Sağlık

Barbie Bebek Sendromu Nedir?

Genellikle kız çocuklarında görülen Barbie Bebek Sendromu çoğunlukla küçüklükten beri barbie bebeklerle oynayan kız çocuklarını etkileyen ve tehlikeli bir sendromdur.

Çocuklar için oldukça masum gözüken Barbie bebekler, yaşları ilerledikçe kız çocuklarında gelişim problemlerine sebep olabiliyor. Barbie Bebek Sendromuna sahip olanlar, oyuncak bebekler gibi gözükmek ve aynı güzellik standartlarına sahip olmak için yeme bozukluğu, anoreksiya ve depresyon gibi hastalıklarla mücadele ediyorlar.

Genellikle kız çocuklarında görülen Barbie Bebek Sendromu çoğunlukla küçüklükten beri barbie bebeklerle oynayan kız çocuklarını etkileyen ve tehlikeli bir sendromdur.

Barbie Bebek Sendromu Nedir?

Hiçbir barbie bebek zekası ve yaptıkları ile ön planda olmaz!

Barbie bebek ve winx tarzı bebekler zamanla kız çocuklarında, stereotip davranışlara sebep olabiliyor. Streotip davranış tekrarlı ve sabit davranışları sürekli kullanmak için kullanılan bir terimdir. Bu davranışlar, örneğin heykelsi duruş, sürekli poz verme gibi davranışlar olabilir. Barbie bebeklere dikkat ettiğimiz zaman, bakımlı, süslü, topuklu ayakkabılı, saçları boyalı, ışıltılı kıyafetleri ve makyajları ile kusursuz görünürler. Hiçbir barbie bebek zekası ve yaptıkları ile ön planda olmaz.

İşti bu tarz bebekler zamanla çocukların gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Çocuk sürekli bu bebeklerle oynadıkça onlar gibi olmaya çalışabiliyor. Çocuğun normalde annesinin topuklu ayakkabısı dikkatini çekmezken birden giymek onunla gezmek isteyebiliyor.

Barbie Bebek Sendromu Nedir?
Barbie Bebek Sendromu

Kız çocuklarında belki ilk zamanlar korkulacak gibi görünmese de ileride “O” olma çabasıyla, ölümcül diyetler, erken yaşta makyaj yapma, saç boyama gibi davranışlar görülebilir. Aslında yalnızca barbie bebekler ile değil, bir filmde, çizgi filmde veya herhangi bir farkında olmadığımız birey için de gelişebilir. Günümüzde, barbie bebeğe benzemek uğruna operasyonlar geçirmiş yalnızca görünümden ibaret kişilerin olduğu bir gerçek maalesef. Sonuçta bu durum kişiliğin zarar görmesine, düşük özgüven ve zedelenmiş bir benlik algısına sebep olur. Bu nedenle çocuklarımıza olan sevgimizi, onlara karşı hissettiğimiz güveni ve kişiliğinin güzelliğini vurgulamalıyız. Kendisi olabilmesi için, var olduğu kişiden memnun olabilmesi için ona destek olmalıyız.

Güzel, bakımlı ve kusursuz fakat hiçbir yeteneği olmayan bu barbie bebekler!

Özellikle ilk 4 yaşına kadar Barbie ve winx tarzı bebekler almamalısınız. Böylece çocukların gelişiminin büyük bölümünü yaşadığı ve yanlış anlamalara meyilli olduğu dönemleri atlatmasını sağlayabilirsiniz. Onların gerçek olmadığını ve gerçek insanların her zaman bu kadar bakımlı ve güzel olamayacağını kızınıza hatırlatmalısınız.

Genellikle kız çocuklarında görülen Barbie Bebek Sendromu çoğunlukla küçüklükten beri barbie bebeklerle oynayan kız çocuklarını etkileyen ve tehlikeli bir sendromdur.
Barbie Bebek Sendromunun Çocuklarda ki Etkileri

Barbie bebekler ile oynarken bu kusursuz görünümlerindeki ayrıntıları lehinize çevirebilirsiniz. Örneğin “Sürekli böyle topuklu ayakkabılarla gezemeyiz, çünkü ayaklarımız çok yorulur ve acır.” gibi. Barbie bebekler için üretilmiş hazır evler almak yerine, çocuğun hayal gücünü geliştirebileceği oyunlar kurmasını sağlayabilirsiniz. Hatta birlikte barbie bebeği için kartondan evler yapabilirsiniz.

Dış güzelliğin geçici olduğunu, önemli olanın zeka ve becerileri geliştirmek olduğunu inandırmalısınız. Ve iç güzelliğin yani iyi kalpli, merhametli, dürüst olmanın olduğunu çocuğunuza hatırlatmalısınız. Hikayeler, masallar ve kitaplarla desteklemelisiniz. Barbie bebeklerle oynarken, onlara anne imajı yerine, öğretmen, doktor gibi farklı görevler verebilirsiniz. Bu şekilde çocuğu daha doğru özendirmelere yönlendirebilirsiniz.

Çocuklarınıza, mükemmel vücuda sahip olmanın hayatta mutlu olmak için temel gereksinim olmadığını anlatmalısınız. Önemli olanın sahip olduklarımızla ve sahip olduklarımızın getirileriyle mutlu olmak olduğunu benimsetmelisiniz. Hasar görmüş, bir uzvu kopmuş bebeklerin de hala oynamaya değer olduğunu belirtmeliyiz. Son zamanlarda üretilmeye başlanmış olan, farklı boy, beden, ten rengine sahip ideal değil ama gerçekçi olan bebeklerden almaları için onları teşvik etmeliyiz.

Ayrıca bedensel veya zihinsel engeli bulunan, ya da organ eksikliği olan çocuklarla, psikolojisi bozulur gibi gereksiz kaygıları bırakıp çocuklarımızın bir arada olmasını sağlamalıyız. Hümanist temelli bir toplumun oluşmasına destek olmalı ve bunu çocuğumuza da aşılamalıyız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu