Ordan BurdanYaşam

Ata Tohumu Nedir?

Anadolu'da yetişen ve bu toprakların mahsulü olan yerli tohumlara verilen isimdir Ata Tohumu.

Ata Tohumu, DNA dizilimine herhangi bir müdahale yapılmamış, hiçbir kimyasal maddeye maruz bırakılmamış, nesilden nesile aktarılabilen, atalarımızın kullandığı doğal, katkısız tohumdur.

Ata Tohumu Nedir?

Çok uzun yıllar yetiştiği çevreye uyum sağlamış, genetiği değiştirilmemiş yerel tohumlara verilen isimdir. Bu tohumların genetiği değiştirilmediği için iklim koşullarına; sel, kuraklık, fırtına vs. gibi iklim koşullarına dayanıklıdırlar. Aynı zamanda sürdürülebilir bir kaynak teşkil etmektedirler.

Ata Tohumu Nasıl Korunmuştur?

1964 yılından beri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından toplanan tohumların hepsi kayıt altında tutulmaktadır. 2017 yılında başlatılan Ata Tohum projesi, yerel tohumlara karşı farkındalığı artırmak için günümüzde hala çalışmaları devam etmektedir.

Bu Projede Hangi Tohumlar Mevcuttur?

Vatandaşlar, arpa, buğday, biber, kavun, domates, nohut, mercimek, salatalık gibi birçok meyve ve sebzenin atadan kalma tohumlarını korunması, çoğaltılması ve tescil edilmesi için bu projeye bağışlamışlardır. 2020 yılından itibaren 1.138 tane farklı ata tohumu toplanmıştır. Toplanan bu tohumlar Tarım Bakanlığı tarafından tanımlanıp, çoğaltılmıştır. Şu ana kadar ise 37 çeşit ata tohumu tescillenmiştir.

TİGEM işletmelerinde çoğaltılan tohumlar bu sürecin ardından, sözleşmeli çiftçilere verilerek mahsul elde edilmiştir. Üretilen mahsuller ise marketlerde satışa sunulmuştur. Ata tohumlarını gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarabilmek için daha çok bilgilenmeli ve bu mirası sahiplenmeliyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu