Ordan BurdanSağlık

“Küresel Grip” Salgınına Dikkat!

Ülkemizde sağlık bakanlığının aldığı tedbirler sonucu virüsün yayılması durumunda ''Ulusal Hazırlık Planı'' olarak adlandırılan planın devreye sokulacağı bildirildi.

Son zamanlarda influenza (grip) virüslerinin genetik yapısını değiştirmesiyle kişiden kişiye çok çabuk geçebilen ve çok çabuk yayılan ulusal bir virüs ortaya çıktı.

Küresel Grip Salgını…

Daha önce virüsle buluşmayan vücutların verdiği tepkiyle ”pandemi” ortaya çıkmaktadır.  Pandemi ise; bir kıta ya da kıtalar arası oluşan ve yayılabilen hastalık anlamına gelmektedir.

Peki mevsimsel griple pandemi arasındaki fark ne?

Mevsimsel grip her sene hafif şekilde atlatabileceğiniz vücudunuzun bir çok mikroba karşı savunmasının bulunduğu bir grip türüdür. Fakat pendemi çok daha ağır geçer ve insandan insana bulaşması çok daha kolaydır.

Çünkü pandemi; yeni meydana gelmiş bir grip virüsünün, daha önce etkileşime girmediği bir vücuttaki tepkimesi sonucu oluşur. Bu virüsü daha önce görmeyen vücut ekstra tepki göstererek kendini savunmaya alır.

Hastalıktan nasıl korunuruz?

Ellerinizi sürekli yıkayıp gerekmedikçe başka insanlarla temasa geçmeyin. Bol su içerek gerek idrarla gerek burun akıntısıyla en fazla miktarda vücuttan mikropları uzaklaştırın. Öksürdüğünüzde kullandığınız peçeteyi mutlaka çöpe atın. Mikrop üremesine sebebiyet vermeyin. Mümkün olabildiğince kendinizi ve çevrenizdekileri korumalısınız. Şu an alınan tedbirler sonucunda salgın ülkemizde mevcut değil.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu