Ordan Burdan

Türkiye’nin İlk Hanım Akrobasi Pilotu “Semin Öztürk” Kimdir?

İlk profesyonel hanım akrobasi pilotu olan Semin Öztürk kimdir?

Semin Öztürk Hayatı

1991 doğumlu olan Semin Öztürk Türkiye’ nin İLK Profesyonel Hanım Akrobasi Pilotudur. Semin, ilk akrobasi uçuşunu henüz 12 yaşındayken, babası Milli Akrobasi Pilotu Ali İsmet Öztürk ile birlikte gerçekleştirdi. Liseyi Saint-Michel Fransız Lisesi’nde, üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi’nde okudu. Üniversite 2. sınıftayken Ayjet Uçuş Okulu sponsorluğunda Hususi Pilot Lisansı’nı (PPL) aldı. Daha sonra Amerika’ya giderek Kaliforniya eyaletinde bulunan Tutima Academy of Aviatian Safety’de akrobasi uçuş egitimini tamamladı. İlk yalnız akrobasi uçuşunu 21 yaşındayken Pitts S-2B uçağıyla yaptı. Böylelikle bu tip uçakla ilk yalnız uçan Türk Hanım Pilotu ünvanını da aldı. Semin Öztürk, babasının yolundan gitmektedir.

İlk hava gösterisini 19 Eylül 2015’te S.U.S.H.M.’de düzenlenen SHG Airshow 2015’te gerçekleştiren genç akrobasi pilotu, İtalyan çikolata markası Pernigotti’nin Türkiye’deki başarılı iş hanımları ile çektiği reklam filminde de rol aldı. 2017 yılında Koç Grubu’nun çektiği “10 Kasım Atatürk’ü Anma” reklam filminde akrobasi uçağı ile rol aldı.
8 Mart 2016 Dünya Hanımlar Günü’nde, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda tertip edilen özel resepsiyona davet edildi.

Bu davette mesleği ile ön plana geçen hanımlar arasında yerini aldı.  Yine Dünya Kadınlar Günü vesilesi ile Mart 2018’de, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin verdiği yemek davetinde bulundu. 2016 yılında TUSAŞ Uçuş Okulu’nda PPL(H) Özel Helikopter Pilot Yetiştirme Kursu’nu başarıyla tamamlayarak Türkiye’nin İlk Sivil Hanım Helikopter Pilotu oldu. 2017 yılında İngiltere’de bulunan Advance Helicopter Uçuş Okulu’ndaki sınavı geçerek, Türkiye’nin ilk MD-500 lisansına sahip hanım helikopter pilotu oldu. Ayrıca, Boeing Stearman E-75 ve Mustang P-51 gibi çok özel uçaklarla uçmuş ve uçuş tecrübesini geliştirmiştir. Semin henüz çok genç olmasına rağmen, ülkemiz havacılığı için birçok ilki gerçekleştirmiştir. Azmi ve mücadeleci ruhuyla Türk gençliğinin medar-ı iftiharıdır.

Pitts Special S-2B, Lycoming 360 hp motora sahiptir. Akrobasi için üstün kullanım özellikleri vardır. Aviat’ın en popüler modeli olan S-2B en gelişmiş manevraları yapabilmek için özel olarak tasarlanmıştır. Tasarımı ve çift kanat yapısı ile akrobasiye çok uygundur. Türkiye’nin İlk Profesyonel Hanım Akrobasi Pilotu Semin Öztürk, Pitts Special S-2B uçağı ile gökyüzünde dans etmektedir.

 

Uzun Ömürlü İnsanların Şehri “Ordu”

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu