Ordan BurdanYaşam

Henüz Öğrenciyken Pulsarları Keşfeden Kadın: Jocelyn Bell Burnell

15 Temmuz 1943 doğumlu olan Dame Susan Jocelyn Bell Burnell genç yaşlarında yıldızı parlayan Kuzey İrlandalı astrofizikçidir.

1974 Nobel Fizik Ödülü töreninde pulsarları keşfetmiş olduğu gerekçesiyle Anthony Hewish’e verilen Nobel Ödülü’nün asıl sahibi, başarılı akademisyen, astronom/astrofizikçi: Jocelyn Bell Burnell.

Henüz Öğrenciyken Pulsarları Keşfeden Kadın: Jocelyn Bell Burnell

15 Temmuz 1943 doğumlu olan Dame Susan Jocelyn Bell Burnell genç yaşlarında yıldızı parlayan Kuzey İrlandalı astrofizikçidir. 1948’de -5 yaşındayken- Jocelyn’den önce bilim çalışmalarına kız öğrencileri kabul etmeyen Lurgan Koleji’ne kabul edildi. Sonraki yıllarda ise yatılı kız okulunu bitirdi ve Glasgow Üniversitesi’ne kaydoldu ve Doğa Felsefesi bölümünden dereceyle mezun oldu. Henüz çocuk yaşlarındayken babasının astronomi kitaplarına ilgi duymaya başlayan Joselyn üniversiteden sonra Cambridge Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. Yine Cambridge bünyesinde olan New Hall Koleji’ne kuvarsları incelemek amacıyla çalışmalara katıldı. Burada Anthony Hewish danışmanlığında radyo teleskobu inşası için çalışmalarda bulundu. New Hall’daki çalışmalarında oldukça titiz ve çalışkan bir tutum sergileyen Jocelyn çalışmalarının elbette karşılığını alacaktı. Bu karşılık, Jocelyn’in henüz 24 yaşında bir yüksek lisans öğrencisiyken günümüzde en önemli yıldızlardan sayılan Pulsar yıldızını keşfetmesi olacaktı. Fakat Burnell başarısının karşılığını ne üniversitesinden, ne danışmanı Hewish’den, ne de Nobel Ödülleri’nden alabilmiştir.

Henüz Öğrenciyken Pulsarları Keşfeden Kadın: Jocelyn Bell Burnell
Jocelyn Bell Burnell

Jocelyn, Cambridge’te yüksek lisans öğrencisiyken Hewish danışmanlığında bir grup ile beraber gezegenler arası ışıldamaları tespit edebilmek için bir teleskop inşa etmek üzere görevlendirilmişti. Anthony Hewish ise hırslı bir akademisyen olarak yeni kuasarlar keşfetmek istiyordu fakat bu başarı için yeterli teçhizata sahip değildi. 1967 yılının Temmuz ayında Jocelyn grafik kaydedici yazılarında bir hata, olağan duruma göre bir farklılık fark etti. Fakat Hewish bu sonuçların radyo parazitlerinden ya da insan kaynaklı olabileceğini savunmayı tercih etti. Burnell grafikteki farklılıktan sonra her gece verileri dikkatle inceliyordu ve bu durumun rapor edilmesi gerektiğini söylüyordu. Joceyln’in yaptıkları göz ardı edildi, Hewish’in durumu kendisinin üstlendiği öne sürüldü ve daha sonrasında kaynaklara, aslında Jocelyn’in de yardım etmiş olduğu, radyo teleskobunu da Hewish’in kendisinin yapmış olduğu yazıldı.

Jocelyn Bell Burnell

1974 Nobel Fizik Ödülü’nde Anthony Hewish kuasarları keşfetmiş olduğu gerekçesiyle Nobel ödülü kazanmış oldu. Bu durum şimdiye kadar bir yanlış anlaşılma mı yoksa haksızlık mı oldukça tartışıldı fakat tartışmaların sonucunda Burnell’in lehine herhangi bir değişiklik olmadı. Bu olay üzerine, zaten bilimsel konularda şüpheci bir tutumu olan, Sir Fred Hoyle, Nobel komitesini eleştirerek Hewish’in Jocelyn’in emeklerinin üzerine konduğunu beyan etti. Bu tutumu Hoyle’un gelecekte Nobel ödülü almasına engel olacaktı.

Jocelyn’in bu durum hakkında söylediklerinden birisi de şuydu:

‘’Beni davet etmelerinin bir hata olduğuna oldukça emindim, kendi hatalarını bulacak ve beni kovacaklardı. Ama ben biraz mücadeleciydim ve onlara, beni kovana kadar elimden gelenin en iyisini yapacağımı söyledim. Dolayısıyla beni kovduklarında pişman bir vicdana sahip olmayacaktım. Biliyorum, ben elimden gelenin en iyisini yaptım.’’

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu