Yaşam

Uçurtma Avcısı Oku

Uçurtma Avcısı, Afganistan doğumlu Amerikalı yazar Halit Hüseyni'nin ilk romanı. 2003 yılında yayınlanan kitap bir Afgan tarafından İngilizce yazılmış ilk romandır. The New York Times'ın en çok satanlar listesinde bir numaraya kadar yükselmiştir.

Oku serimizde bugün. Uçurtma Avcısı, Afganistan doğumlu Amerikalı yazar Halit Hüseyni’nin ilk romanı. 2003 yılında yayınlanan kitap bir Afgan tarafından İngilizce yazılmış ilk romandır. The New York Times’ın en çok satanlar listesinde bir numaraya kadar yükselmiştir.

Mutlaka okunması gereken bir kitaptır.

Yazarı Halit Hüseyni (Khaled Hosseini) ;

Halit Hüseyni 1965 yılında Afganistan’ın Kabil şehrinde dünyaya gelmiştir. Babası Dış İşleri Bakanlığı’nda çalışmıştır. 1970 yılında babasının Afganistan elçiliğinde görev almasıyla Halit Hüseyni ailesi ile birlikte İran’ın başkenti Tahran’a yerleşmiştir.1976 yılında baba Hüseyni’nin Fransa’da iş bulmasıyla aile Paris kentine taşınmıştır. Ailenin Kabil yerine Paris’e yerleşmesinin nedeni ise o dönemlerde Afganistan’da yaşanan siyasi karışıklıklardır. Bu sebepten dolayı aile, 1980 yılında ABD’den sığınma hakkı kazanmıştır. Yazarın ilk kitabı olacak Uçurma Avcısı adlı eserde bu göç dolu yaşamın esintileri yer almıştır. Halit Hüseyni, 1984 yılında Independence Lisesi’ni bitirmiştir ve eğitimine Santa Clara Üniversitesi’nin Biyoloji Bölümünde devam etmiştir. Bu bölümden 1988 yılında mezun olan yazar, daha sonra California Üniversitesi’nde tıp okumaya başlamıştır ve 1993 yılında cerrah unvanını elde etmiştir. Halit Hüseyni 2003 yılında yayımlamış olduğu ilk kitabı Uçurtma Avcısı (The Kite Runner), uluslararası alanda beğeni kazanmış ve birçok dile çevrilmiştir. Yazar bu ilk kitabında kendi hayatından da esinlenerek Afganistan’da yaşanan ve günümüzde hala bir sonuca ulaşamayan iç savaşın izlerini taşımıştır. Yazarın bu eseri 2008 yılında yönetmen Marc Foster tarafından beyaz perdeye uyarlanmıştır. Kitabın filmi de izleyeciler tarafından beğeniyle karşılanmış ve birçok ödül almıştır. Yazar 2007 yılında Bin Muhteşem Güneş (A Thousand Splendid Suns) ve 2013 yılında da Ve Dağlar Yankılandı (And the Mountains Echoed ) kitabını yayımlamıştır ve geniş bir okuyucu kitlesi oluşturmuştur.

Halit Hüseyni Eserleri ;

  • Uçurtma Avcısı (The Kite Runner 2003)
  • Bin Muhteşem Güneş (A Thousand Splendid Suns 2007)
  • Ve Dağlar Yankılandı (And the Mountains Echoed 2013)

Beyaz Perdeye Uyarlanan Kitapları ;

Uçurtma Avcısı (The Kite Runner) / (Yönetmen Marc Forster : 2008)

Uçurtma Avcısı Kitabı Konusu ;

Emir ve Hasan, Kabil’de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuk… Aynı evde büyüyüp, aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen Emir’le Hasan’ın dünyaları arasında uçurumlar vardır: Emir, ünlü ve zengin bir iş adamının, Hasan ise onun hizmetkarının oğludur. Üstelik Hasan, orada pek sevilmeyen bir etnik azınlığa, Hazaralara mensuptur. Çocukların birbirleriyle kesişen yaşamları ve kaderleri, çevrelerindeki dünyanın trajedisini yansıtır. Sovyetler işgali sırasında Emir ve babası ülkeyi terk edip California‘ya giderler. Emir böylece geçmişinden kaçtığını düşünür. Her şeye rağmen arkasında bıraktığı Hasan’ın hatırasından kopamaz.

Uçurtma Avcısı arkadaşlık, ihanet ve sadakatin bedeline ilişkin bir roman. Babalar ve oğullar, babaların oğullarına etkileri, sevgileri, fedakarlıkları ve yalanları… Daha önce hiçbir romanda anlatılmamış bir tarihin perde arkasını yansıtan Uçurtma Avcısı, zengin bir kültüre ve güzelliğe sahip toprakların yok edilişini aşama aşama gözler önüne seriyor. Uçurtma Avcısı‘nda anlatılan olağanüstü bir dostluk. Bir insanın diğerini ne kadar sevebileceğinin su gibi akıp giden öyküsü…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu