Sağlık

Aronia Nedir? Faydaları Nelerdir?

Şifalı bitkiler sınıfına giren bir meyve olması ile aronia meyvesi, içeriğindeki antioksidanlar ve vitaminler ile insan sağlığı üzerinde pek çok etkisi bulunmaktadır.

Kuzey Amerika bölgesinde kendiliğinden yetişen bir bitki olan Aronia’nın meyvesi, ülkemizde de son yıllarda yetiştirciliği başlamıştır. Yılda üç defa hasat vermesi ile zengin bir hasat oranına sahip aronia meyvesi, lezzetli tadı ile bilinmektedir. Şifalı bitkiler sınıfına giren bir meyve olması ile aronia meyvesi, içeriğindeki antioksidanlar ve vitaminler ile insan sağlığı üzerinde pek çok etkisi bulunmaktadır.

Mordan siyaha çalan rengi ve lezzetli tadı ile aronia meyvesi son zamanlarda ülkemizde popüleritesi artan şifalı bitkilerden birisi olmuştur. İnsan sağlığı üzerindeki etkileri ile birlikte, aronia meyvesinin çocuklar tarafından da zevkle tüketilebilmesi, onu öne çıkaran bir özelliği olarak belirlemektedir. Aronia meyvesinin faydaları ise şu şekilde sıralanıyor;

  • Kanser hücrelerini iyileştirici ve yayılmasını önleyici özelliğe sahip
  • Antioksidan özelliği bağışıklık sistemini güçlendiriyor
  • Diyabet hastaları tarafından şekeri düşürme özelliği ile tercih ediliyor
  • Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılıyor
  • Beyin fonksiyonlarını düzenleyici ve sinir sistemini onarıcı etkiye sahip
  • Akut bronşit ve kronik bronşit sorunlarında hava baloncuklarını açıcı ve balgam söktürücü özelliğe sahip
  • En önemli alameti farikalarından birisi ise, radyasyon zehirlenmesine karşı kullanılan en etkili bitkilerden birisi olması

ARONİA NASIL TÜKETİLİR?

Aronia, dünya genelinde taze meyve olarak veya şerbeti tüketiliyor. Kuru meyve olarak da tüketilen aronia, reçel veya şerbet olarak da sofralara sunulabiliyor. Taze ve kuru meyve olarak birer avuç konsantre meyve suyu olarak yarım çay bardağı veya karışık meyve suyu olarak da günde iki su bardağına kadar tüketildiği takdirde günlük olarak vücudumuzda oluşan serbest radikalleri yok etme özelliğine sahiptir. Aronia taze ve kuru meyve tüketiminin dışında gıda sanayinde pasta, reçel, meyve suyu, dondurma yapımında farklı şekillerde kullanılabildiği gibi ilaç sanayinde de kullanılıyor. Yurt dışında günlük tüketim doz tabletleri yer almaktadır.

Fosfor Nedir? Ne İşe Yarar? Fosfor Hangi Besinlerde Bulunur?

Terkedilen Hayalet Şehir: Kayaköy

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu