Sağlık

Hangi Bal Daha Kaliteli? Hakiki Bal Nasıl Anlaşılır?

Bal, içinde bulundurduğu besin değerleri ve vitaminlerin yüksek olması nedeniyle binlerce yıldır kullanılan ve severek tüketilen bir besindir.

Günlük besin ve enerji ihtiyacı için özellikle de çocukların yiyeceği besinlerin başında gelen bal, vücut dirençlerini artırır. Günümüzde arılar tarafından bitkilerin nektarından toplanan maddelerle yapılan, yapışkan, koyu renkte sıvı bir madde olan balın kalitesinden emin olmak o kadar da kolay olmuyor.

Hangi Bal Daha Kaliteli? Hakiki Bal Nasıl Anlaşılır?

Balın kalitesi, arının bal topladığı çiçek çeşidine bağlıdır. Arının bal yaparken gezdiği çiçek çeşidi çok fazla ise bal kaliteli olur. Tek çiçek çeşidinden yapılan bal kaliteli değildir. Örneğin; pamuk tarlaları arasına veya ayçiçeği tarlaları arasına konularak sadece ayçiçeği veya sadece pamuk çiçeğinden yapılan bal kalite olarak arının kestane, ıhlamur, akasya, böğürtlen, kekik, deve dikeni, yonca, kuş burnu, sarmaşık gibi yüz çiçek dolaşarak yaptığı bal ile yarışamaz.

Bal ile uğraşan uzmanlar balın kalitesini belirlemek için polen sayımı yaparlar. Balın içinde kaç çeşit çiçeğin poleni olduğunu tespit ederler. Bunun için siz bilinçli tüketiciler bal alırken ülkemizin coğrafi özelliklerini de dikkate alarak çiçek açma süresinin uzun olduğu, çok çeşitli çiçeklerin yetişme olanağı bulduğu bölgelerimizin ballarını tercih etmelisiniz.

Hangi Balı Satın Almalıyız?

Rengi koyu olan ballar (kestane balı gibi) mineraller ve vitaminler yönünden daha zengindir.Bal sadece enerji sağlaması için tüketilmez.Vitaminlerinden ve minerallerinden de yararlanır. Onun için bal bazı hastalıkları önler ve bazı hastalıkları tedavi eder. Bu yönüyle bal alırken koyu renkli ballar tercih nedenimiz olmalıdır.

Balın tadı yapısındaki şekerlerin miktarı, türü ve birbirlerine oranı ile ilgilidir. Kokusu da arının bal aldığı alındığı kaynağa göre değişir. Bala uygulanan işlemler tadını ve kokusunu değiştirebilmektedir. Bu nedenle ısıtılmamalıdır. Isıtılan ballar kristalize olmaz. Isıtılmış ballarda antimikrobiyel aktivite görülmez veya yok denecek kadar azdır. Ayrıca ısıtılan balların vitaminleri ölür. Satıcılar kristalleşmeyi önlemek için balları ısıtmaktadır.Anladığınız takdirde böyle balları satın almayınız.

Hakiki Bal Nasıl Anlaşılır?

Balın polarize ışığı sağa ve sola döndürmesi balın kaynaklarına bağlıdır. Nektar balları ışığı sola, salgı balları ise sağa döndürmektedir. Sakkaroz denilen çay şekeri de ışığı sağa döndürür. Bu özellik sahte balın tanınmasına yardımcı olur. Balın içine bir çay kaşığı batırarak,kaşığın kırılma yönüne göre bir sonuca varabiliriz.İçine batırılan çay kaşığı sol yöne doğru kırılan balların has bal olduğundan şüphe etmeyiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu