Ordan BurdanYaşam

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı!!

Her yıl 8 Mart'ta kutladığımız Dünya Emekçi Kadınlar Günü nasıl ortaya çıkmış biliyor musunuz?

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 16 Aralık 1977 yılında 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasına karar verdi. Türkiye’de ise 1921 yılından beri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı!!

ABD’nin New York şehrinde 8 Mart 1857 yılında 40.000 dokuma işçi grev başlatmıştır. İstedikleri sadece daha iyi çalışma koşullarıydı. Polisler işçilere saldırmış ve işçiler fabrikaya kilitlenmişti. O sırada fabrikada bir yangın çıktı kaçmayı başaran işçiler canını kurtarırken 120 kadın işçi fabrikanın önünde kurulan barikatlardan dolayı kaçamayarak can vermiştir.

Danimarka’nın Kopenhag kentine 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Alman önderlerden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 yılında tekstil fabrikasında ölen kadın işçilerden dolayı 8 Mart gününün Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını önerdi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı!!
8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü  ilk başlarda belli bir tarihte anılmıyordu. Genellikle İlkbahar mevsiminde anılıyordu. 1921 yılında 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında Vladimir Lenin’in önerisiyle 8 Mart Günü Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler 16 Aralık 1977 yılında 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etmiştir.

BM’lerin İnternet sayfasında bu anma törenlerinin New York’ta ölen kadın işçiler anısına yapıldığı yazılmamıştır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı!!
8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Türkiye’de Kadınlar Günü Ne Zaman Kutlanmaya Başlandı?

Türkiye’de 1921 yılında ilk kez 8 Mart günü Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı. 12 Eylül Darbesinden sonra cunta yönetimi herhangi bir kutlama yapılmasına izin vermedi. Fakat 1984 yılından itibaren 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya devam etmiştir.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı!!
Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Gününe Özel “İlki Başaran Kadınlar”

Tarihin Akışını Değiştiren Kadınlar

Kadınlar Seçme Ve Seçilme Hakkını Ne Zaman Kazandı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu