Ordan BurdanSağlık

Hantavirüs Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bir ortohantavirüs, Bunyavirales takımının Hantaviridae familyasındaki tek sarmallı, zarflı, negatif-duyulan bir RNA virüsüdür.

Bu virüsler normal olarak kemirgenleri enfekte eder, ancak içlerinde hastalığa neden olmaz. İnsanlar kemirgen idrar, tükürük veya dışkı ile temas yoluyla hantavirüslerle enfekte olabilir.

Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan kentinde başlayarak tüm dünyaya yayılan corona virüsün ardından bu kez de hanta virüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Otobüsle seyahat ettiği belirlenen adamın ölümünün ardından diğer 32 yolcuya da hanta virüs için test yapıldı.

Çin hükümetine yakınlığıyla bilinen ve İngilizce yayın yapan Global Times’ın haberine göre; Yunnan’dan Shandong’a otobüsle dönen bir kişi hayatını kaybetti ve yapılan testte hanta virus pozitif çıktı. Otobüsteki diğer 32 yolcuya da test yapıldı.

Haberin ardından ‘hanta virüs’ sosyal medyada en çok konuşulan konular arasına girdi. Peki hanta virüs, corona virus gibi bulaşıcı mı? Hantavirüs nedir?

Hantavirüs Nedir?

RNA virüsü olan hantavirüs adını ilk izole edildiği yer alan Güney Kore’deki Hantaan nehrinden alıyor. Kırım-Kongo kanamalı ateşi virüsünde olduğu gibi hantavirüs de kanamalı ateş ile seyrediyor.

Hantavirüs Bulaşma Şekli

Hantavirüs’un taşıyıcısı pamuk faresi adı verilen Sigmodon hispidusdur. Bu farenin anavatanı Güney, Orta ve Kuzey Amerika’dır ve Türkiye’de görülmez. Dolayısıyla Türkiye’de Hantavirüs bulunma sıklığı çok azdır. Bu fare kırsal bölgelerde yaşar ve ancak şehirlere ulaştığında insanlar için bir tehlike oluşturur. Farelerin kendileri virüsten etkilenmezler. Bu yüzden hastalık hakkında laboratuvar deneyleri ile çok fazla bilgi edinilememektedir.

Hantavirüs Nasıl Bulaşır?

Fareler ve bazı kemirgenlerin taşıyıcı oldukları bilinen hantavirüs kemirgenlerin dışkısı, idrarı yoluyla enfekte ortamı yaratarak hastalara bulaşıyor. İnsana bulaş yolu kemirgenlerin dışkı ya da idrar çıkartılarının solunması yoluyla gerçekleşiyor.

Hantavirüs Belirtileri Nelerdir?

Yorgunluk, ateş, kas kütlelerinde ağrı ve kanama gibi belirtiler veren hanta virüsü de hipertansiyon, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği gibi sonuçlar doğurarak ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, ishal ve bulantı gibi belirtiler de yine bu virüsün belirtileri arasında yer alıyor.

Ani başlayan ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, bulantı, kusma ve ishal, böbreklerin görevlerini yerine getirememesi sonucu az veya hiç idrar yapamamadır. Belirtilen şikayetleri olan kişilerin en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gitmesi hastalığın erken dönemde teşhisi ve tedavisi açısından önemlidir.

Egzama Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Dr. Öz ve Dr. Yerebakan ABD Ve Türkiye’de Ki Son Durumu Değerlendiriyor

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu