Ordan BurdanYaşam

Beyaz Eşyalar Nasıl Temizlenir?

Günlük hayatta çok sık kullandığınız ve hayatınızı kolaylaştıran beyaz eşyaları temizlemenin en kolay yolları nelerdir?

Bulaşıklarınızı yıkıyor, çamaşırlarınızı temizliyor, besinlerinizin daha uzun ömürlü olmalarına yardımcı oluyor, hatta yemek yapmanızı bile sağlıyorlar. Elbette onlarsız bir ev düşünülemeyecek beyaz eşyanızdan bahsediyoruz. Peki, evinizin emektarlarına nasıl davranmanız gerektiğini biliyor musunuz? Hem sağlığınız hem de cihazlarınızın ömrünün uzun olması için beyaz eşya temizliği konusunu es geçmemeniz gerekiyor. Üstelik hemen her beyaz eşyanın iç ve dış temizliğinin yanı sıra bakım temizliklerini de yapmanız gerekiyor. Peki beyaz eşyanın temizliği nasıl yapılır?

Beyaz Eşyalar Nasıl Temizlenir?

Buzdolabı ve Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Temiz olmayan bir ortamda durmuş sebze ve meyveleri tüketmez, yemekleri yemezsiniz, değil mi? Peki, buzdolabınız ne kadar temiz? Buzdolabınızın ve derin dondurucunuzun görünen kısmı olan dış bölümünün yanı sıra iç temizliğini de en az yılda 3 kez yapmalısınız. Bu sayede buzdolabı ya da derin dondurucuda olması muhtemel bakterileri alandan uzaklaştırabilirsiniz. Bu arada buzdolabı temizliği için kullandığınız temizleyici ürünlerin kimyasal olmaması gerektiğini hatırlatalım. Örneğin buzdolabı temizliğinde çamaşır suyu kullanmak büyük bir hata. Kimyasal kalıntılar besinlere geçerek sağlığınıza zarar verebilir.

  • Öncelikle buzdolabının/derin dondurucunun iç kısmının temizliğini yapmalısınız. Ardından buzdolabının dış yüzeyinde temizliğe devam edebilirsiniz.
  • İlk iş olarak beyaz eşyanın fişini prizden çekmeli ve içerisinde muhafaza ettiğiniz besinleri çıkarmalısınız.
  • Ardından sıcak suyun içerisine bir yemek kaşığı karbonat ve birkaç damla sirke ekleyebilirsiniz. Yüzeye zarar vermemek adına karbonatın iyice eridiğinden emin olmalı ve aşındırıcı özellikteki temizlik bezlerinden uzak durmalısınız.
  • Buzdolabındaki/derin dondurucudaki tüm rafları çıkardıktan sonra iç yüzeyi silebilirsiniz. Çıkardığınız rafları ise bu solüsyon ile sildikten sonra sıcak su ile durulayıp kuru bir bezle silebilirsiniz.
  • Kuruyan rafları yerlerine yerleştirmeli, besinleri buzdolabına koymalısınız. Özellikle derin dondurucudaki gıdaların çözülmemesi ve bozulmaması için hızlı hareket etmelisiniz.

“Buzdolabının dış yüzeyi nasıl temizlenir?”

Sorusunun cevabı olarak ise yine sıcak su ve sirkeden yardım alabilirsiniz. Aşındırıcı olmayan bir temizlik bezi ile dış yüzeyi sildikten sonra bir başka bez ile kurulamalısınız. Bu sayede iz kalmayacaktır.

Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?

Bulaşık makinesini temizleme denildiğinde genellikle ürünün dış yüzeyi akla geliyor. Oysa bu ürünün iç temizliği de oldukça önemli. “Bulaşık makinesi bakımı” olarak da adlandırabileceğimiz bu temizliği ve ürünün dış temizliğinin nasıl yapılacağını anlatalım.

  • Bulaşık makinenizin içerisinde kalan yemek kalıntıları hijyenik olmayan bir ortam oluşturabilir. Bu nedenle bulaşık makinenizin filtresini ve pervanelerini en az 3 ayda bir çıkarıp suyun altında yıkamalısınız. Dilerseniz bu işlem için beyaz eşya temizlik ürünleri olan özel solüsyonlardan yararlanabilirsiniz. Bu ürünleri kullanırken bulaşık makinenizi boş olarak deterjansız bir şekilde çalıştırmanız gerekiyor.
  • Bulaşık makinesi temizleme solüsyonu kullanmadığınız durumlarda da bulaşık makinenizi boş bir şekilde çalıştırabilir ve var olan yemek kalıntılarının belirli bir oranda temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Bulaşık makinesinin dış yüzeyi için de “Beyaz eşya neyle silinir?” sorusunu sorabilirsiniz. Bunun için de yine sirkeli sudan ya da içerisine az miktarda bulaşık deterjanı koyduğunuz ılık sudan yardım alabilirsiniz.

Çamaşır Makinesi ve Çamaşır Kurutma Makinesi Nasıl Temizlenir?

Beyaz eşya temizleme konusunda elbette ki, çamaşır makinesinin ve çamaşır kurutma makinesinin de temizliği oldukça önemli.

  • İki ürünün dış temizliği için sirkeli su ya da bulaşık deterjanlı su kullanabilirsiniz. Temizliğin ardından kuru bir bezle ürünü temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.
  • Çamaşır/çamaşır kurutma makinesinin iç temizliğini sağlamak için farklı noktaları temizlemeniz gerekiyor.
  • Öncelikle çamaşır makinesinin deterjan gözünü çıkarıp duru suda yıkamalısınız. Bu işlem, deterjan kalıntılarını yok edip zaman içerisinde oluşabilecek koku ve küfün önüne geçecektir.
  • Ardından makinenin tamburunu temizlemek için deterjan gözüne temizleyici ürün koymalı ve makineyi boş olarak çalıştırmalısınız. Su sıcaklığının yüksek derecede olduğu bir program seçmelisiniz. Bu arada sirke gibi temizleyici ürünlerin çamaşır makinenizin lastiğine zarar verebileceğini belirtelim.
  • Makinenizin lastiği de kirlenen alanlardan biridir. Her çalıştırma sonrasında bu lastiği kuru bir bezle silmelisiniz.
  • Ayrıca çamaşır makinelerinin altındaki boşaltım pompasındaki suyu, belirli aralıklarla bir kovaya dökmeniz de sıkışmış olan nesneleri çıkarabilmeniz için oldukça önemli. Bu işlemi yaparken elektrik bağlantısı olmadığından emin olmalısınız.

Ocak Nasıl Temizlenir?

Ocağınız belki de evinizde en hızlı kirlenen ürünlerden biri. Hiç merak etmeyin; ocak temizliği nasıl olur hemen anlatmaya başlıyoruz.

  • Ocak temizliği için öncelikle ızgaraları ve bekleri çıkarmalısınız. Bu parçaları yıkayabilir ve iyice kuruduktan sonra temizlediğiniz ocağa yerleştirebilirsiniz.
  • Ocağınızın çizilmemesi için aşındırıcı ürünler kullanmamalısınız. Ocağı temizlerken yağ çözücü spreylerden yardım alabilir ve bir temizleme beziyle kalıntıları aldıktan sonra duru su ile ıslatılmış bir bezle ocağı kurulayabilirsiniz.
  • Su izi kalmaması için kuru bir bezle ocağın üzerindeki nemli bölgeleri silebilirsiniz.

Fırın ve Mikrodalga Fırın Nasıl Temizlenir?

Onlar olmadan fırın yemekleri, birbirinden lezzetli kekler, börekler yapılamaz! Elbette fırınlardan bahsediyoruz. Fırınlardaki yağ ve yemek kalıntıları ise hem sağlıksız bir ortam oluşmasına hem de kötü kokulara neden olabiliyor. Peki, fırın temizliği nasıl yapılmalı?

  • Bir tencereye ya da fırın kabını, içerisine sıcak su ve sirke ekleyip fırına koymalısınız.
  • Fırınınızı yaklaşık 10 dakika çalıştırmalısınız. Su buharlaşacak ve sirkenin yağ çözücü gücü ortaya çıkacaktır.
  • Fırının fişini prizden çekmeli ve içinin, elinizi yakmayacak derecede ılık bir hale gelmesini eklemelisiniz. Ardından aşındırıcı olmayan bir bezle fırının içerisini silebilir ve kurulayabilirsiniz.
  • Dış temizlik için de sirkeli su kullanabilirsiniz.
  • Mikrodalga fırınlar için ise fişi prizden çektikten sonra sirkeli su ve ılık, nemli bir bez ile temizlik işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Kaynak: blog.koctas.com.tr

Bayram Temizliği Nasıl Yapılır?

Zumba İle Zayıfla!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu