Ordan BurdanYaşam

Hindistan’a Özgü Işık Festivali: Diwali

"Bir dizi ışık" anlamına gelen Diwali dürüstlüğün zaferini ve manevi karanlıkların aydınlığa dönüşmesini simgeleyen, birçok Hintlinin inançlarından bağımsız olarak kutladıkları ulusal bir ışık festivalidir.

Diwali, “bir dizi ışık” anlamına gelir. Dipavali veya Diwali, dürüstlüğün zaferini ve manevi karanlıkların aydınlığa dönüşmesini simgeleyen, birçok Hintlinin inançlarından bağımsız olarak kutladıkları ulusal bir ışık festivalidir. Ekim-Kasım aylarına denk gelen bayram tüm Hindistan’da inanç ayrımı yapılmaksızın beş gün boyunca kutlanır. Herkes evlerini küçük kandil lambaları ve mumlarla süsler. Bu festivalde insanlar, ölen akrabalarının ailelerini ziyaret etmek için geri döndüklerine ve yanan ışıkların da onlara yol gösterdiğine inanırlar. Ayrıca festival boyunca patlatılan havai fişek seslerinin de kötü ruhları uzaklaştırdığı düşünülür.

Hindistan’a Özgü Işık Festivali: Diwali

Cainizm inancında, 15 Ekim 527’de Lord Mahavira’nın aydınlanmaya eriştiği gündür,

  • Sihizim’de, 6. Sih Guru Hargobind’in hapishaneden kurtarıldığı gündür,
  • Buddhistler için ise, Kral Aşoka’nın Buddhizmi kabul edişinin yıl dönümü olarak kutlanır.

Hindular Diwali hikayesini yaşadıkları bölgelere göre şöyle yorumlamışlardır:

  • Kuzey Hindistan’da, Kral Rama’nın Ayodhya’ya dönüşünü simgeler,
  • Güney Hindistan’da, Tanrı Krishna’nın iblis Narakasura’yı yendiği gün olarak kutlanır,
  • Hindistan’ın batısında ise, Tanrı Vishnu’nun iblis kral Bali’yi yendiği günü işaret eder.

Festivalin ilk günü; 

Dhanteras olarak bilinir. Bu günde insanlar evlerini temizler, altın ve mutfak eşyaları için alışveriş yaparlar. Fakir insanlara yardım edilir. Tanrıça Lakshmi’ye bilgelik ve zenginlik için ibadet edilir.

İkinci gün; 

Naraka Chaturdashi veya Chhoti Diwali ( Küçük Divali) olarak bilinir. İkinci günde evler “diyas” denilen küçük kandil lambalarıyla süslenir ve evlerin önüne renkli tozlar veya kum kullanılarak “rangoli” adı verilen desenler çizilir. Krishna ve Tanrıça Kali’ nin bu günde iblis Narakasura’ yı öldürdüğüne ve 16000 esir prensesi kurtardıklarına inanılır.

Üçüncü gün; 

Amavasya olarak bilinen yeni ay günüdür. Ayın bu en karanlık günü Kuzey ve Batı Hindistan’daki Divali festivalinin en önemli günüdür. Bu günün, Rama’nın karısı Sita’yı, iblis Ravana’dan kurtardığı ve 14 yıl süren sürgünden sonra evine döndüğü gün olarak kabul edilir. Bu günde aileler lezzetli yemek şölenleri düzenler ve havai fişek gösterileri yapılır.

rdüncü gün;

 Balipadyami olarak bilinir. Kuzey Hindistan’daki inanca göre; Tanrı Krishna, köylüleri gök gürültülü yağmur tanrısı İndra’dan korumak için Govardhan dağını kaldırmış ve köylüler de onun altına sığınmıştır. Bu günde, Hindular büyük bir yemek hazırlar ve yeni yılın başlangıcını kutlamak için tapınaklara götürür ve yardımından dolayı Krishna’ya teşekkür ederler. Maharasthra, Karnataka ve Tamil Nadu’da ise Tanrı Vishnu’nun iblis kral Bali’ye karşı zaferi, Bali Pratipada veya Bali Padyami olarak kutlanır.

Beşinci gün;

Bhai Duj olarak bilinir ve bu gün Divali’nin son günüdür. Erkek ve kız kardeşler bir araya gelerek aralarındaki bağı güçlendirmek için yiyeceklerini paylaşırlar. Herkes birbirine hediyeler vererek iyi dileklerde bulunur.

Hindistan’a Özgü ‘Yok Artık’ Dedirtecek İlginç Gelenekleri

Kış Çayı Tarifi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu