Ordan BurdanYaşam

El Yakan Faturalarınızı Aza İndirmek İçin Yapabileceğiniz 9 Şey

Geçinmek her geçen gün çok daha zor hale geliyor. Bu noktada geliri en doğru şekilde kullanabilmek ve israftan kaçınarak tasarruf etmek akla ilk gelen çözümler oluyor.

Geçinmek her geçen gün çok daha zor hale geliyor. Bu noktada geliri en doğru şekilde kullanabilmek ve israftan kaçınarak tasarruf etmek akla ilk gelen çözümler oluyor. Hayatımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz evlerimizin kira, faturalar ve mutfak masrafları ise en yüklü gider kalemlerinden. Faturaları en aza indirmek ve tasarruf etmek için yapabileceğimiz pek çok şey var. Gelin birlikte göz atalım…

El Yakan Faturalarınızı Aza İndirmek İçin Yapabileceğiniz 9 Şey

1. Çift camlı ya da pvc doğramalı pencereleri olan evler tercih edin, pencerelerdeki boşlukları kapatın

Evin en yüklü faturası genellikle ısınma, yani doğalgaz faturası olur. En büyük sebebi ise evlerde ısı yalıtımı olmaması. Bunu önlemek ve evin düşük derecede daha kolay ısınması için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Onlardan ilki çift camlı ya da pvc doğramalı pencereler tercih etmek. Ayrıca pencerelerden soğuk gelen boşluklar ya da delikler varsa pencere süngerleri ve bantlarıyla bu boşlukları kapatmalısınız.

2. Kullanmadığınız elektronik cihazların fişini mutlaka çekin

Şarj aletleri, bilgisayar adaptör kabloları, kahve makineleri gibi sürekli çalışmayan eşyaların fişlerini prizde tutmayın. Fişi çekilmeyen her eşya enerji kullanmaya devam eder. Bunun yerine sadece kullanacağınız zamanlarda fişini takın.

3. Buzdolabını, olması gerekenden daha soğuk tutmayın, ideal buzdolabı sıcaklığı 4-5 derecedir

Buzdolabını olması gerekenden daha soğuk tutmak hem yiyeceklerinizin buzlanmasına hem de buzdolabının çok daha fazla enerji harcamasına neden olacaktır.

4. Bulaşık ya da çamaşır makinenizi dolmadan çalıştırmayın

Eğer olağanüstü ya da acil bir durum yoksa bulaşık makineniz tam olarak dolmadan veya çamaşır makinenizi bir yıkama için yeterince çamaşır çıkmadan çalıştırmayın.

5. Dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken ya da bulaşık yıkarken suyu açık bırakmayın

Bu sürekli duyduğumuz klişelerden olsa da uygulandığında su tasarrufunda büyük farklar yaratıyor. Boşa akan bir musluk, dakikada ortalama 6 litreden fazla su harcıyor.

6. Bulaşık, çamaşır, kurutma makinesi, klima, sebil ve ısıtıcı gibi elektronik aletlerin bakımını düzenli olarak yaptırın ve filtrelerinin değişmesini sağlayın

Bu işlem elektronik cihazların fazla enerji harcamadan çok daha verimli çalışmalarını sağlayacaktır. Bu yüzden herhangi bir sorun görünmese de düzenli bakım yaptırmak oldukça önemli.

7. Enerji tasarruflu beyaz eşyalar kullanın

Etiketlerde A++, A+, A, B, C olarak gördüğümüz değerler aslında beyaz eşyaların vadettikleri enerji tasarruflarının sınıfı. Günümüzde küresel ısınmanın giderek önem kazanmasıyla beyaz eşyalar da enerji tasarrufuna uygun üretiliyor. Siz de beyaz eşyanızı seçerken enerji tasarrufu ibaresinin A harfine doğru arttığını unutmayın.

8. Damlayan ya da akan musluklarınızı mutlaka tamir ettirin

Damlayan bir musluk, yılda 5 bin 500 litreden fazla suyun israf olmasına neden oluyor. Küçük gibi görünse de aslında israfı büyük oranda arttırıyor ve sizin de boşa akan bir suyun parasını ödemenize neden oluyor.

9. Mutlaka enerji tasarruflu LED ampul kullanın

Geleneksel ampuller, aldıkları enerjinin yalnızca yüzde 5’ini ışığa dönüştürürken %95’ini ısıya dönüştürüyorlar. Bu yüzden enerji tasarruflu ampuller kullanarak yüzde 80’e varan enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu