SağlıkYaşam

Mekik Nedir? Mekik Nasıl Çekilir? Mekik Çekmenin Faydaları Nelerdir?

En eski spor hareketlerinin başında gelen ve karın kaslarınızı güçlendirmede en etkili yöntem olan mekik nasıl çekilir?

Mekik Nedir?

Mekik spor içerisinde yer alan ve en eski hareketlerden birisidir. Ancak çok eski bir hareket olmasına rağmen, hakkında en az bilgiye sahip olunan egzersiz şeklidir. Çoğu insan, mekiğin göbek eritme için yapıldığını sansa da bu da doğru bilinen yanlışlar arasında yer alıyor.

İŞTE GÜNDE 15 DAKİKA MEKİK ÇEKMENİN FAYDALARI

Mekik çekmek, tıpkı diğer spor türlerinde olduğu gibi çok faydalıdır. Sadece karın kaslarınızı güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda genel sağlığınızı iyileştirir.

MEKİK ÇEKMEK KARIN KASLARINI GÜÇLENDİRİR

Karın kaslarının güçlenmesi sayesinde mide ve barsak hastalıklarına yakalanma olasılığınız azalır. Bel ve çevresindeki kaslar da benzer şekilde çalışarak vücudunuzun genel direncinizin armasına yardımcı olur.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ DESTEKLER

Sadece mekik çekmeye özel bir durum olmamakla birlikte, mekik çekmek bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Çünkü bu tarz ağır sporlar kan dolaşımınızı artırır, hücreleri yeniler ve metabolizma hızını yükseltir.

DAHA FİT GÖRÜNMENİZE YARDIMCI OLUR

Fit görünmek, istediğiniz kıyafeti keyifle giymek istemez miydiniz? Mekik çekmek sizi hem daha fit yapar hem de kolayca kilo vermenize yardımcı olur.

MEKİK ÇEKMEK KALP KRİZİNDEN VE DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUR

Mekik, harika bir spordur. Kalbinizi çalıştırır, damarları açar ve kolesterolü düşürür. Düzenli olarak günde 20-30 mekik çekmek ömrünüze 4-5 yıl daha ilave edebilir, yaşlanma belirtilerinizin gecikmesine neden olabilir.

MEKİK ŞEKER HASTALIĞINA İYİ GELİR

Diyabet hastalarının en çok dikkat etmesi gereken konuların başında kan şekeri düzeyini dengede tutmak gelmektedir. Mekik, kan şekerinin düşmesini ve dengede kalmasını sağlayan harika bir spor türüdür. Günde 15 dakika kadar mekik çekmek şekere bağlı semptomların azalmasına yardımcı olacaktır.

Doğru Mekik Nasıl Çekilir?

Doğası gereği çok basit görülen hareket, işte bu nedenle yanlış yapılıyor. Ancak unutmamalısınız ki yanlış yapılan tüm spor hareketleri, yarar sağlamak yerine, sizi sakatlayabilir, damarlarınıza zarar bile verebilir. İşte adım adım, doğru mekik çekme biçimi.

1- İlk olarak sırt üstü uzanın. Hemen sonrasında ayak tabanlarınız yere değecek şekilde dizlerinizi kırın. Burada dikkat etmeniz nokta dizlerin kalça hizasında açık durmasıdır.

2- Sonraki adımda ellerinizi başınızın arkasına alın. Fakat parmaklarınızı birbirinden geçirmenize gerek yok. Baş parmaklarınız mümkünse kulaklarınızın arkasına gelsin.

3- Dirseklerinizi dışa doğru biçimde açık tutun. Çenenizi yavaşça yukarı kaldırın. Göğsünüz ve çeneniz arasında boşluk olmasına dikkat edin.

4- Karnınızı içeri çektikten sonra, baş, boyun ve kürek kemiklerini ayı anda yerden kaldırın.

5- Son olarak tepeye çıktığınızda 2 saniye bekleyin. Pozisyonunuzu hiç bozmadan yavaşça yere doğru inin. Mekik çekerken karşınızdaki bir yere devamlı bakın. Konsantrasyonunuz artacaktır.

Günde Kaç Tane Mekik Çekilmeli?

Mekik çekmek, basit görünen ancak oldukça ayrıntılara sahip bir egzersiz türüdür. Bu yüzden onu basite indirgeyerek, kaç mekik çekilmesi gerektiği hakkında yorum yapılması mümkün değildir. Biz yine de size şu tavsiyeyi verebiliriz. Her insan aynı yapıya sahip değildir. Aynı zamanda kimisi uzun yıllardır spor yaparken, kimisi henüz yeni başlamıştır. Bu sebeple bir insanın net olarak kaç tane mekik çekmesi gerektiği absürt bir soru olacaktır.

Örnek vermek gerekirse; spora yeni başlayan bir kişi eğer iyi bir fiziğe sahipse 20 tane mekik çekiyor olabilir. Yine başka bir kişi biraz daha kiloluysa ve mekik çekiyorsa, 3 tane mekik çekebilir. Bu kişini vücudunun direnci ve antrenmanına bağlıdır. Yıllardır spor yapıp, 200 mekik çeken insanlar da elbette vardır. Ancak siz siz olun başlangıç aşamasında kendinizi sakın zorlamayın. 1 tane çekebiliyorsanız dahi buna üzülmeyin. Zamanla her şey yerine oturacaktır.

Alt Karın Kası İçin En Etkili Egzersizler

https://www.kivitadinda.com/2020/02/squat-nedir-nasil-yapilir-squatin-faydalari-nelerdir/

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu