Sağlık

Hayal Kurma Hastalığı (Maladaptive Daydreaming) Nedir?

Hemen hemen dünya üzerindeki her insan hayal kurmaktadır. Çünkü hayal kurmak güzeldir. Fakat bizim anlatacağımız hayal kurma hastalığı pek de güzel sayılmaz. Bireyin yaşamını olumsuz yönde etkileyen ve tedavi edilmesi gereken hayal kurma hastalığı Maladaptive Daydreaming nedir?

Hayal Kurma Hastalığı (Maladaptive Daydreaming) Nedir?

Hayal kurma hastalığı veya uyumsuz hayal kurma olarak da bilinen Maladaptive daydreaming kontrolsüz ve sürekli olarak hayal kurmayı tanımlamaktadır. Bu hayal kurma durumu bireyi sosyal hayattan, gerçek dünyadan soyutlayıp kendine bir içsel bir dünya kurmasına neden olur. Kişi gün içerisinde yaşadıklarını hayalleriyle birleştirerek tekrar oluşturur. Bu durum iş hayatından özel hayatına ve sosyal hayatına kadar bir çok alanı olumsuz etkileyebilir.

Hayal kurma hastalığının nedenleri tam olarak bilinmese de anksiyete, stres ve travma gibi psikolojik rahatsızlıkların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Psikolojik baskı ve şiddetten dolayı kurulan hayallerde kişi kendini daha güvende hissettiği için hayal dünyasına sığınmak onun için bir kaçış noktası olur. Çocukluk yıllarından başlayıp uzun yıllar devam edebilen bu hastalığa şizofreni teşhisi konulmak istenmişse de koyulmamıştır. Çünkü kişiler kurdukları hayallerin bilincindedirler ve gerçek olmadığını bilirler.

Hayal Kurma Hastalığının Belirtileri

  • Yoğun bir şekilde hayal kurmak.
  • Olay örgüsü olan, karakterlerin olduğu hayaller kurmak.
  • Sürekli hayal kurma isteği duymak.
  • Zamanının çoğunu hayal kurmaya ayırmak.
  • Sosyal ilişlilerin olumsuz etkilenmesi.
  • Çevrelerinde olup biten şeylerden habersiz olmak.

Hayal Kurma Hastalığı Tedavisi

Hayal kurma hastalığı psikoterapi yöntemiyle tedavi edilebilmektedir. Hayal kurma hastalığındaki tedavi planı kişiye göre değişebilmektedir.

Not: Sayfa içeriği tedavi amaçlı bir bilgi içermemektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bir uzmana baş vurmak gerekmektedir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu