Seyahat

Aspendos Antik Kenti

Aspendos Antik Kenti, Antalya’nın Serik ilçesinin Belkıs köyünde yer alır. Döneminin büyük ve zengin kentlerinden biri olan Aspendos’un içerisinde ki en önemli yapı tiyatrosudur. Tarihe tanıklık etmiş Aspendos Antik Kentini hep birlikte tanıyalım…

Aspendos Antik Kenti

Tarihi

Aspendos, Pamfilya’nın başkenti olan Perge’nin en önemli ve zengin şehirlerinden biridir. Şehrin önemli ulaşım yollarından olan Euromedon Çayı yakınında kurulmuştur. MÖ 10 yüzyılda Akalar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Devrin zengin kentlerinden biridir. Kentin içinde bulunan tiyatro ise MÖ 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiştir. Aspendos tiyatrosu dünyanın en iyi korunmuş ve günümüze ulaşmış Roma Dönemi tiyatrosudur. Bu tiyatro Theodoros’un oğlu olan Zenon tarafından inşa ettirilmiştir.

Aspendos Antik Kentine MÖ 6.Yüzyıl’da Persler hakim olmuş ve hüküm sürmüştür. MÖ 333 yılında ise Büyük İskender’in egemenliğine girmiştir. Şehir en parlak ve güzel dönemini Büyük İskender’den sonra Aspendos’a hakim olan Ptolemaios dönemi yani Roma İmparatorluğunda yaşamıştır.

Şehrin su ihtiyacını ise Aspendos Antik Kentinde bulunan su kemeri karşılamıştır. Günümüzü kadar ayakta kalan önemli eserlerdendir. Yapılan araştırmalara göre MÖ 2. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.

Stadion, Agora, Bazilika, Hamam, Su kemeri, Nympheum (anıtsal çeşme) ve Akropol Aspendos Antik Kentinde bulunan diğer yapılardır.

Aspendos Antik Kenti
Aspendos Su Kemeri

Aspendos Antik Tiyatrosunun Efsanesi

Aspendos kralının dünyalar güzeli bir kızı vardır. Kral kızını evlendirmek ister fakat kime vereceğini bilemez. Bundan dolayı kızıyla evlenmek isteyenlere “kim halk ve kent için yararlı bir iş yaparsa kızımı ona vereceğim” der. Şehrin gençlerinden bir ikiz kardeş büyük ayrı ayrı iki tane yapı yaparlar. Kardeşlerden biri çok karmaşık ve  uzak yollardan şehre su kemerleri getirir. İkizlerden diğeri ise dünyanın en iyi akustiğine sahip olan tiyatrosunu yapar. Kral iki kardeşinde yaptığı işleri görür ve kızını su kemerleri yapan gence vermek ister. Fakat tiyatroyu yapan Zenon adında ki genç krala bir oyun oynar. Kral tiyatronun üst taraflarında gezerken “kral kızını bana vermeli” diye fısıltı duyar. Kral tiyatronun akustiğine hayran kalır. Kızını kılıçla ikiye ayırır ve iki kardeşe verir.

Aspendos Antik Kenti
Aspendos Bazilikası

Aspendos Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Aspendos Ören Yeri Antalya’nın Serik ilçesinin Belkıs köyünde bulunur. Serik’ten dolmuşlarla Aspendos’a ulaşılabilir.

Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihlerinde saat 08:30 – 17:30 arasında açıktır.

Yaz Sezonu: 1 Nisan – 1 Ekim tarihlerinde saat 08:30 – 17:30 arasında açıktır.

Aspendos Antik Kentine Giriş: Aspendos’a müze kartıyla girilebildiği gibi 50 TL ödeyerek de girilebilir.

UNESCO Dünya Mirası “Çatalhöyük Neolitik Kenti”

 

Türkiye’de Mutlaka Görülmesi Gereken Şelaleler

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu