Sağlık

Bebeklerin Mucizevi Koruyucusu “Bıngıldak“ Nedir?

Annelerin çoğu zaman dokunmaya korktukları bıngıldak bir diğer adıyla yumuşak nokta bebeklerin kafatası için koruyucu görevi görmektedir. Bebeklerin baş kısmında bulunan bıngıldak, bebeklerin en hassas noktalarındandır. Yumuşak nokta veya bıngıldak diye adlandırılın bu bölge ne zaman sertleşmeye başlar?

Mucizevi Koruyucu “Bıngıldak“ Nedir?

Bebeklerin kafataslarının birleşme noktaları arasında kalan boşluklara bıngıldak denir. Bu boşluklar doğum sürecinde bebeğin daha rahat dünyaya gelmesini ve annenin rahat doğum yapmasını sağlar. Yenidoğan bir bebeğin başında 6 tane bıngıldak bulunur. Ancak bunların sadece iki tanesi fark edilir çünkü, diğerleri doğumdan önce kapanırlar. Fark edilen iki tanesi ise; sadece ön ve arka bıngıldaklardır.

Bıngıldak Yapısı

Kafa kemikleri arasındaki boşluk bıngıldak bağ dokusundan oluşmaktadır. Bıngıldak ise; üstü saçlı deri ve deri altı yağ dokusu ile kaplıdır.

Bıngıldağın Görevi Nedir? Ne İşe Yarar?

Doğum esnasında bebeklerin kafatası henüz tam gelişmemiş ve son şeklini almamış olur. Bu da kemiklerin üst üste binerek, kafatasının esneyerek doğum kanalına girebilmesini ve doğumun kolay olmasını sağlar. Ayrıca bıngıldak doğum sırasında ve sonrasında bebeğin zarar görmesini de engeller. Doğum sonrasında bebeklerin ilk 2 yılda çok hızlı olan beyin büyümesine karşın kafa kemiklerinin büyüme oranı daha düşük olur. Bu nedenle oluşan bu uyumsuzluğun yaratacağı etkileri ise bıngıldak önler.

Bebeklerin Mucizevi Koruyucusu “Bıngıldak“ Nedir?
Bebeklerde Bıngıldak

Bıngıldak Ne Kadar Hassastır?

Bıngıldak genelde ebeveynlerin bebeklerinde dokunmaya oldukça korktukları bölgedir. Ancak rahat olabilirsiniz çünkü; bıngıldak sandığımızdan daha fazla güçlü bir yapıya sahiptir. Küçük darbeler (tarama, okşamak, dokunmak) bebeğinizin bıngıldağına haliyle beyinsel gelişimine zarar vermez.

Bıngıldak Ne Zaman Kapanmaktadır?

Bıngıldak genellikle 9- 18 ay arası kapanırken kimi çocuklarda 2 yıl kadar sürmektedir. Ancak ön bıngıldağın doğumda kapalı olduğu ya da 9 aydan kısa bir sürede kapandığı da olabilmektedir. Ve arka bıngıldak, ön bıngıldağa göre daha küçüktür ve 3 ay içinde kapanabilir.

Bıngıldak Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer bebeğiniz ishal olduysa; içe çökmüş bir bıngıldak bebeğin suya ihtiyacı olduğunu gösterir. Bıngıldağın çıkık olması da kafa iç basıncının arttığına işaret eder ve tıbbi müdahale gerekmektedir. Doktor kontrollerinde baş çevresinin ölçülmesi ise bu sebeple çok önemlidir. Bıngıldağın normalden büyük ve geç kapanması ise; troid bezinin az çalışması, raşitizm, down sendromu gibi kromozom anomalileri gibi etkenlere sebep olur. Erken kapanması ise; kraniosinoztoz, beyin gelişimi, görme, işitsel ve gelişimsel gerilikler görülebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu