Ordan BurdanYaşam

Sizce Dünyayı En Çok Hangi Ülkeler Kirletiyor?

Her geçen gün dünyamızda karbondioksit artıyor ve daha da yaşanamaz hale geliyor. Peki dünyamızı en çok hangi ülkeler kirletiyor? Türkiye bu sıralamada kaçıncı sıradadır?

Her geçen gün dünyamızda karbondioksit artıyor ve daha da yaşanamaz hale geliyor. Peki dünyamızı en çok hangi ülkeler kirletiyor? Türkiye bu sıralamada kaçıncı sıradadır?

Dünyamızı En Çok Hangi Ülkeler Kirletiyor?

Ä°lgili resim

Dünyamız 1900’lerin başında 2 milyar ton karbondioksit gazı açığa çıkarırken 2018 yılına geldiğimizde bu miktar 16 kat artarak 36.2 milyar tona ulaşmış durumda. Buzulların erimesi ve iklim değişikliklerine neden olan karbon salınımı gezegenimizi bekleyen tek tehlike değil. Bunun yanında okyanuslara karışan plastik oranı, artan nüfusla birlikte hızla yükselen enerji ve gıda tüketimi de mavi gezegen Dünya’yı bekleyen diğer tehlikeler arasında. Bu sebeple dünya ülkeleri bir araya gelerek 12 Aralık 2015’te COP 21 Paris Anlaşması olarak bilinen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ni ABD hariç kabul etti.

Avrupa Komisyonu ve Hollanda Çevre Değerlendirme Ajansı’nın son verilerine göre Dünya’yı en çok yıllık 10.5 milyar ton karbondioksit salınımıyla Çin kirletiyor. Çin aynı zamanda Dünya’da insan eliyle karbon salınımının yaklaşık üçte birine sebep oluyor. Listenin zirvesine baktığımız zaman sanayi üretimin yüksek olduğu gelişmiş ülkeler göze çarpıyor. Çin’i 5 milyar tonu aşkın emisyon oranıyla Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 3,5 milyar ile Avrupa Birliği (AB) ülkeleri takip ediyor. Listenin ilk 10 sırasını oluşturan ülkeler sırasıyla Hindistan, Rusya, Japonya, Almanya, İran, Güney Kore ve Kanada. Türkiye’yi ise İngiltere’nin hemen ardından 18’inci sırada görüyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu