinize sinmiyorsa;

Öncelikle yaklaşık 3-4 tatlı kaşığı kadar karbonatı yarım litrelik şişeye koyup karıştırdıktan sonra şampuan uygular gibi saçınıza uygulayacaksınız. Bu karışım aslında şampuan işlevi görüyor. Saçlarınızın arındığından emin olabilirsiniz. Eğer kuru saçlıysanız karışımı daha az karbonatla, yağlı saçlıysanız daha fazla karbonatla uygularsanız daha iyi sonuç alırsınız.

Bu akım yalnızca şampuana değil, saç kremine de karşı. Bu nedenle saç kremine alternatif olarak yerine elma sirkesini koyuyor. Yaklaşık bir fincan elma sirkesini bir şişenin içine koyup üzerini suyla tamamladıktan sonra bu karışımı da saçlarınıza uygulayın. Kuru saçlıysanız daha fazla sirkeyle, yağlı saçlıysanız daha az sirkeyle bu karışımı yapabilirsiniz. Karışımın daha güzel kokmasını isterseniz içine bir damla lavanta yağı damlatabilirsiniz.

Karbonat + Su :  Bu uygulamada kullandığımız karbonatlı su karışımı şampuan yerine geçiyor ve saçımızı yağlardan arındırmakta kullanılıyor.

Elma sirkesi + Su : Sirkeli su ise saç kremi yerine kullanılıyor. İpeksi yumuşaklıkta ve parlak bir saç elde etmemize yarıyor.

No Poo Yönteminin Faydaları Nelerdir?

  • Sülfat, paraben gibi hem size hem de çevreye son derece zararlı olan maddelerin kullanımı azaltarak kendinize ve geleceğe yatırım yapmış olursunuz.
  • Şampuansız hayata geçerek ev ekonomisine katkıda bulunabilirsiniz çünkü marketten alacağınız en uygun fiyatlı şampuan bile ortalama 10TL’dir fakat no-poo ile bu harcamanızı yüksek oranda azaltabilirsiniz çünkü gerekli malzemeler oldukça uygun fiyatlıdır.
  • Duşlarınız bu methodla daha kısa süreceğinden daha az su harcamış olacaksınız.

No Poo Yönteminin Zararları Nelerdir?

  • Şampuansız yaşayanların karşılaştığı en büyük problemlerden biri saçlarında kuruluk yaşamalarıdır. Bunun da nedeni karbonat saçlar için üretilmediği için asitlik derecesinin saçlar için çok da uygun olmamasından kaynaklanan kuruluğu da beraberinde getirmesidir.
  • Şampuansız hayata alışma süreci saç yapınıza da bağlı olarak oldukça sıkıntılı bir süreç olabilir çünkü saçlarınız ilk zamanlarda size kirliymiş gibi görünebilir.
  • Bu akıma gönül verenlerden bazıları çok iyi dönüşler alsa da bazıları saçlarının eskisinden çok daha yağlı olduğunu ve saçlarının bir türlü kendini toprarlayamadığını söylerler. Yani şampuansızlığa geçişte sonucu sevebilirsiniz de sevmeyebilirsiniz de. Biraz şans işi diyebilirim.

Lee Min Ho Kimdir?

Sıcak Havalarda Uyuyamamanın Sebebi Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu