Dizi / Film

Diriliş “Ertuğrul” Mergen Karakterinin Tarihte Adı Geçiyor mu? Mergen Han Kimdir?

Diriliş "Ertuğrul"da Mergen karakteri tarihte gerçekten var mı? Mergen Ne demek? Türk-Altay mitolojisinde önemli bir anlam taşıyan Mergen, akıl tanrısı anlamına gelmektedir.

Mergen, Diriliş “Ertuğrul” dizisiyle birlikte araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Diriliş “Ertuğrul” dizisine Mergen karakteri tarihte gerçekten var olmuş mu? Mergen Han kimdir? Mergen ne anlama gelmektedir?

Mergen Han Tarihte Var mı?

Mergen Han, Türk ve Altay mitolojisinde Akıl Tanrısı anlamına gelmektedir. Pergen Han olarak da bilinir. Her şeyi bilir. Aklı ve zekayı temsil eder. Göğün yedinci katında oturur. Bilgelik sahibidir. Her şeyi bildiği için her şeye gücü yeter. Oku ve yayı vardır. Bilgeliğiyle attığı ok hedefini şaşırmaz. İnsanlara bilgelik verir. Bilimi ve felsefeyi simgeler. Tanrı Kayra Han’ın oğlu olarak kabul edilir. Mergen, ayrıca masal ve efsane kahramanlarında bir unvan olarak kullanılır; Kan Mergen, Ay Mergen, Kartaga Mergen, Südey Mergen gibi.

(Ber/Per/Mer) kökünden türemiştir. Okçu, nişancı, kahraman demektir. Moğolcada bilge, deha anlamına gelir. Mançu dilinde de birebir aynı biçimde Mergen olarak yer alır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu