Ordan BurdanSağlık

Hamilelikte Ayak Şişmesi Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Hamilelikte ayak şişmesi normal mi, doğumdan sonra geçer mi, ayaklarının büyümesini önlemek için yapabileceğin herhangi bir şey var mı?

Hamilelik sırasında vücut, gelişmekte olan bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için yaklaşık% 50 daha fazla kan ve vücut sıvısı üretir. Hamilelikte ayak Şişmesi, bu fazla kan ve sıvıdan kaynaklanan gebeliğin normal bir sürecidir. Ödem olarak da bilinen şişme, eller, yüz, bacaklar, ayak bilekleri ve ayaklarda görülür. Gebelikte ayak şişmesi morarma ile beraber bir çok anne adayının yakındığı önemli bir sorundur.

Hamilelikte Ayak Şişmesi Neden Olur?

  • Hamilelikte leğen kemiğindeki bağları ve eklemleri doğuma hazırlık olarak gevşeten hormonal değişiklikler, ayakların dahil vücudundaki tüm bağ ve eklemleri de gevşetir.
  • Ayaklarındaki kavisli ligamentin de vücudunun artan ağrılığı altında esner. Kavisin aldığı destek gücü kısmen zayıflar. Böylece ayakların düzleşir ve büyür.
  • Gebelikte ayak şişmesinin başlıca nedenlerinden biri de bu dönemde vücudunun su tutması. Yani vücudunda ödem oluşmasıdır.
Hamilelikte Ayak Şişmesi Neden Olur? Nasıl Önlenir?
Hamilelikte Ayak Şişmesi

Hamilelikte Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir?

Gebelikte ayaklar neden şişer, gördük. Peki, hamilelikte ayakların şişmesini önlemek, bu dönemi daha rahat atlatabilmek için neler yapmalısın?

  • Evdeyken lastikli patik gibi rahat ürünlerden giy.
  • Ayakta çok fazla kalmamaya çalış. Aynı şekilde uzun süre oturmak da ayakta ödem oluşumunu arttırır.
  • Dinlenirken biraz yan tarafına doğru uzan. Yan yattığında böbreklerin tam verimle çalışır. Bu da atık maddelerin vücudundan atılmasını kolaylaştırır.
  • Ne kadar çok su içersen vücudun o kadar az su tutar. Günde en az 8-10 bardak su içersen harika olur.
  • Soğuk kompres uygulayabilirsin. Kan dolaşımını arttırır, ödemi azaltır.
  • Ayaklarından geriye doğru olacak şekilde masaj yap, çok iyi gelir.
  • Hamilelikte egzersiz yapmak, ayaklardaki ve bacaklardaki şişkinliğin azalmasına yardımcı olur. Yürümek kan dolaşımını azalttığından ayakta ödem oluşmasını engeller. Yüzme imkanın varsa bu süper olur. Çünkü suyun basıncı dokularda tutulan suyu damarlara geri basar, oradan da böbreklerine ulaşan suyu idrar olarak dışarıya atabilirsin.

Gebelikte Ayak Şişmesi Tuzlu Su İle Geçer Mi?

Ilık suyun içine bir-iki kaşık tuz ekleyerek ayaklarını dinlendirmen, şişliğin azalmasına yardımcı olabilir. Ayaklarını 10-15 dakika tuzlu suyun içinde beklet, faydasını göreceksin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu